2024.04.20, Szombat
Kultúra és mozgás egy helyen: elkészült a veszprémi ActiCity Tánc- és Mozgásművészeti Központ
Fotók: magyarepitok.hu / Dernovics Tamás és VEB2023 EKF

Kultúra és mozgás egy helyen: elkészült a veszprémi ActiCity Tánc- és Mozgásművészeti Központ

magyarepitok.hu

2023.05.12. 11:30 - Füzi Nikolett

A VEMÉV-SZER és a VeszprémBer munkájának köszönhetően egy új, a kultúrát és az aktív kikapcsolódást is magában foglaló intézménnyé alakították át az egykori gyermekkórház épületét, melyben immáron korszerű otthonra lelnek a balett, a kortárs- és néptánc közösségek, valamint a különböző mozgásművészeti csoportok foglalkozásai is.

Hirdetés

Véget ért a veszprémi egykori Heim Pál Gyermekkórház épületnek teljeskörű felújítása és nagyszabású kulturális központtá történő átalakítása: május 12-én ünnepélyes esemény keretében adták át az ActiCity Tánc- és Mozgásművészeti Központot.

Ahogyan arról korábban már beszámoltunk, a Veszprém-Balaton Európa Kulturális Fővárosa 2023 program legnagyobb kulturális infrastruktúra fejlesztését a VEMÉV-SZER Kft., valamint a VeszprémBer Építő Kft. alkotta konzorcium valósította meg, a beruházás eredményeképpen pedig a Pro Architectura és Ybl-díjas építész, Anthony Gall tervei alapján állították vissza az eredeti állapotára, és töltötték meg új élettel az intézményt, amely Veszprém központjában évtizedek óta használaton kívül állt.

 

 

A 13,5 ezer négyzetméternyi területű és 11,2 milliárd forintnyi költségű beruházás teljes körű lebonyolítását a Veszprémi Önkormányzat tulajdonában lévő Veszprém 2030 Kft. végezte. Az intézményt egy pályázaton nyertes cég, a Swing-Swing Kft. üzemelteti, amely, ilyen területen már jelentős tapasztalattal rendelkezik, hiszen Veszprém egy másik kiemelkedő kulturális intézményét, a Hangvilla Multifunkcionális Közösségi Teret is több mint egy évtizede sikeresen vezetik.

Az átadó eseményen lapunk is részt vett, melyen Porga Gyula, Veszprém Megyei Jogú város polgármestere mondott köszöntő beszédet, ezt követően pedig Orbán Viktor, Magyarország miniszterelnöke megtartotta megnyitó beszédét.

 

 

A megújult intézmény hosszú távon is gazdaságosan és önfenntartó módon működhet

Az ActiCity Tánc- és Mozgásművészeti Központ ideájának megszületésekor a cél – a város közepén fekvő értékes épületek megmentése mellett – éppen az volt, hogy a városban tánccal, sporttal és mozgásművészetekkel foglalkozó egyesületek, csoportok méltó körülmények között lelhessenek otthonra.

Az újjávarázsolt épületben a megnyitó után olyan különböző mozgásformákkal találkozhatnak az érdeklődők, mint a klasszikus balett, a jazz balett, a néptánc, a hip-hop, a modern és kortárs tánc, a falmászás, a taekwon-do, a légtorna és a légtánc, a zumba és az aerobic, vagy akár a petanque és a jóga.

 

 

Több tucat mozgásforma – a klasszikus balettől, a néptáncon át a falmászásig – kedvelői egy épületben működhetnek, gyakorolhatnak, edzhetnek majd, így az ActiCity hosszú távon is gazdaságosan és önfenntartó módon működhet. A VEB2023 EKF egyik célja éppen az, hogy az idei év fejlesztéseinek és rendezvényeinek eredményei évtizedeken át erősítsék a város és a régió kulturális életét.

