2024.04.19, Péntek
Újabb lépés az elmúlt 50 év legnagyobb zöldfejlesztésében: bemutatták a csepeli közpark terveit
Látványtervek: Fürjes Balázs/Facebook

Újabb lépés az elmúlt 50 év legnagyobb zöldfejlesztésében: bemutatták a csepeli közpark terveit

magyarepitok.hu, Fürjes Balázs/Facebook

2022.02.03. 11:24 - Kolinek Nóra

Konferencián mutatják be a három Városmajornyi nagyságú park terveit.

Hirdetés

Elkészült a csepeli park átfogó koncepcióterve – olvasható Fürjes Balázs, Budapest és a fővárosi agglomeráció fejlesztéséért felelős államtitkára csütörtöki Facebook bejegyzésében.

Ahogy arról több alkalommal beszámoltunk, Észak-Csepelen a ma még elhanyagolt területen egy 36 hektáros, több mint három Városmajornyi nagyságú vadonatúj, zöld parkot terveznek.

Az átfogó koncepciótervet csütörtökön a Portfolio és a Budapest Fejlesztési Központ (BFK) által szervezett konferencián mutatják be. Az eseményen részt vesz Németh Szilárd, Csepel országgyűlési képviselője, Schneller Domonkos, Budapest és a fővárosi agglomeráció fejlesztésének végrehajtásáért felelős helyettes államtitkár, Vitézy Dávid, a BFK vezérigazgatója és Mohácsi Sándor, az s73 Tájépítész Stúdió tervezője.

A konferencián Erő Zoltán, Budapest főépítésze is előadást tart. Fürjes Balázs hozzátette: a csepeli közpark tervezése során szorosan együttműködnek a fővárossal és az érintett önkormányzattal, így Borbély Lénárddal, Csepel polgármesterével is.

Látványtervek: Fürjes Balázs/Facebook

 

Elhanyagolt rozsdaövezeteből valódi zöldszigetet alakítanak ki

A bejegyzés szerint az alábbi funciókkal tervezik a parkot:

  • természetes parki környezetet alakítanak ki: tisztásokkal és nagy, zöld pihenőterekkel;
  • biztonságosan megközelíthetővé teszik a Duna-partot, és megőrzik a természetközeli jellegét;
  • egy természetes vizes élőhely kanyarog majd a parkon végig;
  • több mint 1000 új fát ültetnek el, virágos parkrészeket alakítanak ki;
  • közösségi kertet is terveznek, és magyar háziállatokat is bemutatnak;

 

Multifunkcionális okos park kialakítása a cél

Az államtitkár bejegyzésében kitér arra, hogy a parkban minden korosztály számára megfelelő kikapcsolódási lehetőség nyílik majd.

Hozzátette: XXI. századi, okos parkot terveznek látogatóközponttal, hangulatos közösségi térrel, wifihálózattal, és külön mobilos applikáció segíti majd a tájékozódást.

Számtalan mozgásformát kipróbálhatnak majd a parkhasználók: többek között streetworkout pályát alakítanak ki, senior fitnesseszközöket helyeznek el, görparkot, mászófalat és akadálypályát építenek, és a park területén egy 4,4 km hosszú futópálya vezet majd végig.

Két különböző kutyás élményparkot terveznek a nagytestű és a kistestű kutyák számára, illetve két tematikus játszótér is várja majd a legkisebbeket.

 

A parkot bekötik Budapest vérkeringésébe

A park minden irányból, szinte bármilyen közlekedési eszközzel: hévvel, villamossal, busszal, autóval és biciklivel is megközelíthető lesz. Itt halad el csepeli hév, melyet a tervek szerint a jövőben meghosszabbítanak és a föld alatt bevezetnek a Kálvin térig.

A Galvani híd megépítésének és a hozzákapcsolódó úthálózatnak köszönhetően Dél-Budáról és Dél-Pestről is könnyen ide lehet majd jutni. Biciklivel a Weiss Manfréd út mellett futó kerékpárúton a leendő park területe már most könnyen megközelíthető, de a Galvani hídon keresztül is ide lehet majd tekerni.

A poszt végén az államtitkár megjegyzi, hogy a park 2025-re készülhet el.

Galéria

Mi épül?BudapestCsepelBudapest Fejlesztési Központ (BFK)s73 Tájépítész Stúdió

Hírlevél

Hirdetés