2024.04.20, Szombat
Elérte a legmagasabb pontját a bolgár nemzetiség új budapesti kulturális otthona
Fotók: Dernovics Tamás/magyarepitok.hu

Elérte a legmagasabb pontját a bolgár nemzetiség új budapesti kulturális otthona

magyarepitok.hu

2023.01.06. 18:04

Felkerült a bokréta a Horváth Építőmester Építőipari Zrt. és a Possibuild Építőipari és Szolgáltató Kft. kivitelezésében a IX. kerületben épülő központ tetejére.

Közvetlenül a Szent Cirill és Szent Metód Bolgár Pravoszláv Ortodox Templom mellett, a fővárosi Vágóhíd utcában épül Bolgár Oktatási és Kulturális Központ, melynek projektjéről többször is tudósított már lapunk.

 

Fotók: Dernovics Tamás/magyarepitok.hu

Miután az alapkövet 2022 március 3-án letették, majd a munkaterület átvétele után május 17-én a kivitelezési munkálatokat is elkezdték, a projekten dolgozó Horváth Építőmester Építőipari Zrt. (HÉP) - Possibuild Építőipari és Szolgáltató Kft. konzorcium látványos haladást ért el:

2023 január 6-án, a tradicionálisan keleti ortodox bolgárok számára szakrális jelentőségű Jordanovden (pravoszláv vízkereszt) napján ünnepélyesen megtartották a bokrétaünnepségét, annak alkalmából, hogy az épület elérte legmagasabb pontját.

 

 

Háromemeletes, zöldtetős kulturális központ épül

Maga az épület háromemeletes, és zöldtetős kialakítású lesz és mintegy hárommilliárd forintos beruházásban valósul meg. Egy tágabb bolgár kulturális-vallási épülettömörülés része: mint említettük, a szomszédja a szláv kisebbség temploma, az építési területtel szemközt pedig a Bolgár Művelődési Ház áll. A beruházás előrehaladásáról legutóbb 2022 szeptemberében számoltunk be részletesen.

 

 

Vallási szertartások övezték a bokrétaünnepséget

A bokrétaünnepséget először a szomszédos templomban tartott Istentisztelet előzte meg, majd az épület tetejére fel is helyezték a bokrétát a kivitelező konzorcium munkavállalói és vezetői jelenlétében: Dr. Kovács András, a Horváth Építőmester Zrt. igazgatósági tagja és Nitti-Pálffy Zsuzsanna, a Possibuild Kft. ügyvezetője is részt vett az ünnepségen.

 

 

Több mint 100 családfenntartónak ad munkát az építkezés

Nitti-Pálffy Zsuzsanna szólalt fel az építőket képviselve és elmondta:

„A konzorcium nagyon hálás és büszke azért, hogy ezen a projekten dolgozhat közösen. Hálás azért, mert a munka során több mint 100 családnak, családfenntartónak tudunk munkahelyet és biztos megélhetést biztosítani. Büszke pedig azért, mert a beruházás a világban zajló háborús nehézségek ellenére is megvalósulhat.”

 

Nitti-Pálffy Zsuzsanna, a Possibuild Kft. ügyvezetője

Az ügyvezető hangsúlyozta, a Vízkereszt Ünnepén érdemes kitekinteni a hétköznapok forgatagából, és mintegy a bibliai háromkirályok helyébe képzelve magát meglátni az ünnep csodáját.

„Lássuk meg mi is a csodát, amikor a Bolgár Oktatási és Kulturális Központ szerkezete elérte a legmagasabb pontját, 18,6 métert, és az új épület bokrétaavatásán részt vehetünk” – fejtette ki.

 

A bolgár nemzet legnagyobb beruházása jöhet létre Magyarországon

Nitti-Pálffy Zsuzsanna megköszönte a Magyar Kormány támogatását ahhoz, hogy az intézményben XXI. századi színvonalú, modern, biztonságos épületet, játszóudvart alakíthatnak ki a bolgár kisebbség részére, rámutatva: a projekttel a bolgár nemzet legnagyobb beruházása jöhet létre Magyarországon.

Végezetül biztosította a jelenlevőket arról, hogy a Konzorcium az eddigi lendülettel és lelkesedéssel folytatja a munkát, hogy közel egy év múlva már az átadón találkozhassanak majd újra.

 

 

A bolgár közösség további kormányzati támogatását ígérte meg az államtitkár

Ezt követően Soltész Miklós a Miniszterelnökség egyházi és nemzetiségi kapcsolatokért felelős államtitkára tartott beszédet, melyben mind a bolgár nemzetiséget, mind pedig a kivitelezőket külön köszöntötte a bokrétaünnep alkalmából.

 

Soltész Miklós a Miniszterelnökség egyházi és nemzetiségi kapcsolatokért felelős államtitkára

Az építőkről elmondta: hatalmas munkát végeznek, és mindig becsülettel és tisztelettel kell munkásembertől mérnökig bezárólag tekinteni rájuk. A kormány részéről azt ígérte, hogy minden nehézség ellenére – legyenek azok a háborús nehézségek, vagy az infláció - a támogatást továbbra is megadják a bolgár közösségnek, hogy be tudják fejezni ezt az építkezést.

„Isten áldja önöket, Isten áldja az ortodox keresztény közösségeket!” – zárta a beszédjét.

A felszólalásokkal és a bokréta az épület tetejére felhelyezésével még nem ért véget az ünneplés: kora délután a Szent Kereszt folyóvízbe dobásának hagyományos bolgár szertartására került sor a Kopaszi-gáton, majd este a művelődési házban újévi bált tartanak (a keleti ortodox egyházak által használt Julián naptár közel két hetes különbséggel követi a nyugati világban használt Gergely-naptárt).

Az eseményen résztvevők névsorát alább tekintehetik meg olvasóink:

  • Soltész Miklós – a Miniszterelnökség egyházi és nemzetiségi kapcsolatokért felelős államtitkára
  • Nitti-Pállfy Zsuzsanna  Klára - Possibuild Kft.- ügyvezetője
  • Dr. Kovács András, Horváth Építőmester Zrt. igazgatósági tagja
  • Popgancsev Jancsev Tancso -  Fõtisztelendõ atya Szent Cirill és Szent Metód Bolgár Pravoszláv templom
  • Karailiev Iván - Bolgár Országos Önkormányzat elnökhelyettese
  • Varga Szimeon - Bolgár Nemzetiségi  Szószóló
  • Tanev Dimiter - a Magyarországi Bolgárok Egyesületének elnöke
  • dr. Muszev Dimitrov Dancso - a Bolgár Országos Önkormányzat elnöke

Galéria

Mi épül?Horváth Építőmester Zrt.Possibuild Kft.egyházi fejlesztésekkulturális beruházásoktatási beruházásBudapestFerencváros