2023.12.01, Péntek

Hirdetés

Már a héten folytatódnak a munkák a Blaha Lujza téren
Látványtervek: bkk.hu

Már a héten folytatódnak a munkák a Blaha Lujza téren

BKK, magyarepitok.hu

2022.02.08. 18:30 - Kalácska-Nagy Nóra

Kezdődnek a téren a további fatelepítés előkészületei, majd a burkolatok építése és a térbútorok kihelyezése.

Hirdetés

Ütemterv szerint halad a Blaha Lujza tér átépítése, a téli időjárási körülmények miatt a szabadban végzett munkák – a szakági szabványoknak megfelelően – csökkentett kapacitással folytak – írja közleményében a Budapesti Közlekedési Központ.

A projektet lapunk is nyomon követi, legutóbb tavaly októberben írtunk a főváros egyik legjelentősebb közlekedési csomópontja megújulásáról, amely a Strabag-csoporthoz tartozó STR Mély- és Magasépítő Kft. kivitelezésében valósul meg.

A felújítást tartósan kivitelezésre alkalmas időjárás esetén folytatják a téren, vagyis akkor, ha nemcsak nappal, hanem éjszaka is kedvezőbb a hőmérséklet.

 

Jó idő esetén kezdődhet a burkolatok építése és a térbútorok kihelyezése

A Blaha Lujza tér felújítása a tervezési és kivitelezési szerződés szerinti ütemben halad, a héten kezdődnek a téren a további fatelepítés előkészületei. Megérkeztek a gyökércellák, amelyek célja, hogy segítsék a faveremrácsba kerülő fák gyökérzetének növekedését, egyúttal megfelelő alépítményként szolgáljanak a térburkolatnak. Az így ültetett fák gyorsabban nőnek, jobb életkörülményeik miatt nagyobbak, szebbek és egészségesebbek lesznek, mint a tömörödött altalajba ültetett társaik.

A növénytelepítésnek megfelelő időjárásban folytatódik a téren a faültetés, majd a burkolatok építése és a térbútorok kihelyezése. Télen, amikor tartósan fagypont alatti a hőmérséklet, nem lehet burkolatot építeni és növényt telepíteni sem. A szabad ég alatt végzett munkákat akkor lehet folytatni, ha az időjárás-előrejelzés már az éjszakákra is enyhülést mutat, hiszen hiába van nappal jó idő, ha az éjszaka fagy, kárba vész az addigi munka.

Látványtervek: bkk.hu

Oszlopot cserélnek a csomópontban

A Blaha Lujza tér megújulásának részeként az Erzsébet körúti középszigeten álló közvilágítási oszlopot február 15-én 0:00 és 4:00 között kicserélik, hogy a kivitelező a későbbiekben kialakíthassa ott a gyalogátkelőket. Az éjszakai oszlopkiváltást daruval lehet elvégezni, annak feltétele a villamos-felsővezeték feszültségmentesítése, ezért a munkát a villamos üzemszünetének időpontjához igazították.

 

Tavasszal kezdődik a Somogyi Béla utca felújítása

A Blaha Lujza tér felújítása és – kapcsolódó fejlesztésként – a Somogyi Béla utca tavasszal kezdődő korszerűsítése várhatóan az év végére készül el. A munkák ideje alatt az Europeum bevásárlóközpont zavartalanul üzemel. A tér felújításával egy időben, a saját beruházásában megújul a Corvin áruház is, amelyet már felállványoztak.

Így újul meg a Blaha Lujza tér

  • A Főváros klímavédelmi akciótervéhez kapcsolódóan a teret egy ligetes, fás közösségi találkozóhellyé alakítják át.
  • A jelenlegi értékeket megőrzik, így a Tabánból átültetett két tölgyfát, a Gomba szökőkutat és a Nemzeti Színház emlékművét is. Ezek kiegészítésére épül három nagyobb, ülőhelynek is használható növénykazetta, valamint egy, a tér burkolatából fellövellő vízjáték.
  • A megmentésre alkalmas fák mellett 80 darab fát ültetnek, a tér a Nemzeti Színház egykori székeire utaló köztéri székekkel és asztalokkal várja majd a megpihenni vágyókat.
  • Két új MOL Bubi gyűjtőállomást létesítenek, és számos egyedi kerékpártámaszt helyeznek el, valamint figyelmet fordítanak ezek megközelítésére is.
  • Az újonnan épülő nyilvános illemhely akadálymentes lesz, a tér körbejárhatóságát pedig taktilis burkolati jelekkel biztosítják.
  • Korszerűsítik a tér alatt elhelyezkedő közműhálózatot, megújítják a csapadékcsatornát és a közvilágítást.
  • Az aluljáró szigetelését megújítják, ezzel együtt a Rákóczi út–Nagykörút csomópont pályaszerkezetét újjáépítik, kivéve a korábban felújított villamospályát.
  • A kereszteződésben három új gyalogátkelőt létesítenek, így a József körútival együtt mind a négy ágban felszíni akadálymentes, hangjelzéssel kiegészített gyalogosátkelő lesz.
  • Az átépítés után új burkolati jeleket festenek fel, továbbá új KRESZ-táblákat helyeznek ki.
Mi épül?StrabagBKKBlaha Lujza térBudapest

Hírlevél

Hirdetés