2024.04.23, Kedd
Végéhez közeledik az ActiCity Tánc- és Mozgásművészeti Központ építése: a mozgáskultúra otthona lesz az egykori veszprémi gyermekkórház

Végéhez közeledik az ActiCity Tánc- és Mozgásművészeti Központ építése: a mozgáskultúra otthona lesz az egykori veszprémi gyermekkórház

magyarepitok.hu

2023.02.27. 10:00 - Füzi Nikolett

Több mint 25 évig állt elhagyottan, hamarosan azonban a mozgáskultúra kerülhet a főszerepbe az egykori gyermekkórház épületében, ahol a VEMÉV-SZER és a VeszprémBer munkájának köszönhetően teljeskörű felújítást és átalakítást kap az intézmény és környezete.

Hirdetés

Befejező szakaszába léptek a veszprémi Acticity Mozgásközpont kivitelezési munkálatai: a patinás épület nagyszabású kulturális központtá történő átalakítása során többek között már az épületek melegburkolása és a beépített bútorok elhelyezése zajlik.

Ahogyan arról korábban már beszámoltunk, az Európa Kulturális Fővárosa 2023 programsorozat részeként 2023 tavaszára valósul meg az „ActiCity Tánc- és Mozgásművészeti Központ” elnevezésű projekt, amely a régi Heim Pál Gyermekkórház épületnek felújítását és átalakítását jelenti egy új, a kultúrát és az aktív kikapcsolódást is magában foglaló intézménnyé.

 

 

A város kulturális és építészeti arculatában is fontos fejlesztését a VEMÉV-SZER Kft., valamint a VeszprémBer Építő Kft. alkotta konzorcium valósítja meg, a beruházás eredményeképpen pedig a város közepén csaknem két és fél évtizede üresen álló, romos állapotban lévő épületet a Pro Architectura és Ybl-díjas építész, Anthony Gall tervei alapján állítják vissza az eredeti állapotára.

A fejlesztéseknek köszönhetően az új épület beépített hasznos alapterülete több mint 7000 négyzetméter lesz, emellett megújul az intézmény mellett található mosoda, valamint kiegészül egy háromszintes új bejárati szárnnyal is.

A felújítást követően a központban különböző mozgásformák - egyebek mellett balett és falmászás, valamint spinning gyakorolhatók majd, de lesz benne kávézó, illetve étterem és rendezvénytér is. Az „A”, és „B” épületek kivitelezése mellett ugyanakkor egy parkolóház kialakítása is folyamatban van.

 

 

Számos munkafolyamat közelít a végéhez, már a kertrendezés és a bútorozás is megkezdődött

A projekt aktuális előrehaladásával kapcsolatban Miklós Attila, a VEMÉV-SZER Kft. létesítményfelelőse adott tájékoztatást lapunk megkeresésére. A Hóvirág utcában található intézményben jelenleg a kórház folyosóinak meglévő/megmaradó padlóburkolatának felújításán, illetve a leendő tánctermekben a hanggátló álmennyezetek elhelyezésén és hézagolásán dolgoznak a szakemberek. Ez utóbbi munkafolyamat hamarosan be is fejeződik.

A régi mosoda épületben ezzel párhuzamosan ugyancsak zajlik a melegburkolatú helyiségek burkolása, valamint a lépcsők műgyanta burkolatának előkészítése, emellett a beépített bútorok elhelyezése és meglévő vasbeton szerkezetek bevonatainak készítése is folyamatban van.

 

 

A parkolóház kialakítását és az épület külső részeit illetően megtudtuk, már ezeken a területeken is jelentősen előrehaladtak a munkálatokkal:

  • a 154 férőhelyesre tervezett parkolóházban jelenleg a végleges útburkolati jeleket és piktogrammokkat készítik,
  • az épület külterületi részein pedig zajlik az úttükrök kialakítása, a szegélykövek és gyorsszegélyek elhelyezése, valamint az utak burkolása is kiselemes burkolóelemekből. A létesítményfelelős hozzátette, itt már elkezdődhetett a kertrendezés és az öntözőhálózat kiépítése is, továbbá a meglévő falazott kőkerítés javítása és pótlása is az aktuális feladatok részét képezi.

 

 

Több mint 100 évvel ezelőtt alkalmazott technológiát kellett feltárniuk a szakembereknek

Az épület tervezése során azonban nagy hangsúlyt fektettek arra, hogy a modernizálás során az épület megőrizze eredeti formáját is. Ezzel kapcsolatban Miklós Attila hangsúlyozta,

a helyreállítás alatt többek között különösen figyelembe kellett venni az egykori kórház főbejárati homlokzatát, illetve folyosóinak padlóburkolatát is.

„Mindkét helyen a meglévő állapot helyreállítására törekedtünk, így a külső homlokzaton sikerült az eredetivel megegyező színt kiválasztani az újragyártott, kapcsolt gerébtokos ablakokra. A folyosónál nagy kihívást jelentett a több mint 100 évvel ezelőtt alkalmazott technológia megtalálása, a Hóvirág utcán található kőkerítés javításánál pedig törekedtünk az eredetihez hasonló formájú kövek és fugázó struktúra kialakítására” – részletezte a szakember.

A kőkerítések érdekessége apropóján hozzátette, a munkálatok ideje alatt az is kiderült, hogy az eredeti kerítés kivitelezése még annál is korábbra datálható, mint a későbbi Királyi Gyermekmenhely elkészülte.

 

 

Teljeskörű felújítást kapott az épület tetőszerkezete is

További kihívást jelentett mindemellett az is, hogy a szakemberek csak a munkaterület átvételekor szembesültek azzal, hogy az épület meglévő falazatai sem használhatóak jelentősebb megerősítés nélkül. „A falakba ugyanis annyi kémény és szellőző nyílás volt kialakítva, hogy az jelentősen rontotta az épület állékonyságát” – indokolta Miklós Attila.

A létesítményfelelős az intézmény födémzetének felújítására is kitért. Mint megtudtuk, az intézmény tetőszerkezetén csak a tetőcserepek eltávolítása után tudtak részletes állapotfelmérést végezni, ennek eredményeképpen pedig szükségessé vált azok jelentős részének cseréje, vagy megerősítése. Kiemelte,

a korábbi zárófödém (Mátra rendszerű födém) azonban már elkészültekor sem tudta a tőle elvárható állékonyságot biztosítani, emiatt ez teljes mértékben elbontásra került.

 

 

A föld alatt is jelentősen meg kellett erősíteni az épület szerkezetét

A tetőszerkezet korszerűsítése mellett ugyanakkor a projekt fontos részét képezte az épület pincerendszerének feltárása és teljeskörű felújítása is.

A feltárások során kiderült, hogy az épületnek több helyen sem volt megfelelő alapozása, így a szakembereknek számos helyen alapmegerősítéseket kellett végezniük. A pince végezetül teljes terjedelmében injektált szigetelést és lélegző vakolatot kapott.

A fejlesztés a Veszprém-Balaton 2023 Zrt. által nyújtott támogatásból, Veszprém Megyei Jogú Város Önkormányzatának beruházásában és a Veszprém 2030 Műszaki Infrastrtuktúra Fejlesztő Kft. lebonyolításában valósul meg.

 

 

Galéria

Mi épül?VEMÉV-SZER Kft.VeszprémBer Építő Kft.Veszprémkulturális központműemlékfelújítás

Hírlevél

Hirdetés