2024.04.20, Szombat
Ez lesz Genf legmagasabb toronyépülete - nemzetközi projekten dolgoznak a BAUER magyar szakemberei
Fotók: BAUER Magyarország Kft.

Ez lesz Genf legmagasabb toronyépülete - nemzetközi projekten dolgoznak a BAUER magyar szakemberei

magyarepitok.hu

2023.04.03. 07:30 - Füzi Nikolett

A BAUER Magyarország Kft. nemzetközi tapasztalattal is rendelkező szakemberei ezúttal nem csak a hazai mélyépítési piac területén értek el jelentős eredményeket, hanem a svájci genfi székhellyel rendelkező Pictet Bank új székházának speciális mélyépítési feladataiban is kulcsszerepet vállaltak.

Hirdetés

Lapunkban rendszeresen beszámoltunk a speciális mélyépítés területére szakosodott BAUER Magyarország Kft. munkásságáról. A cég a német BAUER Spezialtiefbau GmbH. leányvállalata, amely világszerte vezető szerepet tölt be a mélyalapozási technológiák alkalmazásában és munkagépek gyártásában.

A cég az anyavállalat felkérésére nem csak hazánkban, hanem Európa szerte is számos jelentős projekten tevékenykedik, melyek közül az egyik legjelentősebb jelenleg is zajló nemzetközi mélyépítési projekt a svájci Pictet Bank (Banque Pictet & CIE SA) multinacionális magánbank és pénzügyi szolgáltató vállalat új székházának kivitelezése.

Az immáron 218 éves, genfi székhelyű intézmény új épületének kialakítása a Pictet Bank megbízásából, az ugyancsak svájci, mélyépítésért felelős Orllati Csoport fővállalkozásában valósul meg, a munkálatok kivitelezésében pedig a Orllati alvállalkozójaként, a Bauer Schweiz is jelentős szerepet vállal. A cégcsoporton belül a réselésben nemzetközileg is elismert magyarországi leányvállalat, a BAUER Magyarország Kft. a megfelelő géplánc és szakképzett személyzet biztosításához járul hozzá az óriásberuházás során.

A Pictet Bank további növekedése érdekében a projekt fő célkitűzése egy új toronyépület létrehozása a jelenlegi székház melletti telken, melyben az intézmény új irodái fognak helyet kapni, de bank mellett apartmanokat és boltokat is terveznek létesíteni. Az új toronyépület Genf banki negyedében, Carouge közepén épül és a tervek szerint a legmagasabb épület lesz a városban.

 

A projekthez egy speciálisan átalakított réselőgépet is biztosítottak

A projekt aktuális előrehaladásával kapcsolatban Téglás Máté, a BAUER Magyarország Kft. projektvezetője adott részletes tájékoztatást lapunk megkeresésére. A munkálatokat 2022. májusában kezdte meg a magyarországi leányvállalat, ahol a mélyépítésért felelős fővállalkozóval közösen, egy résfallal határolt munkagödröt, valamint több mint 70 méter mélységű réspilléreket kellett készíteniük a szakembereknek. A réselési munkálatokat 2022. augusztusában fejezték be, jelenleg pedig szakaszosan zajlik a földkitermelés, ezáltal helyenként már a réspillérek feltárása is megtörtént, így a csatlakozó alaplemez kivitelezése is folyamatban van.

Téglás Máté hangsúlyozta, a feladatok elvégzéséhez egy teljes csapatot küldtek a helyszínre, a cég által biztosított erőforrások között pedig egy MC76 Bauer típusú réselőgépet is szolgáltattak.

„Ezt a gépet a hazánkban mechanikusan üzemeltetett réseléstől eltérően, itt hidraulikus üzemű réselésre alkalmaztuk, ugyanakkor kollegáink ezen technológiában is professzionális - jellemzően nemzetközi projekteken szerzett - szakmai tapasztalattal rendelkeznek”

- mutatott rá a szakember.

Hozzátette, az ehhez szükséges átalakításokat Németországban végezte el az anyacég, majd a gépet ezután szállította a helyszínre. A munkaterületen a mélyépítésért felelős kivitelező további 3 réselő, 1 cölöpöző géplánc, illetve 4 segéd daruval és zagyteleppel volt jelen, az itt felsorolt gépek üzemeltetését pedig a BAUER magyar csapatának kezelőszemélyzete látta el.

