2024.03.29, Péntek
Vészhelyzetben segít igazán: mentőállomás létesült Nyíradonyban
Fotók: Erdei Mihály/magyarepitok.hu

Vészhelyzetben segít igazán: mentőállomás létesült Nyíradonyban

magyarepitok.hu

2021.10.25. 07:54 - Kalácska-Nagy Nóra

A Ke-Víz 21 Zrt. pince nélküli, földszintes, lapostetős kialakítású épületet hozott létre, amely biztosítja az életmentéshez szükséges mentő gépjárművek, valamint a személyzetük számára a megfelelő körülményeket.

Hirdetés

A Hajdú-Bihar megyei Nyíradony fontos épülettel lett gazdagabb a Ke-Víz 21 Zrt. generálkivitelezése által. A városi önkormányzat beruházásában mentőállomás valósult meg Nyíradony központjában.

A mentőállomás működése fontos előrelépés Nyíradony és térségében lévő települések egészségügyi alap- és sürgősségi ellátási színvonalában. Biztosítja a térség lakói számára szükséges egészségügyi ellátáshoz való célzott hozzájutást a sürgősségi betegellátás tekintetében. Hasznossága emberéletekben mérhető, hiszen helyben teremti meg az orvosi beavatkozást az azonnali egészségügyi ellátást igénylő esetekben.

Az elkészült épület biztosítja az életmentéshez szükséges mentő gépjárművek, valamint a személyzetük számára a megfelelő körülményeket korszerű technológiai megoldások alkalmazásával.

Változatos terepviszonyhoz alkalmazkodó épület

Borbély Norbert termelési főmérnök lapunk kérdésére elmondta, a mentőállomás két állással és egy gépkocsi mosóval rendelkezik. Az épület közvetlenül kapcsolódik a meglévő egészségügyi intézményhez, az épületek közötti belső átjárást lehetővé téve. A mentőautók forgalomba való kijutása a telken lévő Nyíradonyi Járási Hivatal gépkocsi kapuján keresztül történik.

Az épület környezetében különböző magassági terepviszonyok jellemzőek, így az északi épületrész parkosított rézsűvel kapcsolódik a városi parkhoz. A meglévő egészségügyi épület és a mentőállomás déli oldala között süllyesztett gépkocsi behajtó található, amely az egészségügyi épület pinceszinti garázsához vezet. A behajtó vasbeton támfallal kapcsolódik a közparkhoz.

A mentőállomás nettó beltéri beépített alapterülete csaknem 364 négyzetméter. Az épület pince nélküli, földszintes, lapostetős kialakítású, a gépkocsi tárolók és a mosó tömege kiemelkedik a többi épületrészből, a belmagasság itt 3,6 méter.

Az alábbi főbb helyiségek találhatók meg az új mentőállomáson:

  • éjszakai pihenő,
  • férfi és női mosdók, öltöző és zuhanyzó,
  • különféle raktárak,
  • állomásvezető szoba,
  • nappali tartózkodó,
  • teakonyha,
  • valamint gépkocsi mosó és tároló.

 

Elkészült az épület, egy pótmunka még hátravan

A termelési főmérnök kifejtette, az épület hagyományos szerkezetekből készült, az alapozás pedig beton sávalap. A födémszerkezetet előregyártott vasbeton pallóból hozták létre. A homlokzati nyílászárók esetében öt légkamrás, hőszigetelt, háromrétegű műanyag nyílászárókat alkalmaztak.

Borbély Norbert a projekt nehézségére is kitért, amely jelenleg általános probléma a hazai építőiparban. „Az építőanyag árak emelkedése, a gyártási és szállítási határidők csúszása, valamint a megfelelő, szakképzett munkaerő és alvállalkozó hiány miatt a minőség és a határidő tartása kihívást tartogatott számunkra is.”

Jelenleg már nem folyik helyszíni munkavégzés, a mentőállomás elkészült, a használatbavételhez szükséges engedélyezési eljárást elindította a megrendelő. Azonban egy pótmunka még hátravan: a területre történő bejutást biztosító kétszárnyú kaput cserélni szükséges az új OMSZ előírásoknak megfelelő szekcionált ipari kapura. Ennek folyamata jövő év elején zárul le.

Galéria

Mi épül?Ke-Víz 21 Zrt.Nyíradonymentőállomás

Hírlevél

Hirdetés