2024.03.19, Kedd
Elrajtolt hazánk egyik legjelentősebb műemlékének a felújítása
Fotók: Dernovics Tamás/magyarepitok.hu

Elrajtolt hazánk egyik legjelentősebb műemlékének a felújítása

magyarepitok.hu

2021.01.22. 13:45 - Hegedűs Gergely

A ZÁÉV és a FÉSZ tudományos kutatásokkal alátámasztott helyreállítást és felújítást végez el a nyugat-magyarországi épületegyüttesben.

Hirdetés

A nagycenki Széchenyi-kastélyban pénteken letették az épület turisztikai célú fejlesztésének alapkövét. A Nemzeti Kastélyprogram és Nemzeti Várprogram keretében megvalósuló beruházást a Fertődi Építő és Szolgáltató Zrt. (FÉSZ), valamint a ZÁÉV Építőipari Zrt. konzorciuma kivitelezi.

Fotók: Dernovics Tamás/magyarepitok.hu


Ahogy azt korábban jeleztük, a mintegy 2,884 milliárd forintos összetett beruházás érinti

  • az Öreg-kastélyt,
  • a Széchenyi szárnyat,
  • a Virágházat,
  • a Pandúrházakat
  • és a kertet is.


Öt éve nemzeti emlékhellyé vált

A projekt közbeszerzési értesítőjéből korábban kiderült, a műemlék épületek (terek, térkapcsolatok, közlekedési útvonalak, nyílásrendszerek) helyreállítását és felújítását tudományos kutatásokkal támasztották alá.

A Győr-Sopron megyében található kastély hazánk egyik legnevezetesebb műemléke, miután a Széchenyi-család történelemformáló személyiségeinek volt az otthona, 2016-ban nemzeti emlékhelynek nyilvánították.


Ezt láthatják majd a vendégek a felújítás után

A koronavírus-járvány miatt szűk körben megtartott alapkőletételi ünnepségen részt vett a Miniszterelnökség Nemzeti kastélyprogram és nemzeti várprogram végrehajtásáért felelős miniszteri biztosa. Virág Zsolt szavaiból kiderült, az Öregkastély Széchenyi legjelentősebb alkotásai mellett a család és a birtok, valamint a kastély történetét mutatja majd be a felújítás után, a Széchenyi-szárny pedig az otthonukat.

A látogatók bepillantást nyerhetnek Széchenyi István dolgozószobájába, megismerhetik hajdan a kastélyba érkező vendégek fogadásának körülményeit és nem utolsó sorban Széchenyi István feleségének, Crescence grófnőnek a világát is.


Zarándokhely létrehozása a cél

Egresitsné Firtl Katalin, az Eszterháza Kulturális, Kutató- és Fesztiválközpont Közhasznú Nonprofit Kft. ügyvezető igazgatója úgy fogalmazott: céljuk, hogy Széchenyi István, a "legnagyobb magyar" életének helyszíne és nyughelye a fejlesztések eredményeként olyan "nemzeti zarándokhellyé" váljon, amelyet a Széchenyi-örökség, annak szellemisége iránti tiszteletből legalább egyszer minden magyar ember meg akar majd látogatni.

Barcza Attila (Fidesz), a térség országgyűlési képviselője köszöntőjében arra emlékeztetett, hogy Sopron és térsége 2016-tól kiemelt turisztikai fejlesztési régió, ahol Sopron, Nagycenk és Eszterháza egymást erősíthetik látványosságaikkal.

Mi épül?ZÁÉV Építőipari Zrt.Fertődi Építő és Szolgáltató Zrt.NagycenkNemzeti Kastélyprogram és a Nemzeti Várprogram

Hírlevél

Hirdetés