2024.05.20, Hétfő
Eredeti kövek felhasználásával épül meg az Árpád-ház kutatóintézet Székesfehérváron
Illusztráció - Székesfehérvár/Pixabay

Eredeti kövek felhasználásával épül meg az Árpád-ház kutatóintézet Székesfehérváron

MTI

2021.01.28. 07:40 - Gyöngyösi Klaudia

A projekt célja egy olyan kulturális és információs pont kialakítása, mely a székesfehérvári Nemzeti Emlékhelyhez kapcsolódva bemutatja annak történelmi, társadalmi, földrajzi és építészeti jelentőségét.

Hirdetés

A tervek szerint 2022 végére készül el az Árpád-ház kutatóintézet és ideiglenes látogatóközpont Székesfehérváron – derült ki a kivitelezés indulásáról tartott szerdai sajtótájékoztatón. A képviselő létrejövő kiállítótér közel 4 milliárd forintos támogatásból valósul meg. A munkálatokat a Fehérép Építőipari és Kereskedelmi Fővállalkozó Kft. végzi.

A volt Köztársaság mozi helyén épülő kiállítótér és látogatóközpont területén lesz az Árpád-ház kutatóintézet is, amely a Városi Levéltár és Kutatóintézet részeként fog működni.

A kiállítótérben a királyi koronázó templomot fogják megidézni az eredeti kövek felhasználásával.

Az épület bejárásán kiderült, hogy az létesítmény több mint tíz éve üresen áll, állapota erősen leromlott, az előzetes vizsgálatok és feltárások alapján az átalakításhoz bontási munkák szükségesek.

 

Szent István alakját is megjelenítik a kivitelezők

A projekt célja egy olyan kulturális és információs pont kialakítása, mely a székesfehérvári Nemzeti Emlékhelyhez kapcsolódva bemutatja annak történelmi, társadalmi, földrajzi és építészeti jelentőségét, továbbá megfelelő munkakörülményeket biztosít a történészek, régészek, művészettörténészek, muzeológusok és időszaki kutatók részére.

A sajtóanyag szerint az épület alatt 350 négyzetméteres pinceszint létesül, amelyen az értékes kőanyagok és a kutatóintézet iratanyagai kapnak helyet, valamint ruhatárat és mosdókat is kialakítanak. A földszinten lesz a hajdani nézőteret idéző, 400 négyzetméter alapterületű, változó belmagasságú, íves falú kiállítótér, amely a bazilika alapítójának, Szent Istvánnak az alakját és az alapítás időszakát idézi meg.

A kiállításon kívül itt lesz egy könyvtár, rendezvényeknek helyet adó tárgyaló, foglalkoztató tér, továbbá egy kutatóintézeti irodaegység is.

Az első emeleti kiállítás időrendben mutatja be az egymást követő két gótikus építési periódus jellegzetességeit. A második emeleten lesz egy kétirányú múzeumpedagógiai foglalkoztató, valamint a prépostság és a bazilika kutatástörténetét bemutató tárlat.

Mi épül?SzékesfehérvárFehérép Kft.kutatóintézetlátogatóközpontépítőipari cégek

Hírlevél

Hirdetés