2024.04.28, Vasárnap

Hirdetés

Békéscsaba: átadták a város ipartörténelmének legnagyobb értékű beruházását
behir.hu

Békéscsaba: átadták a város ipartörténelmének legnagyobb értékű beruházását

MTI

2020.02.12. 07:33 - Almási Krisztina

A Linamar Hungary a fejlesztés keretében létrehozott egy 10 ezer négyzetméteres gyáregységet, amely a cég elektromobilitási központja lesz.

Hirdetés

Átadták a Linamar Hungary Zrt. 25 milliárd forintból megvalósított, békéscsabai és orosházi beruházását a békési megyeszékhelyen. A 17,6 milliárd forintos beruházás során – amelyet az állam közel 4 milliárd forinttal támogatott – Békéscsabán új, zöldmezős telephelyet építettek, amely a cég európai elektromobilitási központja lesz, saját fejlesztésű elektromos hajtásláncokat gyártanak majd itt.  A békéscsabai új, 10 ezer négyzetméteres gyáregység a negyedik gyára és a harmadik telephelye lesz a cégnek Magyarországon.

Az új üzemben több 100 ezer elektromos járműhöz gyártanak majd sebességváltót.

Orosházán mezőgazdasági és építőipari emelőgépeket gyártanak, az ottani beruházás 8 milliárd forintból valósult meg. A két fejlesztés összesen 250 új munkahelyet teremt és 168 milliárd forint feletti árbevételt biztosítanak majd.

Az új gyáregység ünnepélyes átadója (Fotó: MTI/Rosta Tibor )

Magyar Levente, a Külgazdasági és Külügyminisztérium parlamenti államtitkára az átadóünnepségen elmondta: mivel a kanadai székhelyű Linamar Corporation alapítója magyar származású volt, a cégre magyar cégként, a beruházásra pedig hazai beruházásként tekintenek. Azt is hozzátette, hogy a cég világszerte csaknem 30 ezer embernek ad munkát, közel tíz százalékuknak Magyarországon.

Havasi Csaba, a Linamar Hungary Zrt. vezérigazgatója kiemelte, stratégiai céljuk a több lábon állás, ezért nyitottak az építőipar irányába és ezért koncentrálnak a termékportfólió bővítésére, követik a legújabb autóipari trendeket.


Másfél évtized alatt megtízszerezte bevételét a vállalat

A Linamar Hungary Zrt. árbevétele az 1992-es 602 millióról 2018-ra 61 milliárd forintra nőtt, 2010 és 2018 között 39 milliárd forint feletti beruházást hajtottak végre, csak a magyar beszállítóknak 2018-ban 34,7 milliárd forintot fizettek ki. Munkavállalóik száma a kezdeti 354-ről 2600 fölé nőtt, részt vesznek a duális közép- és felsőfokú szakképzésben, évente pedig 100 munkavállalójuknak biztosítanak továbbképzési lehetőségeket.

A vállalat a termékeinek 87 százalékát exportálja. A cégnek az új békéscsabai üzemmel együtt már 18 európai gyáregysége van.

 

Az új gyáregyésg (Fotó: MTI/Rosta Tibor )

 

Mi épül?Békéscsabaüzemépítésüzemfejlesztésautóipar

Hírlevél

Hirdetés