2024.04.19, Péntek
Alagúttal és híddal kapcsolják össze a fővárosi iskola meglévő és épülő tömbjeit
látványtervek: EBH INVEST

Alagúttal és híddal kapcsolják össze a fővárosi iskola meglévő és épülő tömbjeit

magyarepitok.hu

2022.09.14. 08:33 - Kolinek Nóra

Multifunkcionális tanulási és alkotóterekkel bővül a budapesti komplex oktatási intézmény az EBH INVEST munkájával.

Hirdetés

Új, háromszintes épülettel bővül a budapesti Lauder Javne Közösségi Iskola. A projekt a Világi Zsidó Iskola Alapítvány beruházásában közel 1,2 milliárd forintból valósul meg. A kivitelezést a Tiba Építész Stúdió tervei alapján az EB HUNGARY INVEST Kft. végzi, a műszaki- és költségellenőri, valamint projektmenedzseri feladatokat pedig a Realiscon Kft. látja el.

Az új épületet iskola területén egy domb helyén alakítják ki, és egy alagúttal csatlakozik a meglévő tornateremhez, továbbá egy híd kapcsolja a főépülethez. Az új épületben multifunkcionális tanulási tereket alakítanak ki, ahol diákok a tanárokkal együtt alkothatnak, és témánként, projektenként terekbe szerveződhet az oktatás.

A munkavégzés 2022 júniusában kezdődött. A beruházás tervezetten egy ütemben, két fázisban valósul meg. Az első fázis az új épület teljes szerkezetkész kivitelezését, míg a második fázis a kulcsrakész befejezést tartalmazza. Az épület a tervek szerint 2023 májusára készül el.

 

 

Már zajlik a szerkezetépítés

Az épület vasbetonból, a válaszfalak pórusbetonból készülnek, a tetőfedés titán-cink lemezből készül, a homlokzat szerelt szálcement burkolatot kap.

Az eddig elvégzett munkálatokkal kapcsolatosan az EBH INVEST tájékoztatta lapunkat. A földmunkák során kiásták a munkagödröt, melynek földpartját támfal szegezéssel, illetve lőtt betonos technológiával támasztották meg. A munka során körülbelül 5 ezer köbméter földet termeltek ki, melynek egy részét később visszatöltötték. Az átjáró folyósójánál és a híd alapozásnál részlegesen elbontották a szögtámfalat és az alaptömböt.

Folyamatosan zajlik a szerkezetépítés: készül a szerelőbeton, a szigetelésvédő-fal, az alaplemez, illetve az alagsori falak vasszerelését és zsaluzását végzik.

A gépészeti munkák során a csatornahálózat alaplemez alatti alapszerelése és a felállások kialakítása történik. Az elektromos munkák keretében a villámvédelmi földelő hálózat kiépítése és a talajszondák leverése zajlik. Az alaplemezben köracél földelő hálózatot építenek ki.

A kivitelezés következő lépéseként folytatódik a szerkezetépítés, az alagsori falak szigetelése, a drain cső fektetése, föld visszatöltése, és megkezdődik az átjáró és híd alapozása.

 

Az épület egyik különlegessége az aszimmetrikus zárófödém

A munkagödröt – a leendő épületet – egy hegyoldalban alakítják ki, így az organizáció nehéz feladat elé állítja a szakembereket.

 A kivitelezés különlegességei közül kiemelték, hogy az épület szálcement burkolatot kap, mely költségvonzata miatt ritkaságnak számít, a zárófödém geometriája pedig a szokványostól eltérően ferde, aszimmetrikus felületű. A daru kiválasztása, szerkezetépítéshez szükséges helyének meghatározása és a megfelelő pozícióban történő felállítása további kihívás elé állította a szakembereket.  

Az iskolában a kivitelezés ideje alatt folyamatosan zajlik az oktatás, a munkaterület lehatárolását ezért fokozott figyelemmel kellett elvégezni, a munkagödör védelméről folytonos kerítéssel és korláttal gondoskodtak, az udvaron azonban maradt tér a tanulók számára.

Mi épül?EBH INVESTiskolaépítésBudapestegyházi fejlesztésekHegyvidék

Hírlevél

Hirdetés