2024.04.27, Szombat

Hirdetés

Elkezdődött a Tokaj-Hegyalja Egyetem főépületének felújítása
4D Stúdió

Elkezdődött a Tokaj-Hegyalja Egyetem főépületének felújítása

magyarepítok.hu, BOON

2023.10.20. 11:58 - Móré Levente

Szinte csak a főfalak maradnak érintetlenül a Kismarty-Lechner Jenő-féle sárospataki főépületben.

Hirdetés

Átvette a munkaterületet a KE-VÍZ 21 Zrt., elkezdődhet a patinás épület felújítása – írta meg a BOON.hu. Mint arról korábban beszámoltunk, az 1909-ben, Kismarty-Lechner Jenő tervei szerint épült, jelentős értéket képviselő, sárospataki oktatási központot a 4D Építész Stúdió tervei szerint restaurálják és bővítik.

Az egykor az Eszterházy Károly Egyetem sárospataki campusának központjául szolgáló épület a 2021-ben alapított, de régebbi hagyományokat is tovább vivő Tokaj-Hegyalja Egyetem főépületeként születik újjá hosszú tervezési és előkészítési munkálatai után - derült ki Wáberer György, az egyetemet működtető alapítvány kuratóriumának elnöke és a kivitelezési munkákat végző KE-VIZ 21 Zrt. gazdasági igazgatója, Szakolczai Zsolt közös, csütörtöki nyilatkozatából.

 

 

Új kollégium és sportközpont is épül majd

A kivitelezőnek húsz hónap áll rendelkezésére a munka befejezésére, amelynek eredményeként olyan épületet kap majd az intézmény, amely a mai kor igényeinek teljes mértékben megfelel. A kuratórium elnöke beszélt arról is, hogy a munkálatok során a főfalakon kívül szinte minden mást átalakítanak, felújítanak. Wáberer György hozzáfűzte: az egyetemre idén is sok diák jelentkezett, de az új épület várhatóan még vonzóbbá teszi majd az intézményt. Megemlítette azt is: a következő években további fejlesztések várhatóak az egyetem körül, például új kollégiumot és sportközpontot építenek, gyakorlatilag egy kisebb diákközpontot hoznak létre Sárospatakon.

 

 

Minden részletet érint a felújítás

A közel 3200 négyzetméteres, két szintes főépület teljes körű külső-belső renoválást kap. Ennek során a tetőszerkezet átalakításai 2740 négyzetmétert érintenek, a részleges homlokzati rekonstrukció, illetve homlokzatfestés pedig 2620 négyzetméterre terjed majd ki. Közel 200 külső, és összesen 83 beltéri nyílászáró cseréjére is sor kerül. A fűtést hőszivattyú rendszer biztosítja majd a felújított épületben, amihez a teljes fűtésrendszert kicserélik, de új lesz az elektromos vezetékhálózat, valamint a víz- és csatornahálózat is. Az oktatási és közösségi terek mellett megújulnak a vizesblokkok is. A termeket 800 modern, energiatakarékos lámpatest világítja majd be.

Mi épül?Tokaj-Hegyalja EgyetemKe-Víz 21 Zrt.Tokajépületfelújítás4D Építész Stúdió Kft.Sárospatak

Hírlevél

Hirdetés