2024.07.24, Szerda

Hirdetés

Felújított váróterem fogadja az utasokat a veszprémi vasútállomáson
Fotók: MÁV / Facebook

Felújított váróterem fogadja az utasokat a veszprémi vasútállomáson

MÁV

2023.07.14. 12:34 - Kolinek Nóra

Az Európa Kulturális Fővárosa program keretében két ütemben újul meg a vasútállomás.

Hirdetés

Megnyílik az utasok előtt Veszprém állomás felújított állomásépülete – olvasható a MÁV Zrt- közleményében. A felújítás 1,105 milliárd forintból, 750 millió forint a Veszprém-Balaton 2023 Európa Kulturális Főváros támogatásból és 355 millió forint értékű MÁV saját forrásból valósul meg.

Ahogy arról korábban beszámoltunk a munkálatok 2023 februárjában kezdődtek és két ütemben valósulnak meg. Az első ütem július 14-én lezárul, így várhatóan 17 órától már az utasok is használhatják a felújított utasforgalmi területeket, és a kívül-belül megújult utascsarnokban üzemelő pénztárat. A nyár folyamán az aluljáró környezetében lévő fedett területen is telepítik a jegykiadó automatákat, így hamarosan az utascsarnokon kívül is lesz lehetőség jegyvásárlásra.

Fotók: MÁV / Facebook 

Az épület mostantól lépcsőn és rámpán is megközelíthető, az utasváróba pedig fotocellás ajtókon lehet belépni. A váróteremben új burkolatok, álmennyezet és világítás épült ki, a bútorokat is lecserélték, étel- és italautomatát helyeztek ki, valamint akadálymentesített mosdó is az utasok rendelkezésére áll.

A könnyebb tájékozódás érdekében a felújított területeken megújultak a statikus utastájékoztató elemek is (táblák, piktogramok), továbbá a váróteremben új dinamikus utastájékoztató rendszert (digitális monitor) építettek ki. A meglévő hangos utastájékoztató rendszer is változatlanul tájékoztatja az utasokat az induló és érkező vonatokról és az azokkal kapcsolatos információkról.

A második ütemben nyári várót is kialakítanak

Nem csak a belső, a külső utasforgalmi területeken is sok minden megváltozott. Az épület új térkővel burkolt, széles járdafelületen keresztül közelíthető meg, az aluljárót üvegfedéssel látták el, a lépcsők biztonságos használatát új, kétsoros korlát teszi könnyebbé az utasok számára. A megújult aluljáró lejárata mellett, a középső peronon két fedett utasbeállót is telepítettek, ezzel is növelve az utaskomfortot.

Az állomás környezetében lévő, a városhoz tartozó területek önkormányzati beruházás keretében megújulnak. Emiatt jelenleg a város felől az állomásépület előtti burkolt felületen keresztül, a nyugati oldalon kialakított sávban lehet megközelíteni a fedett aluljárót. Ezen a kijelölt szakaszon az utasok biztonságosan közlekedhetnek.

A beruházás második ütemében, az épület teljes színezését, a peronok felőli oldalon az előtető építését, valamint az épület körüli tér térkövezését is befejezik. Az aluljáró lejáratok környezetében új ún. „nyári várót” alakítanak ki, ahol az utasok fedett területen várakozhatnak, továbbá új padok és biciklitámaszok szolgálják majd az utasok kényelmét.

Galéria

Kötött pályaVEMÉV-SZER Kft.MÁVVeszprémvasútfejlesztés

Hírlevél

Hirdetés