2024.03.29, Péntek
Múzeumnegyedet alakítanak ki Sopron belvárosában
Illusztráció (Sallós Csaba)

Múzeumnegyedet alakítanak ki Sopron belvárosában

magyarepitok.hu

2020.03.25. 10:21 - Almási Krisztina

A Fő téren található három műemlékvédelmi épület összekapcsolásával egy új látogató élményt hoznak létre.

Hirdetés

Sopronban a Fő téren található Storno ház, Tábornok ház és Fabricius ház összekapcsolásával múzeumnegyedet alakítanak ki, melynek munkálataihoz már keresik a kivitelezőt – derül ki a közbeszerzési tájékoztatóból. A felújítás összesen több mint 2000 négyzetméternyi területet érint.

A Soproni Múzeumnegyed projekt megvalósítása során a belső átjárók összekapcsolásával az önállóan megközelíthető három Fő téri épület köztéri megjelenése továbbra is önálló karakterű marad. Az újonnan kialakított fogadótér a Tábornok ház fedett belső udvarán lesz, az új főbejárat pedig a Tábornok ház Fő téri kapuzata lesz. A fogadótérhez fognak kapcsolódni a különböző látogatóbarát funkciók, többek közt a jegypénztár, az információs pult, a vizes blokkok, az akadálymentes mosdó, a babaszoba, a ruhatár, a shop és a kávézó.

A fogadótéri lift fogja biztosítani mindhárom épület vendégtereinek akadálymentes megközelíthetőségét.

Kortárs módon újítják meg a Tábornok ház kert felőli szárnyában a lebegő csigalépcsős lakótornyot, és ehhez kapcsolódik a második emeleti lovagterem.

A múzeumi terekben és közlekedőkben az infokommunikációs eszközökkel lehet az egyéni tárlatlátogatás lehetőségét biztosítani.


Szerkezeti beavatkozásokra is sor kerül

Az épületekben a kisebb szerkezeti beavatkozásokon kívül a belső burkolatok és vakolatok is megújulnak. Az épületek egybenyitásával faláttörésekre, és a közlekedési terek átalakítására kerül sor. A korábban lakásokat magában foglaló Tábornok házban megvalósul a belső térrendszer múzeumi funkció szerinti átalakítása.

Az épületek szerkezeti munkái között szerepel a Fabricius ház esetében az új vasbeton pincelépcső építése, a boltozatváll megerősítése és az épület padlásfödémjének megerősítése. A Tábornok háznál új pincerészt és acélszerkezetű liftet alakítanak ki, valamint a lakótoronyban új vasbeton lépcső is készül. Az épületben a teljes villamoshálózat is megújul, a Fabricius házban pedig fűtéskorszerűsítést és a teljes elektromos rendszer felújítását végzik majd el.

Mi épül?Sopronműemlékfelújításmúzeum

Hírlevél

Hirdetés