2024.04.27, Szombat

Hirdetés

Végre új arcát mutatja a Bem tér – hamarosan elkészül a Bem Center
Layher

Végre új arcát mutatja a Bem tér – hamarosan elkészül a Bem Center

magyarepítok.hu

2023.10.30. 16:30 - Móré Levente

13 ezer négyzetméter Layher homlokzati állvány segítette az egykori Radetzky-laktanya újjáépítését.

Hirdetés

Layher Blitz állványrendszer segítségével építi újjá az egykori Radetzky-laktanyát a Market Építő Zrt. A korábban katonai célokat szolgáló, 19. századi épület homlokzatának megtartása mellett az értékes telekre most egy szálloda- és irodakomplexum kerül. A terület Bem tér felé eső oldalán kap helyet az ötcsillagos, upper upscale kategóriájú Kimpton hotel, amely mögött a BEM Center Irodaház foglalja el a tömb nagyrészét. A két épületet egy, a Henger és a Kandó Kálmán utcák között vezetett tágas, mindenki számára átjárható passzázs köti majd össze, ahol éttermek, bank, élelmiszerbolt vagy épp fitness szolgáltatások lesznek elérhetők.

 

 

A bontás során – ahol a régészek többek között római kerámiát és egy középkori török pénzhamisító műhelyt is feltártak – a Bem téri homlokzat maradt csak meg a traktusmélységnek megfelelő oldalhomlokzatokkal együtt – ezekre ugyanakkor visszakerültek a világháború alatt megsemmisült századfordulós díszítőelemek is.

Az együttes tervezésénél az volt a cél, hogy az új épületrész a lehető legkevésbé vegye el a fókuszt a műemléki elemektől, ezért választották a természetes mészkő és üveg kombinációját a homlokzat burkolására. Ezzel és a mértéktartó épületmagassággal sikerült elérnie a tervezőknek, hogy a kortárs szárny szinte megbújik a műemléki jellegű hotel mögött.

 

 

13 ezer négyzetméter Layher állványzatra volt szükség

A Dunamenti Állványtechnika Kft. az épület bontása óta részt vesz a projekten. Az új épület homlokzati munkái 2023 januárjában kezdődtek, amelynek során a négyféle homlokzatburkolat (függönyfal, szerelt kő, vakolat és az udvarokban dryvit) kivitelezésének eltérő igényei miatt a Layher könnyen és gyorsan szerelhető Blitz állványrendszerét választották.

A Layher Blitz bizonyult a legmegbízhatóbb állványrendszernek a BEM projekt sikeres kivitelezéséhez, mert a sokoldalúan alkalmazható állványrendszer mindössze hat alapelemből áll. Az összeszerelés gyors és biztonságos, az építés egyes fázisai pedig logikusan követhetők. Az állványrendszer egyik legkiemelkedőbb tulajdonsága, hogy csavarmentes, a számos kiegészítő elem pedig lehetővé teszi a meglévő épületgeometriához való optimális alkalmazkodást.

 

 

A lobbyban az üvegtető szereléséhez 3300 m3 Allround térállványt építettek be, de a legnagyobb kihívást mégsem ez, hanem a szálloda koporsófödémének állványozása jelentette. Az új tető teljes felülete korcolt bádogfedést kap, ezért az állványzatot úgy kellett kialakítani, hogy az ne érintkezzen a ferde síkkal.

Végül a homlokzati állvány megmagasításával és 30 darab, hatméteres acél rácsostartó segítésével képeztek áthidalásokat, amelyekre függeszthették az állványoszlopokat és így kialakíthatták a munkaszinteket.

Összesen 13.000 m2 homlokzati állványzatot állítottak fel a szakemberek, amelyekre a faltávolság miatt belsőoldali korlátot is szükséges volt szerelni, de több helyen rácsostartó kiváltásokat is alkalmaztak a közművek miatt. Az állványozás-igényes munkák mára 90%-ban elkészültek, csak a passzázs térállványa és egy-egy homlokzati szakasz áll még, így szinte teljes egészében végleges képét mutatja az épület.

 

Galéria

Mi épül?BEM CenterLayher Kft.Market Építő Zrt.Budapestirodaházműemlékfelújítás

Hírlevél

Hirdetés