2024.04.26, Péntek

Hirdetés

A BMW-gyár építkezése újabb óriásberuházást vonzott Debrecenbe
Illusztráció: Az Eve Power kínai gyára (evebattery.com)

A BMW-gyár építkezése újabb óriásberuházást vonzott Debrecenbe

magyarepitok.hu

2023.05.09. 15:13 - Szabó Ákos

400 milliárd forintból Debrecenben építi fel első európai üzemét a kínai Eve Power.

Hirdetés

Mintegy 400 milliárd forintos beruházással Debrecenben építi fel első európai üzemét a világ kilencedik legnagyobb elektromos akkumulátorgyártója, a kínai Eve Power, és ennek nyomán több mint ezer új munkahely jön létre – jelentették be május 9-én a hajdúsági városban.

Mint a hatalmas fejlesztés érkezése kapcsán tartott ünnepélyes eseményen Szijjártó Péter külgyminiszter kifejtette

az Eve Power a BMW kérésére érkezett, hogy annak magyarországi gyárát ellássa új generációs, hengeres akkumulátorcellákkal.

Az állam a 400 milliárd forintos projekthez 14 milliárd forint támogatást biztosít.

 

Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter (MTI/Czeglédi Zsolt)

 

Minél több technológiai szennyvizet újrahasznosítanak

Az eseményen elhangzottak szerint a beruházás vízigényének 95 százalékát tisztított szennyvízből és felszíni vízből biztosítják, ráadásul a cég a technológiai szennyvíz egy részét már a helyszínen újrahasznosítja majd.

A tárcavezető emlékeztetett: a kormány újabb jelentős fejlesztéseket fog finanszírozni a városban, például 108 milliárd forint értékben korszerűsítik a vízi közműrendszert, azaz a vízellátást és a szennyvízelvezetést.

"Az az ország, amely magához tudja vonzani az elektromos akkumulátorgyárak építését, az hosszú távú garanciát kap arra, hogy a gazdasága növekedni fog" - szögezte le Szijjártó Péter, hozzátéve, hogy hatalmas a nemzetközi verseny a szektor beruházásaiért.

 

Világszínvonalú tudást és piacvezető technológiát telepítenek Debrecenbe

Az Eve Power külön kiadott közleménye szerint a gyár 45 hektáron, a BMW beszállítóinak fenntartott Észak-nyugati Gazdasági Övezetben épül fel 2026-ra.

A cég azt ígéri, hogy világszínvonalú tudást és piacvezető technológiát telepít Debrecenbe, így az itt készülő akkumulátorcellák a legmagasabb minőségi követelményeknek is megfelelnek majd.

A gyár évi 28 gigawattóra (GWh) gyártókapacitással rendelkezik majd.

Az Eve Power olyan új típusú, 46 milliméter átmérőjű, nagy teljesítményű akkumulátorcellákat állít majd elő az elektromos BMW-khez, amelyek kisebbek, könnyebbek és 20 százalékkal sűrűbbek lesznek a jelenleg használtaknál, aminek köszönhetően a hatótávolság 30 százalékkal is nő. Ezeknek a 6. generációs akkumulátoroknak 30 százalékkal gyorsabb lesz a töltési sebességük.

Mi épül?DebrecenüzemépítésBMW-gyárinfrastrukturális fejlesztés

Hírlevél

Hirdetés