2024.03.19, Kedd
800 világítótesttel a „végtelen tér” illúzióját alakítják ki a debreceni színházban
Fotó: dehir.hu

800 világítótesttel a „végtelen tér” illúzióját alakítják ki a debreceni színházban

magyarepitok.hu

2021.02.26. 17:32 - Gyöngyösi Klaudia

Modern színházzal gazdagodik Debrecen a LATEREX Építő Zrt. és a TÁRS-95 Kft. konzorciumának munkája által.

Hirdetés

Ütemterv szerint haladnak - a Debrecen 2030 program részeként - a LATEREX Építő Zrt. és a TÁRS-95 Kft. konzorciuma kivitelezésében a debreceni Latinovits Színház belső kivitelezési munkálatai. A beruházás 5,89 milliárd forintból valósul meg, túlnyomó részt Románia-Magyarország határ menti együttműködési program keretében nyert, valamint állami és önkormányzati forrásból.

A színház a FÓRUM Debrecen Kulturális és Kereskedelmi Központ épületegyüttes részeként az épület bevásárlóközpont feletti szakaszán kapott helyet.

Az épületrész két önállóan működő egységből áll majd: a nagyszínháznak helyet adó Kulturális inkubátorból, valamint stúdiószínházat és multifunkcionális rendezvényteret, oktatóközpontot is magába foglaló Képzési központ és értéktárból.

A két építményrész fejlesztése nyolc építményszinten összesen 9000 négyzetméteren valósul meg.

 

Látványos elemek valósulnak meg a projektben

Ahogyan az épület egésze, úgy azon belül a színház is multifunkcionális, egyedülállóan gazdag és sokrétegű városi életnek adva helyet.

A vendégek belépéskor egy nagy belmagasságú központi, a színházépület leglátványosabb terébe, a foyerbe érkeznek majd, óriási üvegfallal határolva, tetőterasz-kertre nyílóan, ahonnan íves lépcsők vezetnek majd a nézőteret két szintben körülölelő galériákra.

A foyerben fényesen tükröződő, a „végtelen tér” illúzióját keltő tér jön létre, a gépészetnek teret adó gipszkarton sávval keretezett feszített fólia mennyezetbe süllyesztett közel 2000 db, valamint a magasfényű polírozású, sötétszürke padlóburkolatba süllyesztett, több mint 800 db világítótest által keltett képnek köszönhetően.

Az anyaghasználat a tér átmenetiségét hangsúlyozza: a külsőből befutó kőburkolat a szigorúan szerkesztett, szögletes geometriai világot, míg az ovális és hengeres „befogadó” forma barátságosságát a függőleges felületekre kerülő egyedi akusztikai burkolatok jelentik.

 

A belső tereket egyedi akusztikai burkolatokkal látják el

A minden nézői pozícióból tökéletes rálátás miatt a megszokottól eltérően nagy nézőtéri lejtéssel kialakított széksorok különleges arénateret eredményeznek. A drámai színház színpadtere arra is alkalmas, hogy a függönyök leengedése után hatalmas stúdiószínházként funkcionáljon. Díszletezése pedig a földszintről induló díszletlift segítségével lesz lehetséges.

A belső tereket egyedi akusztikai burkolatok, zsöllyék, valamint különleges világítási megoldások teszik modern megjelenésűvé.

A színházi szerkezetek fogadásához szükséges szerkezeti átalakítások után: a színpad és a nézőtér feletti világítási karzatokat alakítanak ki korszerű színpadgépészeti, hatásvilágítási, hangtechnikai- és audiovizuális rendszerrel.

A színpadtérbe 10 méter átmérőjű forgószínpadot építenek be személyemelőkkel, előtte gépi süllyedővel ellátott zenekari árokkal, mely lehetőséget ad különböző mélységű zenekari árok kialakítására is. A Színházterem hangrendszere alkalmas színházi előadások, műsorok hangosítási feladatainak lebonyolítására is.

 

A technológiának köszönhetően a nagyothallók is bárhol ülhetnek

Az előadások vizuális támogatására, vetített hátterek, videó bejátszások kivetítéséhez nagy fényerejű projektorok kerülnek elhelyezésre, hordozható vetítővásznakkal. A nézőtéren pedig a nagyothallók számára akadálymentesítő rendszert alakítanak ki. Az előadások hangjelét RF rendszerű, mobil indukciós hurokkal rendelkező vevőkészülékkel juttatják el a nagyothallók számára, akik ennek köszönhetően a terem bármely pontján ülhetnek.

A térben elhelyezett technológiai karzatokra kerül a színpadi hatásvilágítás egy része. A teljes rendszer napjaink elvárásainak és műszaki lehetőségeinek a legmesszemenőbb figyelembevételével kerül kialakításra. Vezérlése és teljesítmény egységei adatbiztonsági és üzemi funkciói a jelenkori és jövőbeni várható igények kiszolgálására lesz előkészítve.

A nézőtér világítása rejtett világításból, nagyteljesítményű fényvetőkből, LED derítőfényből, lábvilágításból, oldalfali LED szalagokból, egyedi megjelenésű halogén kristálycsillárból épül fel. A mennyezetről lefüggesztett egyedi íves álmennyezeti elemek között (melyek pikkelyszerűen takarnak egymásra) kerülnek elhelyezésre a nagyteljesítményű fényvetők. Ezek a lámpatestek adják a színházterem alapvilágítást, ellátásuk a nézőtéri dimmer panelről történik.

A stúdiószínház 150 fő befogadására alkalmas.

 

Egy multifunkcionális tér és egy balett-terem is készül a beruházásban

Mobil színpadi pódiuma és mobil nézőterének kialakítása lehetővé teszi, hogy a nézőtér és a színpad elrendezése bármilyen irányban lehetséges legyen. Díszletek, jelzések vagy színpadtechnikai eszközök felemelése a stúdió légterébe gépi díszlethúzókkal történik majd.

A Multifunkcionális tér (Orfeum) a Színház részeként, de külön üzemeltetési egységként kerül kialakításra. Fő feladata, hogy 100 fős melegítőkonyhás éttermével zenés estekre, szórakozásra, fogadásokra, rendezvényekre biztosítson lehetőséget, akár a színházi előadások után, akár azoktól függetlenül.

A kiszolgáló terek, öltözők, fodrászat, irodablokkok mellett a legfelső szinten egy színiakadémiát is kialakítanak, tágas próbatermekkel, és egy 225 négyzetméteres balett-teremmel.

 

Modern színházzal gazdagodik Debrecen

Jelenleg a gépészeti, erős- és gyengeáramú munkák, akusztikai szigetelések, karzatok kivitelezése zajlik, amit rövidesen a belsőépítészeti, a színháztérben pedig a színpadgépészeti munkák megkezdése követ.

Az épület átadására várhatóan 2022 tavaszán kerül sor, amikor is a Csokonai Színház alkotói, művészei veszik majd birtokba az új intézményt, amely a magyar-román határ menti kulturális kapcsolatok erősítése, az együttműködés gazdagítása mellett a debreceni kulturális élet sokszínűségéhez is hozzájárul.

Mi épül?LATEREX Építő Zrt.Debrecenszínház

Hírlevél

Hirdetés