2024.03.28, Csütörtök
Először van víz az új szegedi Tiszavirág Sportuszoda nagymedencéjében
Fotók: Dernovics Tamás/magyarepitok.hu

Először van víz az új szegedi Tiszavirág Sportuszoda nagymedencéjében

magyarepitok.hu

2020.08.27. 10:49 - Szabó Ákos

A több mint 13 ezer négyzetméteres szabadidő- és sportközpontot a WHB és a Dél-Konstrukt építi fel.

Hirdetés

Sajtóbejárást tartottak az Etelka sori szegedi fedett uszoda építkezésén, a projekt látványos szakaszát bemutatva. A Modern Városok programban készülő négyszintes, mintegy 13,5 ezer négyzetméter hasznos alapterületű uszodában lesz majd:

  • egy 10 pályás, 50 méteres versenymedence,
  • egy 25 × 15 méteres bemelegítő medence,
  • egy 20 × 12,5 méteres tanmedence,
  • illetve egy külső-belő lazító medence is.

 

A képre kattintva galéria nyílik.

A sajtóbejárással egyidejűleg a legnagyobb medence terheléses vízpróbáját tartották meg sikeresen a 70 százalékos műszaki készültséget létesítményben. A következő hetekben a kivitelező West Hungária Bau Kft. és Dél-Konstrukt Zrt. legnagyobb feladata a mintegy 12 ezer négyzetméter leburkolása lesz.

 

Megvan az új név: szavazással választották ki

 

 

A tervek szerint az év végére készül el a fedett uszoda, majd az átadás-átvétel után a jövő év elején vehetik birtokba a szegediek – fejtette ki Botka László polgármester, aki elmondta azt is, hogy megkérdezték a városlakókat az új uszoda nevéről, amire válaszul több ezren küldtek be 128 névjavaslatot, ezekből választott ki ötöt egy sportszakmai bizottság. Az öt névből internetes és levélalapú szavazással választották ki a szegediek a Tiszavirág Sportuszoda nevet. A városvezető befejezésül elmondta: elégedett építkezés előre haladásával.

 

A szerkezetépítés szinte teljesen elkészült

 

 

Csanádi Zoltán ügyvezető igazgató - a megrendelő Szeged Pólus Nonprofit Kft. képviseletében – tájékoztatta a résztvevőket, hogy a szerkezetépítési munkák szinte teljesen elkészültek, az épület immár zárt tér, ebben dolgozhatnak tovább a kivitelező cégek szakemberei. Az uszodában található gipsztartalmú válaszfalak 90-95 százalékát is felépítették.

 

 

Emellett:

  • megkezdődtek a burkolási munkánk, jelenleg az öltözőkben és medencetérben dolgoznak;
  • a gépészeti szerelés szintén már 90 százalékos készültség felett halad, különösen a légtechnika területén;
  • Helyükre kerültek az erősáramú és gyengeáramú kábelek;
  • és számos szakági munka zajlik az egyre látványosabban kinéző uszoda területén.

Csanádi Zoltán azt is elmondta: az uszoda sportolói öltözői, illetve a mindenki számára nyitott öltözők különválasztva készülnek el, az utóbbi részben több szász öltözőszekrénnyel lesz majd. Az új uszoda lelátója mintegy 1200 embernek ad majd helyet.

 

 

Mind a négy medencét használhatják majd a vendégek

Mint az a sajtóbejáráson kiderült, mind a négy medencét mindenki használhatja majd, a versenymedence pedig különleges kialakítású lesz: osztószigettel épül meg. Ezt be lehet tolni a medence feléig, akkor két 25 méter hosszú medencét használhatnak, vagy 17 méter távolságra, akkor egy 17 és egy 33 méteres részt kapnak.

 

 

A tanmedencéhez külön csoportos öltözők épülnek, az óvodás- és iskoláscsoportok használatára. A bemelegítő medence a nemzetközi úszószövetség előírásai szerint készül el. Az utolsó, lazító medence külső-belső kialakítású, ebben 33 fokos melegvizet tartanak majd folyamatosan.

A Tiszavirág Sportuszodában egy szaunaparkot is kialakítanak majd. A projekt része még egy körforgalom kiépítése is, ami uszoda előtt készül el: ezt szeptember első hetében adják át.

 

Galéria

Mi épül?WEST HUNGÁRIA BAU Kft.Dél-Konstrukt Zrt.SzegeduszodaépítésSankó-Ép Kft.

Hírlevél

Hirdetés