2024.03.28, Csütörtök
Csaknem 400 szürkemarha számára épül telephely a Bükki Nemzeti Park területén
Fotó: Dernovics Tamás/magyarepitok.hu

Csaknem 400 szürkemarha számára épül telephely a Bükki Nemzeti Park területén

magyarepitok.hu

2021.05.31. 11:10 - Kalácska-Nagy Nóra

Összesen mintegy 350-380 állat foglalhatja el helyét az új, modern telepen, amelyet a HÉP alakít ki.

Hirdetés

Tavaly novemberben adtunk hírt a Tarnaszentmiklóson épülő állattartó telepről és gazdálkodási központról. A Bükki Nemzeti Park mintegy 650 hektáros tájvédelmi területén jelentős szürkemarha állománnyal rendelkezik. Jelenleg az állatok elhelyezését egy bérelt létesítményben oldják meg, így felmerült az igény egy saját állattartó telep kialakítására.

A Horváth Építőmester Zrt. végzi el a feladatot mintegy 1,46 milliárd forint értékben, amely a KEHOP – Környezeti és Energiahatékonysági Operatív Program keretében valósul meg.

A jelenlegi állomány 100 tehén és ezek kétéves szaporulata. Így összesen mintegy 350-380 állat foglalhatja el helyét az új, modern telepen. Az állattartó telepet egyébként 450 fős állományra tervezték, így nagyobb szaporulat esetén is elegendő a férőhely.

Fotó: Dernovics Tamás/magyarepitok.hu

A telek teljes területe több mint 207 ezer négyzetméter beleértve az építési terület melletti zöldfelületeket is.

Az épületek nettó összterülete több mint 4660 négyzetméter (kifutók nélkül). A kifutók bruttó összterülete csaknem 4600 négyzetméter szulfátálló beton. Az útburkolat csaknem 7000 négyzetméter, melyből 1184 négyzetméter aszfalt, 860 négyzetméter szulfátálló vízzáró beton és 4865 négyzetméter egyéb beton térburkolat.

 

Az istállók tetőszerkezete folyamatosan épül

A projekt terv szerinti átadása 2021 decemberében fog megtörténni, ennek során kialakításra kerül

  • három növendékistálló,
  • gulyaistálló konténer tárolóval és orvosi vizsgálóval,
  • szociális épület és gépszín,
  • takarmánytároló,
  • gépszín és elkülönítő,
  • trágyatároló csurgalékvíz tároló aknával,
  • tűzivíz tároló,
  • válogatórendszer
  • és egy hídmérleg mérlegházzal.

Nagy Tamás építésvezető lapunk érdeklődésére elárulta, a telep vízellátását egy mintegy 163 méter mély fúrt kút biztosítja a hozzá tartozó kútházzal és vízkezelő rendszerrel. Elmondása szerint a szerkezetépítés 90%-ban már elkészült. „Az acélszerkezetes épületek kétharmadával végeztünk, a lemezfedésekkel és homlokzatburkolatokkal együtt, ezekből már csak a trágyatároló van folyamatban.”

Az építésvezető hozzátette, az istállók tetőszerkezete folyamatosan épül. A két növendékistálló készen van cserépfedéssel együtt, a harmadik növendékistálló szeglemezes tartó és cseréplécezése pedig elkészült. Folyamatban van a gulyaistálló tetőszerkezetének és a szociális épület gépszín rész tetőszerkezetének építése. A szociális épületrész tetőfedése szintén elkészült a tetőtéri ablakok beépítésével együtt.

 „Most zajlanak továbbá a gépészeti és elektromos alapszerelések, valamint a csurgalékvíz elvezető rendszer kiépítése. Következő lépés a tetőfedés folytatása mellett a karámrendszer kialakítása, majd a térbetonok elkészítése. Ezekkel párhozamosan a nyílászáró szerkezetek beépítése folyik, illetve a szigetelések és a felületképzések kialakítása és a belső szakipari munkák fognak történni”

– fűzte hozzá.

 

Szulfátálló vasbeton pilléreken pihen a tetőszerkezet

Nagy Tamás elmondta, mivel a szürkemarhák félig ridegtartásban nevelt állatok és az átlag súlyuk 6-800 kilogramm, így erősített, masszív épületeket szükséges kialakítani. Az előkészítési fázisban a tervezők szorosan együtt működtek a Bükki Nemzeti Park Igazgatóságával, hogy az eddigi tapasztalatokat figyelembe véve tervezhessenek egy jól használható, minden téren biztonságos és minden igényt kielégítő telephelyet.

Minden istállónál 60 centiméter átmérőjű szulfátálló vasbeton pilléreken pihennek a tetőszerkezet székállásai, mivel nemcsak az időjárási viszontagságoknak, hanem az állatoknak és a trágyának is ellen kell állniuk.

Nagy teljesítményű napelem rendszer is épül

A kiszolgáló épületek fala 30 centiméter vastag szulfátálló vasbetonból készült. Az összes karám és kifutó, valamint az ezekkel találkozó belső utak a trágyával szennyezettség miatt szintén szulfátálló betonból készülnek. Az összes istálló kifolyó trágyalevét egy csurgalékvíz elvezető rendszeren keresztül összegyűjtik egy csurgalékvíz gyűjtő aknában, ahonnan a már összegyűlt trágyalevet visszalocsolja egy automata rendszer a trágyatárolóban összegyűjtött trágyára.

Erre az értékes marhatrágya érlelése miatt van szükség, amely érlelés után kikerül a Bükki Nemzeti Park termőföldjeire, így táplálva azokat. „Az összes istálló tetőszerkezete modern szeglemezes tartóból készül, viszont cserépfedést kap, hogy az összkép ne lógjon ki a táj jellegből. Mindemellett figyeltek a megújuló energiaforrásokra is, így kialakításra kerül egy nagy teljesítményű napelem rendszer is” – összegezte Nagy Tamás.

Galéria

Mi épül?Horváth Építőmester Zrt.TarnaszentmiklósBükki Nemzeti ParkKörnyezeti és Energiahatékonysági Operatív Program (KEHOP)

Hírlevél

Hirdetés