 

 

A mozgásközpont, ahol mindenki megtalálhatja a helyét

Az épületben összesen 12 próbaterem, egy versenyekre alkalmas falmászópálya, egy több száz vendéget befogadni képes rendezvényterem, valamint étterem és kávézó található. A főépületben balett, valamint egyéb tánc- és mozgásformák kaptak helyet, az üvegfolyosóval kapcsolódó mellékéképületben (amely a nyolcvanas években mosodaként működött) pedig a veszprémi néptánccsoportok és falmászók tarthatják meg foglalkozásaikat.

 

 

A tervezők arra is gondoltak, hogy minden korosztály számára nyitott legyen az ActiCity, így ősztől tematikus gyermekfoglalkoztatóban vigyáznak a gyerekekre amíg a szülők táncolnak, vagy edzenek, illetve a szülők egy külön teremben közösségi munkaállomásokon tudnak kényelmesen dolgozni, amíg a gyerek balett vagy néptánc foglalkozáson vesz részt.

Az Acticity egyik oldalán ősfás park várja a vendégeket, mellette petanque pályán edzhetnek a város sikeres versenyzői. Az épület környezetének rendezésével, a meglévő angol stílusú park megőrzésével a családok a belváros közelében egy nyugodt parkban tölthetik el szabadidejüket.

 

 

Az épület előtt 1500 főt tud befogadni a szabadtéri rendezvénytér, így számos, nagyon különböző igényt kielégítő épület nyílt meg.

A beruházás helyszínén egy új, háromszintes parkolóház is épült, amely nem csak a mozgásközpontba érkezőket szolgálja ki, hanem az eddigi veszprémi parkolóhiányra is megoldást jelent, 154 parkolóhellyel, amelyből 6 db mozgáskorlátozott és 4 db elektromos töltőállomáshoz kapcsolódó.

 

 

Gyermekmenhely, gyerekkórház, ActiCity - az épület múltja, megújulása

Az Ybl Lajos tervei alapján, Csomay Kálmán és Horváth Sándor veszprémi építőmesterek irányításával mindössze egy év alatt elkészült épület 1905-ben gyermekmenhelyként kezdte meg működését. Az intézmény státusza 1945-ben kezdett fokozatosan megváltozni, és 1950-től már gyermekkórházként működött. A Heim Pál nevét 1955-ben felvevő kórházban egészen 1995-ig gyógyították a gyerekeket.

2018-ban, az Európa Kulturális Fővárosa 2023 cím elnyerése lehetőséget teremtett arra, hogy az akkor már évtizedek óta kihasználatlanul álló ingatlan megújítására tett erőfeszítések újabb lendületet kapjanak. Bélafi László, a veszprémi Hangvilla megálmodója, Anthony Gall építésszel közösen egy komplex, koncepcionális fejlesztési javaslatot dolgozott ki a terület hasznosítására, az épületek megmentésére.

 

 

2021. novemberében kezdődött meg a munka, amelynek eredményeként 2023. május 12-én megnyílhatott az ActiCity Tánc- és Mozgásművészeti Központ. A 13,5 ezer négyzetméternyi területével és 11,2 milliárd forintnyi költségével a Veszprém-Balaton 2023 Európa Kulturális Fővárosa program legnagyobb projektjének számít.

 


Már az első hétvégén is színes programokkal várják a látogatókat

A megújult intézmény felpezsdíti a további fejlesztéseknek köszönhetően kialakuló „kulturális folyosó”-t, amely sétáló és rekreációs zónaként köti össze a kulturális negyed intézményeit (Pannon Egyetem, Hangvilla, Petőfi Színház, Csermák Antall Zeneiskola, Laczkó Dezső Múzeum, Eötvös Károly Megyei Könyvtár).

Az ActiCity már az első hétvégén varázslatos bábos kavalkáddal várja a látogatókat és helyet ad az Európa Kulturális Fővárosa programév olyan eseményeinek, mint a Dalvölgy – Az éneklő Magyarország ünnepe, a Hungarian Ballet Grand Prix, vagy akár a Veszprém Jazz Fesztivál, ezeken túl táncházak, konferenciák sora egészíti ki a központ mindennapi működését.

 

 

Galéria

Mi épül?VEMÉV-SZER Kft.VeszprémBer Építő Kft.Veszprémkulturális központműemlékfelújítás

Hírlevél

Hirdetés