2024.03.19, Kedd
Rekordnagyságú vetőmag-kutató központot épített a Weinberg a svájci Syngentának
kormany.hu

Rekordnagyságú vetőmag-kutató központot épített a Weinberg a svájci Syngentának

magyarepitok.hu

2020.07.02. 09:57 - Almási Krisztina

A modern eszközökkel felszerelt kutatóállomás fő profilja a kukoricanemesítés, valamint az ahhoz kapcsolódó vetőmag előállítása és tesztelése.

Hirdetés

Európa legnagyobb kapacitású kukorica- és napraforgóvetőmag-kutatóbázisát építhette fel a Weinberg'93 Építő Kft. a svájci székhelyű Syngenta vállalatnak a Jász-Nagykun-Szolnok megyei Mezőtúron, a beruházás mintegy 1,5 milliárd forintból készült el.

A Weinberg kivitelezési vezetője, Bánóczi Zsolt kiemelte, hogy a munka a tervezőasztalnál kezdődik és számtalan mérnökóra rejtőzik a zökkenőmentes építkezés mögött.

A komplex szemléletmód, a beruházóval való folyamatos kommunikáció, a tervezés és a kivitelezés szoros együttműködése a siker záloga.

Elmondása szerint a lebonyolítás problémamentes volt, kihívást csak a talajviszonyok és az időjárás jelentett. A laza, teherbírás nélküli talaj tökéletes a növényeknek, de ugyanez nem mondható el az épületekről. Az időjárás, és főleg a sok csapadék is okozott nehéz napokat az építkezés folyamán. A mérnöki együttműködés és a szakmai tapasztalat azonban segített megoldani a problémákat, így a Weinberg újabb sikeres projektet tudhat maga mögött, amit a beruházó elégedettsége is megerősít.

 

Fotó: MTI/Mészáros János

A modern eszközökkel felszerelt kutatóállomás fő profilja a kukoricanemesítés, valamint az ahhoz kapcsolódó vetőmag előállítása és tesztelése lesz – mondta el Gaël Hili, a Syngenta európai ágazati igazgatója az eseményen. Emlékeztetett: a világ 90 országában jelen levő vállalat az elmúlt években több stratégiai beruházást hajtott végre Magyarországon. Ezek közül az egyik legjelentősebb a három fázisban - mintegy 13,5 milliárd forintból - elkészült mezőtúri vetőmagüzem, ehhez kapcsolódik a most elkészült kutatóközpont is.


A magyar mezőgazdaság legértékesebb területeit fejlesztik

Nagy István agrárminiszter az eseményen a magyar mezőgazdaság koronaékszerének nevezte a vetőmagtermesztést. Hangsúlyozta: fontosak az olyan beruházások, melyekben nagy nemzetközi cégcsoportok, mint a Syngenta Magyarországra hozzák kutatás-fejlesztési tevékenységük egy részét.

A Syngenta munkavállalóinak száma világszerte meghaladja a 28 ezret, Magyarországon a vállalat mintegy 530 embert foglalkoztat. A multinacionális cég magyar leányvállalata értékesítésének nettó árbevétele 2019-ben 56,5 milliárd forint volt.

 

kormany.hu

 

Mi épül?Weinberg '93 Építő Kft.Mezőtúrüzemépítésmezőgazdaság

Hírlevél

Hirdetés