2024.04.24, Szerda
Látszóbeton toronnyal épült meg Budakeszi új temploma
Fotók: evangelikustemplom.hu

Látszóbeton toronnyal épült meg Budakeszi új temploma

magyarepitok.hu,evangelikustemplom.hu

2020.11.27. 13:08 - Hegedűs Gergely

Az evangélikus egyház új épületének oszlopai az öt kontinenst és a Kárpát-medencét jelképezik, a kivitelezésnél a MEVA eszközeit és szerkezeteit használták.

Hirdetés

Budakeszin átadták a település belvárosában újonnan felépített evangélikus templomot. Ahogy azt korábban megírtuk, az építmény Benczúr László tervei alapján, a Wandbau Kft. kivitelezésében, a MEVA Zsalurendszerek Zrt. anyagaival készült el.  

Fotók: evangelikustemplom.hu


Egy évszázad áldozatai előtt tiszteleg

Az evangelikustemplom.hu oldal beszámolója szerint a korlátozott létszámmal megtartott hálaadó istentiszteleten dr. Fabiny Tamás, az Északi Evangélikus Egyházkerület püspöke végezte az igehirdetés szolgálatát, a liturgiát pedig a helyi evangélikus lelkészek és presbiterek vezették.

Az Ybl- és Prima Primissima építész által megtervezett templom többek között azoknak az áldozatoknak állít emléket, akik az elmúlt bő évszázad keresztényüldözései során életüket vesztették.


Közel 20 méter magasra nyúlik a torony

Az új templomot 2017 novemberében kezdték el építeni Budakeszin, a Márity László utcában.

Az építkezésen a vállalkozás a MEVA termékei közül többek között a torony kialakításánál a kézi mozgatású, könnyű AluFix falzsalut használták.

A templom tetejének peremét hat oszlop tartja, melyek az öt kontinenst és a Kárpát-medencét jelképezik. Ezekre az oszlopokra 20 keresztény egyház 72 tagjának nevét vésték fel az ökumené jegyében, akik áldozataivá váltak a XX. és XXI. század vallásos üldözéseinek.

A templom legmagasabb pontja a látszóbeton minőségben épülő 18,5 méter magas tornya, melyet két oldalról vasbetonfal támogat meg a segítséget felülről váró kezeket jelképezve.

Galéria

Mi épül?MEVA Zsalurendszerek Zrt.BudakeszitemplomépítésWandbau Kft.építőipari cégek

Hírlevél

Hirdetés