2024.04.27, Szombat

Hirdetés

A kéznyomát hagyta Veszprém épített örökségében a Hónap Mérnöke - Interjú
Fotók: Erdei Mihály/magyarepitok.hu

A kéznyomát hagyta Veszprém épített örökségében a Hónap Mérnöke - Interjú

magyarepitok.hu

2023.07.29. 09:24 - Bíró Beáta

Pályafutása egy Balaton-felvidéki présházból indult, 14 éve pedig a VEMÉV-SZER Építő és Szerelőipari Kft.-t erősíti szaktudásával, tapasztalatával. Legyen az modern kivitelezés, műemlékvédelmi vagy speciális projekt, mindegyikben talál izgalmat és kihívást. A júliusi Hónap Mérnöke megtanulta élvezni az utat, a kivitelezés teljes folyamatát. Munkáihoz gyakran kötik korábbi emlékek, érzelmek, melyek egészen különleges pluszt adnak a napi munkához. Nagy Gábor projektvezető arról is beszélt, cége számára nagy büszkeség, hogy városuk, Veszprém felvirágoztatásában részt vehettek, mint generálkivitelezők.

Hirdetés

Miközben Veszprém új parkjában kerestük a megfelelő padot a beszélgetéshez, Nagy Gábor, a VEMÉV-SZER Építő és Szerelőipari Kft. építőmérnöke arról mesélt, hogy 14 évesen kapott kedvet az építőiparhoz, a család Balaton-felvidéki kis présházának építkezésén, ahol ő is segített. Így 1986-ban, az akkor Veszprémben induló építőipari szakközépiskolába jelentkezett.

„Mi voltunk az első évfolyam. Ez az iskola az akkori Veszprémi Állami Építőipari Vállalattal állt szoros együttműködésben, a szakmai gyakorlatunkat ott folytattuk. Akkor még voltak olyan elképzeléseim, hogy a tervezőasztal mögött fogok alkotni, de aztán hamar letettem erről. Utólag azt mondom, szerencsére, mert sokkal jobban érzem magam terepen, mint bent az irodában, az asztal mellett.”

 

Tanulmányait 1990-ben a győri Széchenyi István Főiskolán (ma már egyetem) folytatta, ahol 1994-ben magasépítő mérnöki szakon végzett. Egy év kötelező sorkatonai szolgálat után egy veszprémi mélyépítéssel, közmű- és útépítéssel foglalkozó cégnél kezdte a pályáját, ahol végigjárta a ranglétrát: művezetői beosztásból a műszaki igazgatói pozícióig jutott. „Egy idő után már nem találtam elegendő kihívást a feladataimban, ezért a váltás mellett döntöttem. Egy viszonylag nehéz gazdasági helyzetben, 2009-ben kerültem a VEMÉV-SZER Építő és Szerelőipari Kft.-hez. Tudtam, hogy a cég generálkivitelezéssel, teljeskörű projekt lebonyolítással foglalkozik és ez nagyon vonzott. Azóta is, immár 14 éve itt dolgozom, mint projektvezető. Két munkahellyel a hátam mögött nem mondhatom, hogy ugráló típus vagyok.”

 

Fotók: Erdei Mihály/magyarepitok.hu

 

Az új cégnél2010-ben mindjárt egy nagy uniós projektet bíztak rá: a Veszprémvölgy Kolostorok és Kertek rekonstrukcióját kollégájával közösen valósították meg. Veszprém egyik legcsodálatosabb helye a vár alatt kanyargó Séd-patak völgye, melyet 2016-ban az ország leszebb sétaútjává választottak.

„Ez a veszprémiek által nagyon kedvelt terület, korábban vidámparkként is funkcionált. Jellemzően zöldterületek rehabilitációját hajtottuk végre, de a rekonstrukció érintett több műemléket is: a jezsuita kolostor és a Margit-romok környezetében dolgoztunk. Sétautakat alakítottunk ki, valamint három játszóteret. Számomra ez a munka nagyon jó átmenet volt a korábbi mélyépítési feladatokat követően és a műemléki érintettsége miatt is nagyon élveztem minden napját a projektnek. Nagy sikert aratott. Tulajdonképpen ez volt a belépőm a VEMÉV-SZERNÉL.”

 

 

Ezután több dunántúli nagyváros kiemelkedő jelentőségű fejlesztésében vett részt.

 

Az elmúlt néhány évben veszprémi kivitelezőként nagyon kedvező helyzetben voltunk, mert sok nagyon szép projektre volt lehetőségünk a városban, azt megelőzően viszont jártuk az országot, de a Dunántúlt mindenképp. Tatabányán konzorciumi együttműködésben cégünk valósíthatta meg vezetésemmel a Vértes Agorája közösségi teret, valamint később Dunaújváros bevárosának rehabilitációját.

