2024.06.28, Péntek
Európában egyedülálló teher ejtőernyő-szárító torony épült fel a pápai katonai légibázison
Fotó: magyarepitok.hu/ Erdei Mihály és Láng Péter

Európában egyedülálló teher ejtőernyő-szárító torony épült fel a pápai katonai légibázison

2024.06.25. 13:15 - Sándor Csilla

Átadták a STRABAG által kivitelezett Kombinált Repülőtéri Létesítmény Csarnok és Irodaépületet Pápán a Magyar Honvédség 47. Bázisrepülőterén.

Hirdetés

Új repülőtéri létesítménnyel – benne raktár és irodaépületekkel és teherejtőernyő-szárító toronnyal - bővült a Stratégiai Légiszállítási Képesség (SAC) komplexuma Pápán.
A Magyar Honvédség 47. Bázisrepülőterén a STRABAG által megvalósított fejlesztések célja, a komplex légiteherszállítási és logisztikai feladatok biztosítása.

 

 

Tizenkét ország katonai légi szállítási képességét biztosítja a pápai bázis

Pápán állomásoznak a nehézlégiszállító repülőgépek és ezzel Magyarországon a befogadó nemzeti támogatás keretében alakították ki a Stratégiai Légiszállítási Képesség (SAC) bázisrepülőterét. A független, katonai együttműködési SAC programban 12 NATO tagország vesz részt, közösen fejlesztik és tartják fenn a stratégiai katonai légi szállítási képességüket és használják a három Boeing Globemaster III típusú C-17-es teherszállító repülőgépeket.

 


A koordinációs ás támogató feladatokra létrehozták a NATO Légiszállítást Kezelő Programirodát, amely biztosítja a hátterét a C-17-es flotta működtetéséhez, intézi a fejlesztéseket, adminisztratív, pénzügyi feladatokat a Nehéz Légiszállító Ezred műveleteihez.
A SAC keretében épült meg 2016-ban a hangárkomplexum, amelyet a most átadott épülettel és képességekkel tovább bővítettek.
Várhhatóan jövőre készül el ugyanitt a C-17-es Légi Személyzet Kiképző Létesítmény, az ún. Szimulátorépület is, szintén a STRABAG kivitelezésében. Ez a projekt már teljesen digitális alapokon, BIM tervezési és kivitelezési technológia alkalmazásával valósul meg, az Óbuda Group tervei alapján.

 

 

Tizenkét hét alatt szerkezetkész volt a csarnoképület

 A STRABAG 2022 novemberében vette át a pápai bázisrepülőtéren a munkaterületet, hogy a munkálatok első szakaszában többek között 7400 köbméter föld megmozgatásával, megépítsen egy 5400 köbméteres töltést. A projekt megvalósításáról portálunk több alkalommal beszámolt. A kivitelezés következő ütemében tizenkét hét alatt érték el a csarnoképület legmagasabb pontját és a hagyományoknak megfelelően megtartották a bokrétaünnepséget.

 

 

A 33 méter magas ejtőernyőszárító torony különlegességnek számít

Az építkezés során 230 tonna betonacél és 4056 köbméter beton és 360 tonna acél telepítésével megvalósítottak az új létesítményegyüttest, ami összesen 3200 négyzetméternyi tároló és rakodóterülettel rendelkezik.
A komplexumban egy szállítmányelőkészítő csarnok, valamint a katonai kezelőállomány irodái és a 33 méter magas ejtőernyőszárító torony is helyet kapott.

 


A STRABAG szakemberei a kivitelezés során több mint 66 kilométernyi kábelt építettek be és 3100 négyzetméteren ipari padlót alakítottak ki. A tetőszerkezethez összesen 3420 négyzetméter trapézlemezt használtak fel, az oldalfalak kialakításához is hasonló mennyiségű szendvicspanelt szereltek fel.

 

 

A Légiteherforgalmi Központ fejlesztésének további projektelemei:

  • a SAC kampusz részeként felépített iroda- és parancsnoki épület,
  • a C-17 javító és karbantartó hangár,
  • egy logisztikai raktár és gépjármű karbantartó épület,
  • valamint a kiszolgáló közműépület is.


 

A fejlesztés a 12 ország közös finanszírozásával valósult meg

A fejlesztések jelentős előrelépést jelentenek a Magyar Honvédség és partnerei számára a logisztikai és szállítási feladatok hatékonyabb ellátásában, valamint a régió biztonságának és védelmi képességeinek növelésében. Korábban a teherszállítmányok előkészítését egy ideiglenes épületben végezték el, amelyben hiányoztak azok az összetett funkciók, amelyekkel a korszerű katonai légikötőknek a komplex teherszállítási és logisztikai képesség biztosításához rendelkezniük kell. A beruházással, amelyet a SAC tagországok közösen finanszíroztak egyszerűsödhetnek a munkafolyamatok és kibővülhet a logisztikai és a teherszállítói képesség.

Galéria

Mi épül?PápaStrabagMagyar Honvédség 47. BázisrepülőtérSAC Programejtőernyő-szárító toronycsarnoképítéskatonai légiszállító képességÓbuda Group

Hírlevél

Hirdetés