2024.03.28, Csütörtök
Teljes külső felújítást kapott a józsefvárosi plébániatemplom
Fotók: MTI/Mohai Balázs

Teljes külső felújítást kapott a józsefvárosi plébániatemplom

MTI

2020.05.04. 09:37 - Almási Krisztina

A rekonstrukció részeként többek közt kicserélték a tetőt, felújították a nyílászárókat és restaurálták a templom óráit is.

Hirdetés

Felújították Budapest VIII. kerületében a Szent József-plébániatemplomot, a teljes körű külső rekonstrukció 800 millió forint állami támogatásból valósult meg. A műemlékvédelem alatt álló épületet legutóbb az 1950-es években újították fel.

A korábban sárga templom krémszínű lett, mert a Horváth Mihály téren álló Fazekas Mihály Gimnázium sárga épülettömbje mellé nem szerettek volna még egy ugyanolyan színű épületet. A külső rekonstrukció során többek közt:

  • kicserélték a tetőt,
  • restaurálták a homlokzaton található szobrokat, domborműveket és más díszítőelemeket,
  • felújították a nyílászárókat és a templom lábazatát,
  • valamint restaurálták a templom óráit.

A domborművek, az oszloptartó részek és a szenteket ábrázoló szobrok fehér színt, a keresztek, a timpanon és a szentek attribútumai - mint például Szent Adalbert pásztorbotja és Árpád-házi Szent Margit kezében a liliom - pedig új aranyozást kaptak.

 

Fotó: MTI/Mohai Balázs


Belső felújítás követi a külső rekonstrukciót

A külső felújítást két ütemben belső korszerűsítés és rekonstrukció követi majd, a külső-belső munkálatokat összesen 1,2 milliárd forint állami támogatásból végzik el.

Az első ütemben - várhatóan szeptemberre - kicserélik a víz-, gáz- és elektromos vezetékeket és korszerűsítik a hangosítást.

A második ütemben többek közt restaurálják az oltárképet, amely az esztergomi bazilika oltárképe után a második legnagyobb Magyarországon.

A belső felújítás részeként megújul a "téli kápolna" (ahol fűtési szezonban tartják a szentmiséket), a hittantermek, és kiállítóteret is kialakítanak a templomban.

 

Fotó: MTI/Mohai Balázs


Szociális feladatokat is ellát a templom

A VIII. kerületben lévő plébániatemplom sokféle feladatot ellát, a templomban vasárnap délutánonként hajléktalanoknak tartanak szentmisét.

A szomszédos Tömő utcában működnek és a templommal szoros kapcsolatban állnak a hajléktalanokat gondozó Teréz anya nővérei, és az épületben tartja összejöveteleit a szintén hajléktalanokat, valamint szenvedélybetegeket, prostituáltakat segítő Új Fészek csoport.

A plébánián HungaRió néven kávézót működtet a Shalom Katolikus Közösség. A Brazíliából érkező misszionáriusok főként főiskolásokkal, egyetemistákkal foglalkoznak, így a számos egyetemnek helyet adó VIII. kerület alkalmas terep számukra az evangelizációra.

Emellett a plébániának van karitász- és KÉSZ- (Keresztény Értelmiségiek Szövetsége) csoportja, valamint nyugdíjasklubja is

Mi épül?BudapestJózsefvárosműemlékfelújítástemplomfelújítás

Hírlevél

Hirdetés