2024.04.27, Szombat

Hirdetés

Környezetbarát megoldással fertőtlenítik Tiszakécske legújabb tanuszodáját

Környezetbarát megoldással fertőtlenítik Tiszakécske legújabb tanuszodáját

magyarepitok.hu

2022.05.30. 07:30 - Kalácska-Nagy Nóra

Makovecz Imre nevével fémjelezte stílusban épült meg a létesítmény a Horváth Építőmester Zrt. kivitelezésében.

Hirdetés

Az országos tanuszoda program keretében készült el Tiszakécske legújabb sportlétesítménye a kecskeméti székhelyű Horváth Építőmester Zrt. (HÉP) kivitelezésében. A kivitelezés lebonyolítója - mint minden tanuszoda esetében - a BMSK Zrt. volt, a megrendelő pedig a Magyar Nemzeti Sportközpont (NSK), aki a terveket is készítette, illetve az elkészült uszodát birtokba vette.

A projekt során a mintegy 10 ezer fős város belső részében, a Szabolcska utca 42. szám alatti telken adták át a tanuszodát márciusban, 929 millió forintból. A tanuszoda programban hullámos ívű tetővel, a Makovecz Imre nevével fémjelezte stílusban épülnek meg a létesítmények, ez alól a tiszakécskei sem jelentett kivételt.

Két daru egyszerre emelte helyére az előregyártott fatartókat

Lipóczki Gábor építésvezető a beruházás részleteiről elmondta, az építmény 1300 négyzetméter alapterületű, amely magában foglal egy 15x25 méteres, FINA szabványoknak megfelelő úszómedencét, valamint egy 10x6 méteres tanmedencét a szociális és gépészeti helyiségek mellett. A tanmedence kapacitása 21 fő, míg az úszómedence 75 főt képes magában foglalni. A két medence forgatóteljesítménye 150 köbméter/óra, illetve 42 köbméter/óra.

Az épület felhasználása széles körű. Alapvető célja az elmaradt régiók infrastrukturális fejlesztése, ezáltal az iskoláskorú gyermekek mindennapi tornaóráinak és sportolási lehetőségeinek bővítése. Természetesen az épületben nemcsak gyermekek, hanem minden úszni vágyó sportolhat. Az uszoda alkalmas nyári úszótáborok és baba-mama úszások lebonyolítására, emellett megfelelő pálya eszközökkel alkalmas vízilabda edzések tartására is - a gyermek korosztály számára.

Az épület Makovecz Imre építész mérnök-tanait őrzi a medencetér lefedését szolgáló íves rétegelt-ragasztott fatartó szerkezetek tekintetében. A kivitelezés folyamán az előregyártott 14,5 méter hosszú elemeket két daru szinkron emelésben helyezte el.

Nem klórt használnak a víz fertőtlenítésére

Az épület alatti pincében helyezték el a medencék vízgépészetét, melynek részeként a hagyományos medencetechnológia (szűrőtartályok, szivattyúk, vegyszerezési pontok és automatika) mellett két darab épített puffertartály is helyet kapott. Lipóczki Gábor ehhez kapcsolódóan megemlítette:

„A korábbi tanuszodákkal szemben ez a rendszer már nem klórt használ a medencék fertőtlenítésére, hanem az úgynevezett REDO fertőtlenítést, amely sóoldat ionizációjával dolgozik.”

Az eljárás során a lágy vízzel készített sóoldatot egy elektrolízissel elemeire bontják és ebből állítják elő a megfelelő fertőtlenítő folyadékot. Ezáltal a medencék használat közbeni fertőtlenítése sokkal környezetbarátabb megoldást eredményez, mindamellett nem irritálja a tanuszoda vendégeinek szemét vagy bőrét.

A HÉP emellett többek között közművesítette az építési területet, majd az épületet, valamint elvégezte a környezetrendezési munkákat is.

Galéria

Mi épül?Horváth Építőmester Zrt.TiszakécsketanuszodaBeruházási, Műszaki Fejlesztési, Sportüzemeltetési és Közbeszerzési Zrt. (BMSK)

Hírlevél

Hirdetés