2024.04.19, Péntek
Mesés panorámával nyitja meg kapuit Budapest legújabb szállodája - galéria
Fotók: Dernovics Tamás/magyarepitok.hu

Mesés panorámával nyitja meg kapuit Budapest legújabb szállodája - galéria

magyarepitok.hu

2020.09.15. 18:28 - Almási Krisztina

A Market kivitelezésében épült Hotel Vision a főváros szívében, a Duna-parton talált otthonra, ahol 82 vendégszobával és 9 lakosztállyal várja vendégeit.

Hirdetés

Nyitás előtt áll a főváros V. kerületében, a Belgrád rakparton a két híd által körülölelt Hotel Vision Budapest, amely a Market Zrt. kivitelezésében készült el – értesült lapunk a helyszínen tartott exkluzív sajtóbejáráson. A fejlesztés során a Belgrád rakparton lévő épület, valamint a szomszédos Molnár utca két épülete a KAS Design Kft. tervei szerint alakult át egy komplex épületegyüttessé.

 

Fotók: Dernovics Tamás/magyarepitok.hu

A 9300 négyzetméter alapterületű épület két szint mélygarázst, egy földszinten, négy emeletet és egy tetőteraszt foglal magába. A négycsillagos szállodában a 82 vendégszoba és a 9 darab dunai panorámás lakosztály mellett helyet kapott egy wellness-részleg is.

Az épület dunaparti homlokzata az eredeti, szecessziós stílusjegyeket megőrizve illeszkedik a szomszédos sorházak közé.

A szállodában a tereket főként olasz bútorokkal rendezték be, összesen közel 11.000 négyzetméternyi különleges tapéta és közel 1 500 négyzetméternyi prémium szőnyeg került az épületbe.

 

Fotók: Dernovics Tamás/magyarepitok.hu

A teljes megvalósítás közel 5 évig, 2015 júniusától 2020 áprilisáig tartott, azonban ez nem csak a tényleges kivitelezést, hanem valamennyi újratervezést és előkészítő munkálatot is magába foglal.

A bontás során a Belgrád rakparti (régi épület) épületnél eltávolították a tetőt, a felső födémet és a falakat, valamint a komplett lépcsőházakat egészen a -1-es szintig, a pince megtartandó részként újult meg – ez lett a szálloda konyhája. A régi épület külső homlokzatát és a megmaradt részeket felújították az átépítés során. A Molnár utcai épületnél (új épület) elbontották a 4 emelet magas épületeket, a négysávos tanuszodát, és egészen a -2-es szintig lementek, ami a későbbi mélygarázs lett.

 

Fotók: Dernovics Tamás/magyarepitok.hu


Nem várt kihívásokkal kerültek szembe a megvalósítás során

Sok szempontból nehéz volt a kivitelezés, mivel előre nem látható problémák jelentkeztek. Az egyik ilyen nehézséget az organizációs problémák jelentették, ugyanis a belváros közepén, rendkívül kis területen kellett a bontási és építési munkálatokat is elvégezni. Ezen kívül az építkezés környezetében iskola, könyvtár és társasházak is voltak – ezek működését pedig a kivitelezés nem zavarhatta.

 

Fotók: Dernovics Tamás/magyarepitok.hu

A régészeti feltárás során az is kiderült, hogy a helyszín értékes lelőhely, és külön kiállítást hoztak létre az itt talált leletekből.

A hotel felújítása során a legnagyobb nehézséget a földmunkák tekintetében tapasztalták, ugyanis kiderült, hogy a szomszédos ház alapozása és statikája nem megfelelő, emiatt 3-4 hónapon keresztül erősítették a szomszéd épületet. A szomszédos épület nem a bontás miatt lett rossz állapotú, hanem éppen a munkálatok során fedezték fel ezt a problémát, és ezután ezt meg is oldották.

 

Fotók: Dernovics Tamás/magyarepitok.hu

Az alaplemezez speciális szintugrással és darabolásokkal készült el nyolc ütemben, mintegy 1200 négyzetméteren – ez a szintű összetettség ekkora területen nagyon ritka. A szomszédos épületsarkot látványfal takarja el, ami egy önhordó acélszerkezet, alukompozit takarólemezekkel burkolva, a felnyíló elemeknél LED világítással.

A szerkezetépítést a Moratus Szerkezetépítő Kft., a Molnár utca újraaszfaltozását és a térkövezést pedig az OKM Kft. végezte. A villamosipari munkák befejező részét az ION Systems Kft. valósította meg.

 

Fotók: Dernovics Tamás/magyarepitok.hu

 

Az épület az 1900-as évek elején épült eklektikus, alapvetően historizáló homlokzattal. 1921-ig maradt lakóépület és csupán eddig tartotta meg eredeti megjelenését is. Ezután a Német Kincstár követségi épületként, majd a II. világháború után különféle, jellemzően politikai szervezetek irodaházként, székházként hasznosították.

 

Fotók: Dernovics Tamás/magyarepitok.hu

Galéria

Mi épül?Market Építő Zrt.BudapestszállodaszállodaberuházásműemlékfelújításMoratus Kft.OKM Kft.ION Systems Kft.

Hírlevél

Hirdetés