2024.05.21, Kedd
Közel 1700 háztartás szennyvízelvezetését oldja meg ez a projekt
Főkép: Illusztráció / Bernát Benjámin magyarepitok.hu Fotók: Dernovics Tamás / magyarepitok.hu

Közel 1700 háztartás szennyvízelvezetését oldja meg ez a projekt

magyarepitok.hu

2020.01.16. 12:18 - Gyöngyösi Klaudia

A településeken megvalósítandó szennyvíztisztító telep és csatornahálózat fejlesztését a Strabag Építőipari Zrt. kivitelezte.

Hirdetés

Szennyvíztisztító telep és több mint 32 kilométer csatorna is épült Jászkarajenőn és Törökszentmiklóson, a Közép- és Kelet-Magyarországi szennyvízelvezetési és- kezelési fejlesztési programban – derült ki a ma délelőtti sajtótájékoztatón Jászkarajenőn.

A településeken megvalósítandó szennyvíztisztító telep és csatornahálózat fejlesztését a Strabag Építőipari Zrt. kivitelezte, a Környezeti és Energiahatékonysági Operatív Program (KEHOP) keretén belül, több mint 3,5 milliárd forintból.

Mindkét település esetében a kivitelezés 2017 őszén kezdődött meg, a hálózatépítés 2019 októberéig tartott, jelenleg pedig a 6 hónapos próbaüzem működik idén áprilisig.

 

Jászkarajenőn közel 1200 háztartás szennyvízelvezetését látja el

A településen folyamatban van a lakosság csatlakozása a hálózatra. 1170 darab ingatlant már bekötöttek a 20,5 kilométeren megépülő csatornára.

Létrehoztak továbbá:

  • három automata szennyvízátemelőt,
  • és egy MBBR típusú, zöldmezős szennyvíztisztító telepet kezelőépülettel.

„Úgy gondolom, hogy az elkészültség majdnem 100%-os, a próbaüzem eredményei pedig jók” – nyilatkozta Palya István Kálmán, a település polgármestere. „Ez a beruházás a település egészét érintette, rengeteg dolog a lakosság mindennapjait befolyásolta, de ennek ellenére szépen, az ütemtervnek megfelelően haladtunk előre, az emberek pedig türelmesek maradtak” – mondta a polgármester.

A képre kattintva galéria nyílik!

 

Törökszentmiklóson majdnem 100 százalékos a készültség

A városban mind a 4 településrészen 99%-ban befejeződött a szennyvízcsatorna építése. A keleti városrészben a lakosság már használja is a rendszert.

Itt egész más volt a helyzet, mint Jászkarajenőn, mivel a szennyvízhálózat 2004-ben majdnem teljes egészében kiépült” - ismertette Markót Imre, Törökszentmiklós polgármestere. „A projekt kapcsán azonban lehetőségünk volt, hogy a 21. század beköszöntsön azokon a részeken és szomszédos altelepüléseken is, ahol eddig nem volt csatornázás. Köszönjük a kivitelető munkáját” – zárta beszédét a polgármester.

„2017 novemberében kezdődtek el az építési tevékenységek” - mondta Szabó Péter építésvezető, a kivitelező Strabag képviseletében. „A két településen mintegy 30 kilométernyi csatornavezetéket építettünk meg, több mint 35 kilométer nyomóvezetéket, aminek egy része ivóvízvezeték is. Remélem, hogy májusban már a beruházás befejezésének alkalmából állhatunk itt” – tette hozzá az építésvezető.

Szabó Péter építésvezető

A szennyvíztisztító telepen:

  • a záporvíz kezelés létesítményei elkészültek,
  • a szennyvíziszap hatékony víztelenítése 2019 április óta zajlik,
  • a szoláris szárítás pedig 2019 június óta folyik.

A projekt keretében létrejött 12 kilométer hosszú csatorna, 24,6 kilométer nyomóvezeték és 8 automata szennyvízátemelő is, melyhez 510 darab ingatlan csatlakozik.

Megvalósult továbbá a már korábban működő szennyvíztisztító telep:

  • épületek energetikai korszerűsítése,
  • a záporvízkezeléshez a medencék építése,
  • hatékony iszapvíztelenítés,
  • valamint szoláris víztelenített iszapszárítás is.

A sikeres próbaüzemi állapot után, a tervezett átadás 2020 júniusában várható, mintkét településen.

Galéria

Mi épül?StrabagTörökszentmiklósJászkarajenőszennyvíz

Hírlevél

Hirdetés