2024.03.19, Kedd
Már tervezik a főváros nagymúltú gyógyfürdőjének felújítását
Fotó: budapestgyogyfurdoi.hu

Már tervezik a főváros nagymúltú gyógyfürdőjének felújítását

magyarepitok.hu, budapestgyogyfurdoi.hu

2023.03.26. 09:00 - Kolinek Nóra

A tervezési szerződést már aláírták.

Hirdetés

A Budapest Gyógyfürdői és Hévizei Zrt. az uniós közbeszerzési közlönyben közzétette a budapesti Rác fürdő rekostrukciójának tervezéséről szóló eljárás eredményét. A 119 millió forint értékű munkát a Budapesti Építőművészeti Műhely Kft. végezheti el.

A beruházás három teljesítési szakaszt foglal magában:

  • az elsőben a kiviteli tervdokumentációt készítik el;
  • majd a hiányzó közmű engedélyek megszerzése következik;
  • végül a tervezőnek a kivitelezésre irányuló közbeszerzési eljárás során is közreműködnie kell.

A tervező feladata továbbá a kivitelezéshez szükséges minden hatósági, szakhatósági és közműszolgáltatói engedély és nyilatkozat beszerzése.

Fotó: budapestgyogyfurdoi.hu

A fürdő Ybl Miklós tervei alapján épült újjá

A Budapest Gyógyfürdői és Hévizei Zrt. honlapján található információk szerint a Rác fürdő helyén már a török kor előtt is állt fürdő. A török hódoltság idején nyolcszögletű kupolacsarnokkal bővített helyet Kis fürdő néven említik, mai nevét a környékre települt szerbekről, rácokról kapta.

1860-ban Heinrich Nepomuk János orvos tulajdonába került, aki barátja, Ybl Miklós tervei alapján a kor színvonalát túlszárnyaló fürdőintézetté alakította át. 1934-ben hivatalosan is gyógyfürdővé nyilvánították, egy év múlva a főváros tulajdonába került. Az épület a II. világháború alatt súlyosan megrongálódott, Ybl bővítése a langyos medence kivételével jórészt megsemmisült.

A háborút követően a fürdőt csak 1965-ben nyitották meg, a ’60-as évek elején történt felújítás során több megmaradt, de sérült épületrészt elbontottak. A nyolcvanas évekre a fürdő állapota egyre romlott. Felújítása 2002-ben már halaszthatatlan volt, ezért bezárták. 2010-re befejeződött a fürdő rekonstrukciója egy szállodarész hozzáépítéssel.

Számos tulajdonosi és jogi vita miatt azonban a fürdő nem nyitott meg, hosszú évek óta zárva tart. Állapota folyamatosan romlott, sőt, veszélyessé vált, ezért az újranyitáshoz elképzelhetetlen a fürdő (újbóli) felújítása.

A tervezési szerződést 2023. február 15-én írták alá a felek.

Mi épül?Budapest Gyógyfürdői és Hévizei Zrt.gyógyfürdőkBudapestBudapesti Építőművészeti Műhelyépítőipari cégek

Hírlevél

Hirdetés