2024.06.17, Hétfő
Megújult a néma remeték Európában egyedülálló műemlékegyüttese
Fotók: NÖF Nemzeti Örökségvédelmi Fejlesztési Nonprofit Kft.

Megújult a néma remeték Európában egyedülálló műemlékegyüttese

magyarepitok.hu. MTI

2022.03.07. 14:00 - Kolinek Nóra

A komplex fejlesztés a Fejér B.Á.L. és a WHB kivitelezésében valósult meg.

Hirdetés

Befejeződött az oroszlány-majkpusztai kamalduli remeteség felújítása. A projektben helyreállították a díszkertet, kiállítást hoztak létre, valamint kiszolgáló épületeket építettek összesen 3,2 milliárd forintból.

Rákossy Balázs, a Pénzügyminisztérium európai uniós források felhasználásáért felelős államtitkára a pénteki átadáson elmondta, hogy az összegből mintegy 1,7 milliárd forint a Gazdaságfejlesztési Innovációs Operatív Program keretében elnyert támogatás, a magyar kormány hazai forrásból pedig 1,5 milliárd forinttal járult hozzá a beruházáshoz.

A kivitelezést a Fejér B.Á.L. Zrt. és a West Hungária Bau Kft. végezte el.

Czunyiné Bertalan Judit, országgyűlési képviselőjelölt Komárom-Esztergom megye 3-as számú választókerületében, kiemelte: a műemléki környezet korhű felújításának, valamint a korszerű fogadóépületnek köszönhetően a korábbi turisztikai látogatószám sokszorosára számíthat a jövőben a régió.

Fotók: NÖF Nemzeti Örökségvédelmi Fejlesztési Nonprofit Kft.

 

A templomtorony kilátóként működik majd

Virág Zsolt, a Nemzeti Kastélyprogram és a Nemzeti Várprogram miniszteri biztosa elmondta, a rekonstrukció során felújították a némaságot fogadott szerzeteseknek otthont adó cellaházakat, helyreállították a csonka templomtornyot, megújították a barokk rendszerű, teraszos kiképzésű díszkertet, valamint új, modern fogadóépületet létesítettek.

Az egyes cellaházakban a szerzetesi életre jellemző terek kaptak helyet, valamint korabeli tevékenységek megidézésével a remeteség gazdálkodása és a szerzetesek mindennapi tevékenységei vált megismerhetővé.

A felújított templomtorony, amely a remeteközösség lelki központja volt, a felújítás után kiállítótérként és kilátópontként működik. A templom kriptájában installációk és egy hologramos kisfilm segítségével ismerheti meg a látogató a barokk lelkiség halállal kapcsolatos gondolatait.

 

A kiállítás betekintést enged a szerzetesek mindennapjaiba

Egy korábbi, 885 millió forintos felújítással megvalósult a 2300 négyzetméter alapterületű rendház szerkezeti és külső helyreállítása, a pince, a földszint, az emelet, valamint a növényszárító padlás teljes belső, műemléki rekonstrukciója, az egykori refektórium freskóinak restaurálása, valamint a belső díszudvar felújítása.

A termekben berendezett kiállítás bemutatja a remeteség XVIII. századi históriáját, a szerzetesek életmódját, megemlékezik II. Rákóczi Ferenc és a kamalduliak kapcsolatáról. A tárlat megjeleníti azt az időszakot is, amikor az épületből a remeteség alapítását egykor támogató Esterházy-család grófi ágának vadászkastélya lett az 1860-as évektől.

A kiállításhoz csaknem harminc magyar múzeum és gyűjtemény nyújtott szakmai segítséget és kölcsönzött műtárgyakat. Az eredetihez igazodó történeti bútorok kaptak helyet a rendezvényekre használt terekben is, így a refektóriumban, a díszteremben, a káptalanteremben, a könyvtárszobában és a kápolnában is.

 

A remeterend otthona világszerte is ritkaságnak számít

A kamalduli remeteséget 1733-ban kezdték építeni, alapkövét Esterházy József tette le. A remeteségben cellaházakat, templomot és közösségi épületet alakítottak ki; a némaságot fogadó fehércsuhás szerzetesek külön-külön elmélkedtek cellaházaikban, évente csak egyszer beszélhettek egymással.

Alig fejeződtek be az építési munkálatok, amikor 1782-ben II. József feloszlatta a szerzetesrendeket, köztük a kamalduli rendet is, a remeteség vagyonát pedig árverésre bocsátották, állami tulajdonba vették vagy széthordták.

Az épületegyüttes európai szinten is kiemelkedő értéket képvisel: a némasági fogadalmáról ismert szerzetesrendnek világszerte mindössze öt hasonló helyszíne maradt fenn. A remeteséghez 17 cellaház tartozik, közülük hét apartmanházként működik és rendszeresen fogad látogatókat.

Galéria

Mi épül?MajkWEST HUNGÁRIA BAU Kft.Fejér-B.Á.L. Zrt.Komárom-Esztergom megyeegyházi fejlesztésekműemlékfelújításrekonstrukcióműemlék

Hírlevél

Hirdetés