2024.04.21, Vasárnap
Páratlan mértékű víziközmű- és vasútfejlesztés kezdődik Debrecenben
Illusztráció - Fotó: Dernovics Tamás/magyarepitok.hu

Páratlan mértékű víziközmű- és vasútfejlesztés kezdődik Debrecenben

mti

2023.05.05. 14:24 - Hegedűs Gergely

A több mint 108 milliárdos víziközmű-infrastruktúra fejlesztése biztosítja az ipari övezetek vízigényének megteremtését; további 65,6 milliárd forintból villamosítják a Debrecen-Balmazújváros közötti vasútvonalat, és megerősítik a vasúti pályát.

Hirdetés

Csaknem 175 milliárd forintos víziközmű- és vasútfejlesztés kezdődik Debrecenben, a beruházásokhoz a forrásokat a kormány biztosítja - közölte a cívisváros polgármestere pénteken sajtótájékoztatón.    


Többek közt megújul több debreceni vízműtelep és a fényesudvari víztorony is

Papp László (Fidesz-KDNP), a fejlesztések egyik helyszínén, a helyi vízmű szennyvíztelepén azt mondta, a több mint 108 milliárdos víziközmű-infrastruktúra fejlesztése kiterjed a lakossági vízellátás biztonságának növelésére, és az ipari övezetek vízigényének megteremtésére. "A kormánnyal közös víziközmű-fejlesztési program, összhangban a gazdaságfejlesztéssel, hosszú távon garantálja a város fenntarthatóságát, működését" - mondta a polgármester.   

Elmondása szerint a beruházással megteremtik a lehetőségét a szürkevíz előállításának, amelyet az északi, illetve a déli gazdasági övezetben épülő, nagy vízfelhasználású üzemek rendelkezésére bocsátanak, így a gyártási folyamatokhoz nem ivóvizet, hanem tisztított szennyvizet, úgynevezett szürkevizet használhatnak majd fel.

Megjegyezte: a szürkevízzel jelentősen kímélhetők a vízkészletek, ami nagymértékben hozzájárul a fenntartható vízgazdálkodáshoz. 


Villamosítják a Debrecen-Balmazújváros vasúti pályát

Kitért arra is,

hogy a program keretében megvalósul a Keleti-főcsatornából a Tisza vizét Debrecenbe vezető felszíni tisztítómű kapacitáshelyreállító és -növelő beruházása, megújul több debreceni vízműtelep és a fényesudvari víztorony.

A program kiterjed a keleti városrész vízellátás-biztonságának a növelésére is.

"A fejlesztési csomag részeként 65,6 milliárd forintból villamosítják a Debrecen-Balmazújváros közötti vasútvonalat és megerősítik a vasúti pályát. Ez lesz az első komoly elővárosi vasútfejlesztés Debrecenben"

- tette hozzá.   

A korábbi sajtóhírek alapján ez a vasúti fejlesztés a Debreceni Északnyugati Gazdasági Övezet kialakításával összefüggő vasúti infrastruktúra-fejlesztések második ütemeként valósul meg. Az első ütem állásáról legutóbb ebben a cikkben számoltunk be.


Az egész évi közvilágítás energiaigényét biztosítja a biogáz

Kósa Lajos, a térség fideszes országgyűlési képviselője köszönetét fejezte ki a kormánynak a támogatásért, és azt mondta, "ma vizes beruházások tekintetében Magyarország fővárosa Debrecen". A politikus jelezte: ezek nem célzott, egy-egy ipari üzem igényeit kiszolgáló, hanem Debrecen hosszútávú fenntarthatóságát, a lakossági vízfelhasználásának biztonságát növelő beruházások.   

Gorján Ferenc, a Debreceni Vízmű Zrt. vezérigazgatója jelezte: a helyi szennyvíztelep is fenntarthatóan működik: a szennyvíziszapból annyi biogázt állítanak elő, amely biztosítja a tisztítómű energiaellátását, s ez nem kevesebb, mint Debrecen egész évi közvilágításának energiaigénye.

Kötött pályaközművekvasútfejlesztésDebrecenvízgazdálkodás

Hírlevél

Hirdetés