2024.03.19, Kedd
Hatalmas nemzeti lobogó ékesíti a megújuló Citadellát

Hatalmas nemzeti lobogó ékesíti a megújuló Citadellát

magyarepitok.hu

2022.05.16. 18:30 - Kalácska-Nagy Nóra

Nem egészen három hónap alatt valósította meg a ZÁÉV a grandiózus lobogót és annak tartozékait.

Hirdetés

A ZÁÉV Építőipari Zrt. és a Market Építő Zrt. konzorciumban végzi a fővárosi Citadella teljes megújítását. Legutóbb a feltárásokról és falrekonstrukcióról, valamint az új zászlórúd építéséről közöltünk részleteket.

A munkálatok jelenleg a Citadella megújításának ötödénél tartanak – mondta el Lévai Imre, a projekt felelős műszaki vezetője.

A Citadella újjászületésének fontos állomása, hogy a fellegvár belső udvarában, március 15-én felvonták Magyarország legnagyobb nemzeti lobogóját. Mindamellett a rekonstrukció első szakaszában az erőd közel 10 ezer négyzetméteres külső falait állítják helyre, és rendbe teszik a belső udvarát.

 

Magyarország legmagasabb zászlórúdja készült el

A Citadella várfalakkal zárt területén helyezték el a figyelemre méltó paraméterekkel rendelkező nemzeti zászlót, illetve annak tartószerkezetét, valamint elvégezték az ehhez szükséges egyéb feladatokat is, úgy, mint földmunka, betonozás, elektromos munkák. A zászlótartó acél rúdszerkezet csúcsmagassága a helyszíni összeszerelést követően 36.3 méter hosszú.

 

„Ez az egyik legmagasabb a hazai zászlótartó rudak között. Az acélrúd súlya 7.5 tonna, melyen egy 12 x 6 méteres, vagyis 72 négyzetméter felületű nemzeti lobogó leng” – tette hozzá a projekt főmérnök.

A lobogó anyaga hurkolt poliészterből készült, amely ellenáll az időjárás viszontagságainak, ugyanakkor kellően légies ahhoz, hogy akár gyenge szellőben is lobogjon. A zászló látványát az esti órákban is élvezhetik az érdeklődők a földbe süllyesztett reflektoroknak köszönhetően.

A kivitelezők nem egészen három hónap alatt valósították meg a grandiózus építményt. Mindez nem volt egyszerű, hiszen egy szeles hegytetőre kellett az ország legnagyobb zászlóját telepíteni.

Végül a gyártás és a felállítás határidőre, vagyis március 15-re elkészült.

A Citadella megújulása a falak áttörésével, a statikai és üvegszerkezetek elkészítésével, valamint a növénytelepítéssel folytatódik. Az új Citadella szabadabb, zöldebb és nyitottabb lesz.

Galéria

Mi épül?ZÁÉV Építőipari Zrt.Market Építő Zrt.BudapestCitadellaműemlékfelújítás

Hírlevél

Hirdetés