2024.04.29, Hétfő

Hirdetés

Legnagyobb kihívásához érkezett a Veszprémi Állatkert új nagymacska és háziállat bemutató részlegének építkezése

Legnagyobb kihívásához érkezett a Veszprémi Állatkert új nagymacska és háziállat bemutató részlegének építkezése

magyarepitok.hu

2023.02.03. 07:30 - Füzi Nikolett

A VEMÉV-SZER és az Incorso munkájával látványos szakaszához érkezett az összesen 3 hektáron megújuló vadaspark bővítése, ahol a KÉSZ szakemberei immáron megkezdték a projekt egyik legnagyobb kihívásának számító, kifutókat lefedő hálók és azok tartószerkezetének helyszíni kivitelezését is.

Hirdetés

Újabb jelentős szakaszához érkezett a veszprémi térség egyik leglátogatottabb turisztikai attrakciójának fejlesztése: egy rövidebb téli szünetet követően, január elején tovább folytatódtak a veszprémi Kittenberger Kálmán Növény- és Vadaspark bővítésének munkálatai, amely során a szakemberek megkezdték a projekt egyik legnagyobb kihívásának számító, kifutókat lefedő hálók és azok tartószerkezetének helyszíni kivitelezését.

 

 

Ahogyan arról korábban már beszámoltunk, a mintegy ötmilliárd forintos fejlesztés keretében a VEMÉV-SZER Kft. és az Incorso Építészeti és Építő Kft. konzorciumának kivitelezésében 2021. október elején kezdődött meg az állatkert legújabb fejlesztése. A projekt során egy egybefüggő hálóval, vizes látványelemekkel és gyalogos híddal ellátott új nagymacska kifutót és háziállat bemutató részleget alakítanak ki, mely várhatóan 2023 közepére nyílik meg a látogatók előtt. A munkálatokban az acélszerkezetek építkezésében a KÉSZ Ipari Gyártó Kft. is részt vesz alvállalkozóként.

A 3 hektárnyi területen zajló fejlesztés során

  • az akadálymentesen látogatható nagymacska kifutón tigris, hiúz és hópárduc kap majd helyet, melynek kifutója egy a talajszint és a lombkoronaszint között haladó, többszintes sétaúton lesz megközelíthető,
  • a háziállatbemutató részleg pedig három nagy istállót, egy kocsiszínt és egy beállót alakítanak ki, ahol a látogatók közvetlen közelről tekinthetik majd meg a legkülönfélébb állatokat, köztük sertést, baromfit, tehenet.

 


Összetett feladatot jelent a hiúzok kifutójának kialakítása

A projekt aktuális előrehaladásával kapcsolatban György István, a VEMÉV-SZER Kft. főépítésvezetője adott részletes tájékoztatást lapunk megkeresésére.

„A munkálatok egy rövid téli szünet után, 2023. január 3-án már folytatódtak is. A területen talajhorgonyzásos alapozásból hátramaradt még az idei évre 3 db horgonytest megfúrása és a horgonyok elhelyezése. A korábban elhelyezett horgonyok húzásra való megfelelőségének ellenőrzése pedig megtörtént„ – fejtette ki a szakember.

Hozzátette, ezzel párhuzamosan jelenleg folyamatban van a kismacska kifutó alaptesteinek kivitelezése, mely hiúzok és hópárducok számára fog otthont nyújtani. Ezek kialakítása azonban csak több lépcsőben tud elkészülni, mivel a geometriájuk és nagyságuk miatt egyszerre töltik be a húzott és nyomott alaptestek funkcióját, mindemellett vannak olyanok is, melyek betonmennyisége a 40-50 köbmétert is elérik.

 

 

Már teljes egészében elkészült a háziállatbemutató épületek homlokzati burkolata

A nagymacskák részlegére áttérve kiderült, a tigrisház tetején már elkészült az új terasz acélszerkezetének összeszerelése, melyre tavasszal kerül fel majd a WPC burkolat. Ehhez a részprojekthez tartozik egy új büfé és látogatói WC csoport kialakítása is, ahol már ugyancsak elkészültek a villamos és gépészeti alapvezetékezések, jelenleg pedig a gipszkartonos munkálatok zajlanak. Januárban már kezdetét veszi a felületek bandázsolása és festése, hogy február elején a hidegburkolás is el tudjon indulni.