Székesfehérvár Fő utcájának rekonstrukcióját követően Sopronban egyedüli generálkivitelezőként végeztük a várkerület revitalizációját, amely szintén egy nagyon komoly és szép feladat volt.  Itt kiemelném azt a pavilont, amit fehér, látszóbetonos kivitelezéssel valósítottunk meg és a  XX. Magyar Ingatlanfejlesztési Nívódíj pályázaton díjat is nyert.”

 

Balatonfüreden két önálló projekten dolgozott, egyik a Rendszertudományi Innovációs Központ, a másik a Szociális Komplexum megvalósítása. A tihanyi Kogart Galéria épülete, mely szintén a VEMÉV-SZER kivitelezésében, Nagy Gábor projektvezetésével készült el, 2015-ben Építőipari Nívódíjat nyert.

 

Maradandót alkotott szülővárosában

Noha szép projektek az építőipari mérnököt az ország több pontján is megtalálják, mégiscsak más, amikor szülővárosában, otthonában hozhat létre olyat, amelynek előnyeit majd a gyermekei, unokái is élvezhetik.

„Egy székesfehérvári vagy egy soproni beruházás esetében is a maximális gondossággal járunk el, de a veszprémi projektek szívügyek, azokat mindennél jobban sajátunknak érezzük. Ezeknél a munkáknál arra is törekedtünk, hogy Veszprém közeli vállalkozókat vonjuk be a megvalósításba. Úgy véljük, ők hozzánk hasonlóan gondolkodnak a helyi fejlesztésekről.”

 

 

Beszélgetésünk helyszíne, a Zöld Város projekt, a kapcsolódó fejlesztésekkel együtt nemcsak Veszprém, hanem Nagy Gábor egyik legnagyobb büszkesége is. A zöldterület melletti terek, épületek is nagyszabású fejlesztésen estek át a közelmúltban többek között az ő irányításával, illetve még most is folynak ezek a felújítások, építkezések. Nem véletlen, hogy otthonosan mozog ebben a miliőben. Felpattanva beszélgetőpadunkról, körbevezet minket a csodálatos ékszerdoboz világában.

„A Zöld Város projekt a környék infrastrukturális fejlesztését és funkcionális bővítését foglalja magában. A területen korábban rossz állapotú aszfaltos parkoló, és régi gyerekjátékok voltak, ami mostanra teljesen megújult. A 2022-ben befejeződött beruházásban több mint 30 ezer cserjét ültettünk. Megvalósult többek között egy nagy gumiburkolatú játszótér és egy extravagáns kávézó épülete. Itt található a Szent Miklós-szeg, az 1300-as évekbeli templomrommal, ami eddig kalandosan volt megközelíthető, mára azonban lépcsők és akadálymentes felhajtók teszik könnyebbé a feljutást a dombra.”

 

A veszprémi belváros több épülete is irányítása alatt újult meg

A projekt része voltaz Erzsébet-liget zöldfelületi felújítása is, amely a Zeneiskola előtti térről indulva egy nagy összefüggő sétánnyal teremt kapcsolatot a környező zöld felületek és épületek között.

A sétányon elindulva a Zöld Város szomszédságában található a Pannon Egyetem Campusa, amelynek fejlesztésén szintén a VEMÉV-SZER dolgozik, Nagy Gábor projektvezetésével. Az egyetemi területen 200 állásos mélygarázs, park, gumiburkolatú sportpályák, játszóterületek létesülnek, amelyek a Zöld város területéhez kapcsolódva megnyílnak majd a veszprémiek és a turisták előtt. Ezzel párhuzamosan zajlik az egyetem energetikai felújítása, az összes egyetemi épület homlokzata megújul, fűtésrendszere korszerűsödik.

 

 

Az Erzsébet-sétány déli végén az Európa Kulturális Fővárosa rendezvénysorozat kiemelt helyszíne, az ActiCity Tánc- és Mozgásművészeti Központ található, amelynek 2023 májusi átadásáról és magáról a kivitelezésről is beszámolt lapunk. 

A kulturális és szabadidő központ az egykori gyermekotthon, később Heim Pál Gyermekkórház leromlott létesítményeiből született. A műemlék jellegű épületet a Pro Architectura és Ybl-díjas építész, Anthony Gall tervei alapján állították vissza az eredeti állapotára. A kivitelezést a VEMÉV-SZER konzorciumi partnerével közösen  hajtotta végre. 

 

Az ActiCity épülete
Fotó: Dernovics Tamás/magyarepitok.hu

 

Ez Nagy Gábor másik büszkesége, hiszen az épülethez személyes emlékek is kötik. 

„Gyermekkoromban engem is kezeltek ebben a kórházban. Régen egy nagyon szép épület volt, majd sok-sok évig üresen állt. Amikor a munkaterületet 2021 őszén átvettük, borzalmas, elhanyagolt állapotban volt. Betört ablakok, szemét mindenhol, akkoriban hajléktalanok lakták ezt a területet.

