2024.04.26, Péntek

Hirdetés

Új iskolaépületben őrizhetik a népi hagyományokat Matyóföld fővárosában
Illusztráció: Dernovics Tamás/magyarepitok.hu

Új iskolaépületben őrizhetik a népi hagyományokat Matyóföld fővárosában

magyarepitok.hu, TED

2022.01.14. 08:00 - Bíró Beáta

Mezőkövesden az új Alapfokú Művészeti Iskolában zeneművészeti, táncművészeti, képző- és iparművészeti oktatás folyna.

Hirdetés

A Mezőkövesdi Alapfokú Művészeti Iskola új épületének kivitelezőjét keresi a beruházó önkormányzat. Az európai közbeszerzési értesítőből kiderül: az intézmény az M3 autópályától a városközpont felé vezető út és a város főutcájának találkozása közelében jönne létre, a most épülő körforgalom közelében.

A négy részből álló épületet a speciális L-alakú telekre tervezték. Ezekből három egység funkcionálisan önállóan is használható lesz. 

Új rendezvénytermet kap a város

A koncert- illetve rendezvényterem épülete a tervek szerint városi rendezvényeknek, fesztiváloknak is megfelelő helyet biztosíthat. Ez lesz az intézmény Széchenyi utca felé kapcsolódó, induló egysége, amely a tervek szerint a kialakítandó köztér felől is megközelíthető lesz.

Az egység földszintes, de belmagasságát az akusztikai követelményeknek és a nagyobb vendégszám befogadásának megfelelően alakítják ki. A koncertterem 90-105 fős nézőterének déli oldalán egy nagyméretű színpadot is építenek, amelyet iskolai rendezvényeken is használnának.

Az elmélyült felkészülésre is gondoltak a tervezők

Az igazgatási és zeneoktatási épületrészben kapnak helyet a különböző hangszeres oktató- és gyakorló szobák, valamint a hozzájuk kapcsolódó raktárhelyiségek és a kamarazenekari termek. A termek előtti közlekedőből nyíló „ülőfülkék” kétoldali ablaka az épület zöldtetőjére néz. A beülő helyek a beszélgetésre vagy éppen az elmélyült készülődésre is helyet biztosítanak.

Ebben az épületben alakítják ki az oktatók irodáit és közösségi helyiségeit (tanári, könyvtár és kottatár) ill. egy nagyobb tárgyalót is, amelyhez a teakonyha is tartozik.

A délkeleti oldalon nyílik az egész intézmény főbejárata, innen közelíthető meg az emeleti szint lépcsővel ill. az akadálymentesítés követelményeinek megfelelő lifttel.

 

Belső kert biztosítja az alkotáshoz szükséges környezetet

A Képző- és iparművészeti oktatási épületrészben szaktantermeket, szertárakat és egy foglalkozásokra, rendezvényekre is alkalmas kiállító termet alakítanak ki, amelyhez kapcsolódóan egy belső kert biztosítja az alkotáshoz szükséges nyugodt körülményeket.

 

A néptánc külön épületet érdemel

A negyedik, különálló épületrészben találhat otthonra a néptánc kultúra és annak oktatása, amelynek a városban oly nagy hagyománya van.

Az egyes épületrészeket közlekedőkkel kötik össze, amely biztosítja az egyes szárnyak közötti kényelmes átjárást.

Az épületrész keleti oldalához csatlakoznak az egész létesítmény üzemeltetéséhez, működtetéséhez szükséges helyiségek, amelyek közvetlen külső megközelítést kapnak. Ilyen

  • a gépészeti helyiség,
  • a karbantartó műhely
  • a takarítószer raktár
  • a kerti szerszám tároló.

 

Az épület földszinti része összesen mintegy 2270 négyzetméter, az emelet területe 651 négyzetméter.

Mi épül?Mezőkövesdiskolaépítésoktatási beruházás

Hírlevél

Hirdetés