2024.04.15, Hétfő
Megkezdődött a próbaüzem a Vajda-Papír legújabb papírgépén
Fotó: Vajda Papír Kft.

Megkezdődött a próbaüzem a Vajda-Papír legújabb papírgépén

MTI, magyarepitok.hu

2022.07.08. 11:25 - Kalácska-Nagy Nóra

Az alappapírgyártó-gép a hamarosan átadásra kerülő új gyáregység fő eleme lesz, melynek generálkivitelezője a Strabag Kft., míg a szerkezetépítés feladatait a CLC-Construct Kft. végezte el.

Hirdetés

A Vajda-Papír háromszorosára növeli az alappapír-gyártási kapacitását legújabb papírgépének köszönhetően, melynek próbaüzeme július 7-én kezdődött meg - közölte a társaság. A berendezést az olasz Toscotec cég szállította, szerelte be és helyezte üzembe Dunaföldváron.

A tájékoztatás szerint az alappapírgyártó-gép a hamarosan átadásra kerülő új gyáregység fő eleme lesz,

óránként 10 tonna, évente 80 000 tonnányi alapanyag-tekercs előállítására képes, biztosítja a társaság önellátását alappapírból.

A beruházás kormánytámogatással valósult meg.

Korábbi cikkünkben jeleztük, a gyárbővítő beruházás a Strabag Kft. generálkivitelezésében valósul meg, a szerkezetépítés feladatait a CLC-Construct Kft. végezte el. A 16 milliárd forintos beruházás célja a kapacitásbővítés és a cég teljes alapanyag ellátásának biztosítása, amely stratégiai előnyt jelent a vállalatcsoport számára.

A cég korábbi tájékoztatása szerint a gyárberuházás 600 munkahelyet véd meg és 50 új munkahelyet teremt, ehhez a kormány 5,5 milliárd forint támogatást nyújtott a Nagyvállalati Beruházási Támogatási programban. A gyárbővítéssel üzembe helyezett gépsor termelését belföldön és külföldön egyaránt értékesítik majd, a vállalat ebből származó többletbevétele várhatóan eléri az évi 30 milliárd forintot.

 

Az új papírgép termelési kapacitása 80 000 tonna évente

Vajda Attila, a Vajda-Papír alapító-ügyvezető igazgatója a közleményben újabb mérföldkőnek nevezte a vállalat életében a világszínvonalú papírgépet, amellyel a papírgyártás termelési kapacitása az eddigi 35 ezer tonnáról 115 ezer tonnára emelkedik, ezzel javítja a vállalat külpiaci terjeszkedésének lehetőségét. 

Az alapító-ügyvezető igazgató hangsúlyozta,

a vállalat éves higiéniai alappapír-gyártása jelentősen meghaladja a belföldi igényeket, így bőven biztosítani képesek Magyarország önellátását az igények erősödése mellett is.

Vajda Attila a közleményben jelezte, hogy 2022 nyarán átadják a világ egyik legmodernebb higiéniai papírüzemének újabb gyáregységét, amelynek világszínvonalú Toscotec papírgépe 5,6 méter széles alapanyagtekercs előállítására képes, termelési kapacitása 80 000 tonna évente.

 

A vállalat higiéniai papírtermékeit a világ több mint 30 országába szállítják

A dunaföldvári gyárat 2018-ban adták át 15 milliárd forintos beruházással, a fejlesztésen és a bővítésen a nyitás óta dolgoznak - ismertette Vajda Attila a közleményben. Tájékoztatása szerint az elmúlt 10 évben több mint 20 milliárd forintot fordítottak arra, hogy a gyártás és az üzemeltetés a legmodernebb és legkörnyezetkímélőbb technológiákkal valósuljon meg.

A tulajdonos-ügyvezető igazgató hangsúlyozta, a Vajda-Papír 2020 után 2021-ben újabb rekordévet zárt, az idei kilátások is biztatóak. 2020-ban a cégcsoport összesített árbevétele 52 milliárd forint lett, amely tíz százalékos növekedés 2019-hez viszonyítva. Tavaly pedig újabb tíz százalékos forgalomnövekedést könyveltek el, 52 milliárdról 57 milliárd forintra nőtt a Vajda-Papír Csoport árbevétele. A vállalat 2022-ben mind a belföldi, mind az export piacokon a 2021-ben realizált árbevétel jelentős növekedését várja.

A Vajda-Papír 22 éve alakult családi vállalkozásként, csoportszinten mintegy 650 munkavállalót foglalkoztat. A magyarországi értékesítés mellett a vállalat higiéniai papírtermékeit a világ több mint 30 országába szállítják. A cégcsoport 2013-ban Norvégiában is piacra lépett, az ottani gyárukban több mint 130 munkavállalót foglalkoztatnak.

Mi épül?StrabagCLC-Construct Kft.Dunaföldvárcsarnoképítésüzemfejlesztéspapíripar

Hírlevél

Hirdetés