 

Fotó: BAUER Magyarország Kft.

 

Kulcsfontosságú feladat volt az organizáció pontos megszervezése

Egy ilyen nagyvolumenű beruházás során azonban mindig pontos helyi koordinációra és jól összehangolt munkavégzésre van szükség, melyhez a nemzetközi szakemberek megfelelő együttműködésére is szükség volt.

Téglás Máté a kivitelezés speciális elemei közé sorolta, hogy például a teljes rendszer egyik fő alkotórésze - nevezetesen a zagytelep - nem a magyar csapat által megszokott módon volt felépítve, másrészt pedig, hogy a telekhez mérten rengeteg nehézgép, több technológia és az ehhez tartozó különböző nációjú személyzet dolgozott szimultán a területen.

A projekt legnagyobb kihívását illetően a felkészülési/felvonulási idő rövidségét emelte ki.

„Két héttel a svájci projektvezetővel történt első beszélgetésemet követően már kint voltunk egy gépkezelői oktatáson, majd három hétre rá már el is kezdtük a kivitelezést. A feladatot tovább nehezítette, hogy egy idegen országban a szokásainkat mindig félre kell tennünk, és alkalmazkodnunk kell a helyi szabályokhoz, melyek sokszor még nem is ismertek számunkra, ezáltal mindig tartogathatnak meglepetéseket.”

Hozzátette, a másik ilyen tényező az organizáció megszervezése volt. A szakembereknek minden napot úgy kellett előre megtervezniük, hogy a gépekkel és a munkafolyamatokkal a többi társvállalkozót - vagyis a maradék 4 gépláncot - ne akadályozzák, valamint ők se legyenek számukra útban. „A munkálatok ideje alatt pontosan meghatároztuk például, hogy melyik nehézgép hova fog állni, hova rakjuk a réselésből kiszoruló földet, azt honnan viszik tovább, hol legyen az armatúra depó, hogy hova álljon a segéddaru, vagy akár azt is, hogy milyen útvonalon fognak hozzánk eljutni a mixerek a betonnal a területen belül, melynek tervezéséhez nagy segítséget nyújtott a saját fejlesztésű 3D szoftverünk” - részletezte a projektvezető.

 

A jó együttműködésnek és a megfelelő előzetes tervezéseknek köszönhetően közel 20%-ot meghaladóan túl is teljesítették a várt eredményeket

Zárásként néhány szóban a jól működő munkahelyi légkört emelte ki, amely elmondása szerint az egyik legfontosabb tényező bármelyik munkaterületen. Szavaiból kiderült, hogy

még annak ellenére is, hogy mekkora kihívást jelentett a szűk munkaterületen zajló logisztika, illetve, hogy a munkálatok során 6 aktív nyelven (angol, francia, német, spanyol, portugál és olasz) kellett kommunikálniuk, a feladatot szinte tökéletesen, mindenféle nagyobb, a termelést befolyásoló probléma nélkül megugrották.

„Hogy melyik volt előbb, a “tyúk vagy a tojás” (azaz a jó légkör vagy a jól működő logisztika) azt nem tudnám megmondani, de ennek hála nagyon jól szerepeltünk, mint csapat. Ez köszönhető annak is, hogy nagyon összeszokottak voltunk, illetve jól tudtunk összedolgozni a többi vállalkozóval, de véleményem szerint első sorban a saját csapatunk tagjainak az egyéni szakértelme volt, ami a sikert meghozta” - mutatott rá Téglás Máté.

Végezetül hozzátette, ezt sikert mi sem mutatja jobban, mint az, hogy az előírt termelési mennyiséget, amellyel a tender során a német réselési technológiai részleg (Cut-off Wall Department) számolt, és melyet a teszt során végzett „próba-réssel” a fővállalkozó is megerősített, nem csak, hogy elérték, de túl is teljesítették.

A teljes projekt átadására tervezetten 2023. harmadik negyedévének végén kerülhet majd sor.

Mi épül?Bauer Magyarország Speciális Mélyépítő Kft.mélyépítésGenf

Hírlevél

Hirdetés