S mi kialakítottunk egy európai színvonalú, igényes központot, ahol a helyi művészeti csoportok és a különböző mozgásformák kedvelői otthonra találtak. Az épülethez tartozó korábbi mosoda helyén egy rendezvénytermet létesítettünk, valamint spinning és falmászó termeket, a hozzájuk tartozó öltözőkkel és vizes blokkokkal. A területen belül éttermet, kávézót is kialakítottunk, valamint épült egy 154 férőhelyes acélszerkezetű garázs is élő növény homlokzattal.”

 

A sportolói erényeket ültette át a projektvezetésbe

Nagy Gábor számára az ActiCity, csakúgy, mint a Veszprémi Sportuszoda, a sporttal kapcsolatos fejlesztés révén kiemelkedő. A projektvezető fontosnak tartja a mozgást minden életkorban és örömmel vesz részt ennek lehetőségeinek megteremtésében a városban.

„30 éves koromig versenyszerűen kézilabdáztam, ráadásul irányító pozícióban. Talán onnan is jön a vezetői hajlamom, illetve a csapatban való együttműködés szeretete. A Veszprémi Sportuszoda építésében részt venni nagyon nagy öröm volt számomra. A jövő nemzedékének építettük - – és külön kötődést adott, hogy itt sportolhat a kislányom is, aki szinkronúszó versenyző. Ez egy vagány, modern épület lett, rendkívül magas technikai felszereltséggel és minden igényt kielégítő belső terekkel. A homlokzati kialakítása pedig szenzációs megoldással készült. Sajnos nem nyertünk vele díjat, bár úgy vélem megérdemeltük volna.”

Ha választani kellene az extravagáns modern épületek között vagy a műemlékvédelemmel átitatott projektek között, melyikre tenné le a voksát? – kérdeztem.

„Nagyon nehéz lenne választani. Mindegyik gyönyörű tud lenni és értéket képvisel a maga módján. Egy új építéssel minden esetben maradandó értéket teremtünk, míg a műemlék épületeknél a már meglévő, védett érték megőrzése a mi feladatunk. Annak ellenére, hogy nincs ilyen irányú végzettségem, sok tapasztalatot szerezhettem az építészeti örökségvédelem területén, hiszen több műemlék érintettségű feladatban is részt vettem. Már említettem a Veszprémvölgy Kolostorok és Kertek projektet, de nagy megtiszteltetés volt számomra a Veszprémi Érseki Palota megújítása pár évvel ezelőtt, valamint a Székesfehérvári Ferences Rendház illetve a Székesfehérvári Püspöki Palota külső, és részleges belső rekonstrukciója.”

 

Az ActiCity épülete
Fotó: Dernovics Tamás/magyarepitok.hu

 

Az örökségvédelem szép kihívás egy építőmérnöknek, szélesedik a látókör, a szakmai tudás, ám különös odafigyelést igényel egy projekt során.

„Nagyon szeretjük a műemlék épületek felújítását, mert amikor elkészülnek, akkor régi pompájukban ragyoghatnak. Megvan a maga szépsége, bája ennek a feladatnak. A restaurátorokkal való egyeztetések során bővülnek az ismereteink, tapasztalataink, ugyanakkor ezek a projektek általában sok gonddal is járnak. Rendszeresen belefutunk szerkezeti, vagy szigetelési, vizesedési problémákba.”

 

A „B” terv biztonságot ad

A problémamegoldás pedig kulcsszerepet játszik a projektvezető munkájában. A helyes magatartás szerinte mindig a megoldás keresése és a felelősségteljes döntések meghozatala. Nagy Gábor receptje a váratlan helyzetekre a következő:

„Mindig kell, hogy legyen „B” terv. S ha van, akkor biztonságban érzi magát az ember. Én mostanra eljutottam odáig, hogy a teljes folyamatot élvezni tudom, minden nehézségével és szépségével együtt, az elejétől a végéig. Minden egyes lépés lendületet ad a végső cél felé.”

 

„Annak idején, amikor művezetőként kezdtem még az első munkahelyemen, egy nagyon jó barátom édesapja – aki akkor felsővezető volt egy még ma is prosperáló generálkivitelező cégnél -, azt mondta nekem, hogy élvezzem ki azt az időszakot. Művezetőként tényleg megadatik a lehetőség, hogy közvetlenül alkossunk. Ma már tudom, hogy ez az időszak és a gyakorlati tapasztalat adta a továbbfejlődéshez a biztos alapot.”

Az építőmérnök rendszeresen kijár az építkezésekre, közvetlen közelről is követi a fejleményeket, bár van, hogy egyszerre öt-hat projektet irányít párhuzamosan és a naptár hamar megtelik.

