2024.04.23, Kedd
A sportolni vágyók és a családok is nyertek a szegedi parkfelújításokkal
Fotó: Iványi Aurél/szeged.hu

A sportolni vágyók és a családok is nyertek a szegedi parkfelújításokkal

MTI

2020.11.25. 13:00 - Kalácska-Nagy Nóra

A beruházás részeként rendbe hozták a Stefánia közlekedési infrastruktúráját is.

Hirdetés

Megújult a Stefánia, a Móra park és a Roosevelt tér Szeged belvárosában. Az átfogó projekt uniós támogatással több mint 1,6 milliárd forintból valósult meg. A kivitelezési munkálatokat egy szegedi vállalkozás, a HPQ Plus Kft. végezte.

A 28 ezer négyzetmétert érintő fejlesztés költségeiből 850 millió forintot fedezett uniós támogatás, emellett az önkormányzat 827,5 millió forint saját forrást használt fel.

 

Több virágot és új kavicsburkolatot kaptak a terek

A Móra parkban és a Stefánián 24 fát, 4200 cserjét, 4700 virágot ültettek, és megújult a Roosevelt tér gyepe. Ez utóbbi helyen még 370 évelő növényt is telepítettek, és a kiszáradt vagy beteg fákat újakkal pótolták. A növények öntözéséről a Stefánián és a Móra parkban automata rendszer gondoskodik.

A három területen járdákat építettek, a parki sétányok gyöngykavics helyett könnyebben fenntartható, műgyantás kötőanyagú, vízáteresztő kavicsburkolatot kaptak.

Kerékpártámaszokat, padokat és hulladékgyűjtőket is elhelyeztek. A közbiztonságot pedig térfigyelő kamerák növelik.

A Stefánián a sportolni vágyókat több fitneszeszköz várja, míg a gyerekek egy hagyományosnál jóval többet kínáló játszóteret vehetnek birtokba. A beruházás részeként megújult a Stefánia közlekedési infrastruktúrája is.

 

Több szobrot is restauráltak

A Móra parkban korszerű, víztakarékos, fenntartható módon üzemelő szökőkút épült a régi helyén. A 110 fúvókával és a lámpákkal víz- és fényjátékot tudnak zenével összehangolni. A szökőkutat feszített víztükörrel alakították ki. A benne álló 3-4 centiméteres vízben a múzeum épülete tükröződik, amely külső díszkivilágítást kapott.

Az 500 négyzetméteres szökőkút vízmentes állapotban rendezvény- vagy nézőtérként működhet.

Restaurálták a parkban található szobrokat is. Így új külsőt kaptak

  • Móra Ferencet,
  • Tömörkény Istvánt,
  • Mikszáth Kálmánt
  • és Reizner Jánost, a szegedi múzeum alapítóját, első igazgatóját bemutató alkotások is.

A Roosevelt tér megújult játszóterén integrált játszóeszközöket helyeztek el, amelyeket ép és fogyatékkal élő gyerekek egyaránt használhatnak. A helyszínt színes gumifelületek tesznek biztonságossá.

Mi épül?SzegedHPQ Plus Kft.építőipari cégekközparkjárdafelújítás

Hírlevél

Hirdetés