2024.03.28, Csütörtök
A Merkbau munkájával indult meg az Adria kapuját képező ipari park kiépítése
Fotók: Dernovics Tamás/magyarepitok.hu

A Merkbau munkájával indult meg az Adria kapuját képező ipari park kiépítése

magyarepitok.hu

2022.03.23. 11:42 - Hegedűs Gergely

Az Inpark Nagykanizsa néhány órányira található Koper, Rijeka és Trieszt kikötőitől, valamint félúton Budapest és Zágráb között.

Hirdetés

Március 23-án Nagykanizsán letették a helyi Inpark Ipari Park alapkövét. A területen elsőként megépülő egység a Merkbau Zrt. kivitelezésében jön létre közel 5 milliárd forintból. A 11 ezer négyzetméteres komplexum egy nemzetközi nagyvállalat tevékenységét szolgálja majd – derült ki a helyszínen megtartott beszédekből. A várhatóan 2022 végére elkészülő épület gyártóüzemként, raktárként és irodaépületként is funkcionál, és egy Nagykanizsán már jelenlévő, elektronikai vállalat bérli majd.

Fotók: Dernovics Tamás/magyarepitok.hu

Az új ipari parkra azért volt szükség, mert a korábbi fejlesztéseknek köszönhetően a város másik ipari parkja közel megtelt. Ezt a helyzetet kezeli a Nemzeti Ipari Park Üzemeltető és Fejlesztő Zrt. által elindított beruházás.          

Ahogy az a NIPÜF honlapján is kiderül, az Inpark Nagykanizsa Ipari Park közvetlen autópálya-csatlakozással rendelkezik, így kiváló logisztikai pozíciót biztosítva néhány órányira található Koper (SL), Rijeka (HR) és Trieszt (IT) kikötőitől, valamint félúton Budapest és Zágráb között.


A projektben 16 ezer négyzetméternyi úthálózat is épül

Az eseményen a kivitelező Merkbau Zrt. cégcsoportja nevében Mészáros Attila vállalkozási igazgatóhelyettes mutatta be a projektet. Szavaiból kiderült, a tervezési és kivitelezési munkákra egyéves határideje van a magyar cégnek. „A 70 hektáros területen 30 ezer négyzetméternyi beépítést hajtunk végre, ebből 10 ezer négyzetméternyi csarnok készül gyártó és logisztikai funkcióval” – árulta el a szakember. Mindezt részletezte is: a gyártóterület 5300 négyzetméteren, a raktár 3400 négyzetméteren, míg az iroda két szinten, 2100 négyzetméteren jön létre. „Ezt öleli körbe a nagyjából 16 ezer négyzetméternyi úthálózat és a hozzá tartozó infrastruktúra” – tette hozzá.

Elmondása szerint a projekt tervezési munkáiból már csak kevés van hátra, most már a kivitelezési feladatok intenzív időszaka következik.


Három másik helyszínen is építkezik a NIPÜF

Az új ipari parkot mintegy 73 hektáros területen alakítja ki a NIPÜF, amely eddig országszerte mintegy 237 ezer négyzetméter csarnokot hasznosított bérleti megállapodással, emellett összesen 468 hektárnyi telket értékesített piaci ügyfelek részére.

Az alapkőletételen dr. Juhász Roland állami vagyongazdálkodásért felelős államtitkár szavaiból az is kiderült, hogy alig három héttel ezelőtt került sor a NIPÜF legutóbbi létesítményének átadására Tatabányán, amelyet szintén a Merkbau Zrt. kivitelezett. Emellett jelenleg is három másik helyszínen építkezik a NIPÜF, amelynek eredményeképpen az állami cégcsoport több mint 70 ezer négyzetméternyi új ingatlant ad át az év végéig.   

Hozzáttette, a NIPÜF portfóliójában számottevő a logisztikai ingatlanok súlya, de a vidéki városokban a gyártóüzemek iránti kereslet is jelentős. Ilyen típusú ingatlan épült a közelmúltban Pécsen, és zajlik egy nagyszabású beruházás Gyulán is.   


A helyszínek felkutatásától az üzemeltetésig szolgálja ki partnereit az állami cég

A magyar állami tulajdonú NIPÜF 2016-ban kezdte meg a működését, az ipariingatlan-fejlesztő csoport feladata az országos iparipark-koncepció kialakítása és megvalósítása. Ennek keretében teljes körűen kiszolgálja a hazai és nemzetközi piaci szereplők igényeit a helyszínek felkutatásától és a telekvásárlástól a tervezésen és kivitelezésen át a hosszú távú üzemeltetésig. Létesítményeit sztenderd vagy egyedi elvárásokhoz igazított formában valósítja meg.   

A csoport komplex fejlesztésekkel ösztönzi a hazai és külföldi cégek betelepülését, új technológiák meghonosítását, ezen keresztül pedig a munkahelyteremtést és a gazdaság élénkítését. A nemzeti iparipark-hálózat kialakítása során az ország számos stratégiai pontján, jól megközelíthető helyszíneken jönnek létre ipari centrumok. A NIPÜF Csoport ingatlanállománya jelenleg mintegy 900 hektárnyi fejlesztési területet foglal magában.

Galéria

Mi épül?NagykanizsacsarnoképítésNIPÜFInparkMerkbau Építőipari és Kereskedelmi Zrt.

Hírlevél

Hirdetés