„Nyilván nem jut el hozzám minden probléma, mert a kollégák kiválóan kezelik a helyszínen az adódó helyzeteket, de nagyon fontos a szoros kapcsolattartás a munkatársakkal.  Szerencsésnek érzem magam, hogy elhivatott, megbízható és szakmailag felkészült kollégákkal dolgozhatok. Ők nagyban hozzájárulnak minden egyes projekt sikeréhez. A hatékony csapatmunka, ahol mindenki tudja a szerepét és tudatosan dolgozik, minden beruházás megvalósulásánál kiemelten fontos. Én pedig nagyon tudom élvezni ilyen csapatban az irányító-koordinátor szerepet és igyekszem minden helyzetben a lehető legjobban, felelősséggel teljesíteni a feladataimat.”

 

Beszélgetésünk abba az irányba kanyarodik, hogy milyen érzelmi kötelékek fűzik Veszprémhez. Azon túl, hogy itt született és itt él, munkája során olyan terek, épületek létrehozásában vehet részt, amelyre méltán lehet büszke családja, gyermekei, hozzátartozói.

 

 

Így alakul ki érzelmi kötődés egy projekt iránt 

A projektvezető megtiszteltetésnek érzi, hogy Veszprém elmúlt években történt felvirágoztatásában jelentős szerepet kaphatott a VEMÉV-SZER, valamint ő, mint építőmérnök, projektvezető személy szerint is.

„A korábban felsorolt beruházásokon túl említeném még az Iparos Park beruházását, a tornászgyakorló csarnokot, és a veszprémi vasútállomás felújítását (utóbbiról lapunk is beszámolt - a szerk).

Ehhez az állomásépülethez utoljára a ’80-as évek végén nyúltak hozzá, az akkori helyreállítási munkálatokban személyesen is részt vettem, a középiskolai éveim alatt ugyanis itt töltöttem a nyári gyakorlatomat. Nagyon érdekes volt idén már projektvezetőként felügyelni és koordinálni a rekonstrukciós munkálatokat.

 

A projektvezető számára a speciális létesítmények kivitelezése is élmény 

A projektvezető érdekesebbnél érdekesebb feladatok sorát vonultatta fel az interjúban. De ha ez mind nem lenne elég, megosztja velünk, hogy az elmúlt csaknem tíz évben az „állatkerti kivitelezésbe” is beletanult (igen, ez így egy fogalom). A VEMÉV-SZER 2008-ben kezdett el dolgozni a Veszprémi Állatkertben, Nagy Gábor 2014 óta szinte minden projektben részt vett.

Nevéhez fűződik többek között az elefántház, a vizes élővilág tematikájában a fóka és pingvin medencék, a medve kifutó és a madárröpde megvalósítása az állatparkban. Nemrégiben a háziállatbemutató komplexumot adták át a nagyközönségnek.

„A Veszprémi Állatkert a szívügyünk, a városnak pedig a legnagyobb attrakciója. Éves szinten több mint 300 ezer látogatója van, ezért minden apró részletre oda kell figyelni. A veszélyes állatok tartása komoly feladat. A gondozóik és a látogatók biztonságos körülményeinek kialakítása rendkívül körültekintő tervezést és megvalósítást követelt. Az engedélyes tervek rendelkezésünkre álltak, ám a kiviteli terveket nekünk kellett elkészítenünk, számos életbevágóan fontos szempont figyelembevételével. Az a tapasztalat, amire szert tettünk, úgy gondolom, különleges a mi szakmánkban.”

 

A nagymacska kifutó építése a Veszprémi Állatkertben 2023 februárjában

 

Jelenleg kivitelezés alatt áll a nagymacska kifutó, amely várhatóan 2024 tavaszán nyílik meg.  A hétezer négyzetméteres terület tigris, hópárduc és hiúz otthona lesz. A ragadozóállatok számára a kifutókon belül vizes látványelemek, játszóeszközök kialakítását tervezik, a látogatók pedig magas sétányokról kaphatnak betekintést.

„Cégünk ezzel az óriási tapasztalattal élen jár az állatkerti fejlesztésekben. Gyakran előfordul, hogy a budapesti vagy a nyíregyházi állatkert megújítása során hozzánk fordulnak tanácsért a kivitelezők és mi szívesen segítünk. Valamint az állatkerti tervlapokon gyakran találkozhatunk olyan megjegyzéssel, hogy pl. „veszprémi mintára” – tehát a mi megvalósításainkat követik – zárta gondolatait a projektvezető.”

 

Galéria

Hónap MérnökeHónap MérnökeVEMÉV-SZER Kft.Veszprémvárosfejlesztészöld városzöldterületekparképítés műemlékfelújításkulturális központVeszprémi Állatkert

Hírlevél

Hirdetés