2024.04.23, Kedd
Végéhez közelednek a bontási munkák Lechner Jenő épületén

Végéhez közelednek a bontási munkák Lechner Jenő épületén

magyarepitok.hu

2024.01.31. 08:00 - Móré Levente

Többszáz évre szánja a KE-VÍZ Sárospatak egykori Tanítóképző Főiskolájának megújítását.

Hirdetés

A munkaterület átvételét követően és az organizációs feladatok ellátása után megkezdődtek az elektromos, gépészeti és építészeti bontások a Kismarty-Lechner Jenő-féle sárospataki épületben, amely a 2021-ben alapított, de régebbi hagyományokra építő Tokaj-Hegyalja Egyetem főépületeként születhet újjá.

 

 

Az 1913-ban átadott, Kismarty-Lechner Jenő tervei szerint épült és jelentős értéket képviselő, impozáns parkkal rendelkező épületet a 4D Építész Stúdió tervei szerint restaurálják és bővítik.

A közel 3200 négyzetméteres, kétszintes egykori Tanítóképző Főiskola teljeskörű külső-belső renoválást kap. Ennek során a tetőszerkezet, részleges homlokzati rekonstrukció, homlokzatfestés nyílászáró-csere is a kivitelező KE-VÍZ 21 Zrt. feladata.

A fűtést hőszivattyú biztosítja majd, amihez a teljes fűtésrendszert kicserélik, de új lesz az elektromos, valamint a víz- és csatornahálózat is. Az oktatási és közösségi terek mellett megújítják a vizesblokkokat, míg a tantermeket 800 modern, energiatakarékos lámpatest világítja majd be.

 

 

Végéhez közeledik a bontás

„A bontási munkák hamarosan befejeződnek, ezután utólagos vízszigetelést készítünk majd, amit a kibontott földszinti padlórétegek visszaépítése követ – tudtuk meg Mezősi Marina projektvezetőtől.

Mivel az épület annak átadása óta, több mint száz éve folyamatosan üzemelt, a bontás során tartogatott szerkezeti meglepetéseket a kivitelező számára. Érdekesen felépített falakkal és anyaghasználattal is találkozhattak a KE-VÍZ munkatársai. Külön kihívást jelent ráadásul a kivitelezés során, hogy bár az épület nem műemlék, a helyi védettség miatt a meglévővel azonos megjelenésű nyílászárók és felületek kialakítása szükséges a homlokzaton.

 

 

„Fontos számunkra, hogy egy újabb közintézményen dolgozhatunk és reméljük, hogy még többszáz évig tanulhatnak itt a diákok ezrei” – emelte ki a vállalat minőségi építés iránti elkötelezettségét a projektvezető.

Mint arról mi is hírt adtunk: a következő években további fejlesztések várhatóak az egyetem körül: új kollégiumot és sportközpontot is építenek majd, így gyakorlatilag egy kisebb diákközpontot hoznak létre Sárospatakon.

 

 

Galéria

Mi épül?Ke-Víz 21 Zrt.4D Építész Stúdió Kft.TokajTokaj-Hegyalja Egyetemépületfelújításiskolafelújítás

Hírlevél

Hirdetés