 

 

Hozzátette, a házban az épület előtt lévő alapok elkészülését követően folytatódik a kivitelezés, ugyanis itt már korábban elkészült a vakolás, aljzatbetonozás és a felület glettelése, valamint festésre történő előkésztése. Januárban a belső bokszokat elválasztó acélszerkezetek rögzítési pontjait helyezik el, majd ezt követően a szabadon szerelt villamos vezetékeket és lámpákat, illetve a padozat és lábazat műgyanta burkolatát alakítják ki.

 

 

A háziállat bemutató részleget illetően megtudtuk,

itt már szintén látványosabb szakaszához ért a kivitelezés, ugyanis a szakemberek már a tégla és a deszkaburkolatokkal együtt, teljes egészében elkészültek az épületek homlokzatának kialakításával.

„Emellett a nyitott esőbeálló és látogatói pont borovi BSH tartószerkezeteinek és deszkaburkolatának ácsszerkezetei is befejeződtek, jelenleg az állókorcos fémlemez fedések vannak folyamatban„ – tette hozzá a főépítésvezető.

 

 

Az egész projekt legnagyobb kihívása a pilonok és peremoszlopok felállítása

György István kiemelte,

az egyik legjelentősebb feladatot aktuálisan a kismacska kifutó még hiányzó alaptesteinek kivitelezésével egyidőben, a területet véglegesen megközelítő acélszerkezetű látogatói rámpák és emelt sétányok járórácsának elhelyezése jelenti.

 

 

A kifutókat lefedő, külön szintű hálózat munkálatain a KÉSZ Ipari Gyártó Kft. dolgozik, mint a konzorcium alvállalkozója. Az összetett feladat során már elkészültek az acélszerkezeti munkálatok, jelenleg pedig folyamatban van a pilonok és peremoszlopok összeszerelésével a szerkezetek csomólemezeinek elhelyezése. A főépítésvezető hozzátette, ez a folyamat több részben valósul meg:

  • első ütemben ideiglenes megtámasztásokkal és kikötésekkel a pilonokat, illetve a peremoszlopokat helyezik el, majd a hálót tartó kábeleket alakítják ki,
  • ezt követően megfeszítik a szerkezetet, amely során eltávolítják az ideiglenes megtámasztásokat, végezetül pedig magukat a hálókat helyezik el.

„A pilonok és peremoszlopok állítása mondhatni az egész projekt legnagyobb kihívása. A pilonok gömbcsuklós kapcsolatuk révén, a felállítás után önmaguktól eldőlnének. Ezért ideiglenes kábelekkel kell pozícióba tartani amíg a peremoszlopok és a végleges kötélzetek el nem készülnek és nem kerül végleges állapotába megfeszítésre a teljes szerkezet” – fejtette ki a szakember.

 

 

A feladathoz egy 100 és egy 40 tonnás daru segítségét is igénybe kell venni

A kihívást azonban nem csak a szerkezetek ideiglenes megtartása jelenti, az elemeket a méretük, súlyuk, (közel 15 méter magasak és 2 tonna súlyúak) valamint a területen való elhelyezkedésük miatt csak egy nagy teherbírású, 100 tonnás daru segítségével lehet a helyükre emelni. A többi szerkezet elhelyezéséhez egy 40 tonnás daru fog rendelkezésre állni.

A munkálatokat tovább nehezíti a terület adottsága és a már elkészült acélszerkezetek pozíciója is:

„A kötélzet és a háló felrakásához a kifutókba kosaras emelőkkel kell közlekedni, ami a jelentős szintkülönbségek miatt igencsak izgalmas lesz. Az összeszerelésük végén ezek a pilonok és peremoszlopok fogják tartani az egész kötélzetet és a rájuk kerülő hálót”

– fejtette ki a főépítésvezető. Végezetül elárulta, a projekt következő szakaszában a háziállatbemutató épületeknél a kifutókat körbevevő akác oszlopok elhelyezése fog megkezdődni, valamint a nagymacska és kismacska kifutóknál a pilonok, peremoszlopok és kötélzet szerelése fog folytatódni.

 

 

Galéria

Mi épül?VEMÉV-SZER Kft.Incorso Építész és Építő Műhely Kft.KÉSZ CsoportVeszprémVeszprémi Állatkertacélszerkezet gyártás

Hírlevél

Hirdetés