2024.04.28, Vasárnap

Hirdetés

Európai szinten is az élmezőnybe tartozó állattenyésztő központot adtak át Békéscsabán
Illusztrációs fotó: bodrogibau.hu

Európai szinten is az élmezőnybe tartozó állattenyésztő központot adtak át Békéscsabán

mti

2023.09.20. 16:20 - Szabó Ákos

A sertésnevelő telep négy épületében összesen mintegy 14 ezer négyzetméteren nevelnek sertéseket.

Hirdetés

Csaknem hatmilliárd forintból épült sertéstelep Békéscsaba külterületén, ahol éves szinten 25 ezer vágósertés értékesítésével számolnak

- közölte a beruházó NAGISZ-csoport csütörtökön.

Az 5,9 milliárd forintból, 2,166 milliárd forintos állami támogatás felhasználásával elkészült létesítményt a hódmezővásárhelyi Bodrogi Bau Kft. építette fel. A helyszínen a ’70-es évek óta működött sertéstelep, ezt 2022-ben bontották el, majd a helyén egy négy állattartó épületből álló, korszerű sertéstelepet alakítottak ki.

Egy bruttó 2730 m2-es épületben a tenyészkocákat helyezik el csoportos és egyedi tartásban, egy másik épületben pedig a fiaztatók kaptak helyet 2340 m2-en, valamint az utónevelő termek 1590 m2 összterülettel. A beruházásban még két darab, egyenként 4510 m2-es hízlaldát is felépítettek.

 

A fotó az átadón készült (NAGISZ-csoport)

 

Túlnyomó többségben a belföldi piacra termelnek

A helyszínre a NAGISZ nádudvari sertéstenyészetéből érkezik 9 hetente 64 tenyészkocasüldő, amelyek 116 napos nevelési idő alatt érik el értékesítési súlyukat, a körülbelül 115 kilogrammot. A tervek szerint éves szinten 2900 tonna sertést értékesítenek majd, az állatok 80-85 százaléka a belpiacokra kerül – mondta Lapos László sertéságazat vezető.

A négyből három épületben már vannak sertések, a negyedikbe két héten belül érkeznek.

 

Automata szellőzési és takarmányozási rendszert építettek ki

A telepen automatizált szellőztetési és takarmányozási rendszert alakítottak ki, a központi légbeeresztőkön keresztül a friss, de mind télen, mind nyáron temperált levegő a padozat alatti légcsatornákba kerül, ahonnan légbevezető oszlopokon keresztül szabályozott mennyiségben és sebességgel jut az állatok tartásterébe.

Az elhasznált levegőt elszívó ventilátorok távolítják el a tartásterekből. Ezzel biztosítható, hogy az állatok étvágya a nyári nagy melegben is megmaradjon - magyarázta Lapos László. A központban, amelynek saját vízműhálózata is van, 12 munkavállalót foglalkoztatnak.

Mi épül?BékéscsabaBodrogi Bau Kft.mezőgazdaság

Hírlevél

Hirdetés