2024.04.27, Szombat

Hirdetés

Elkezdődött az M4-es tiszántúli szakaszának az építése

Elkezdődött az M4-es tiszántúli szakaszának az építése

magyarepitok.hu

2023.06.20. 11:44 - Hegedűs Gergely

A Duna Aszfalt által kivitelezett 34 kilométeres szakaszból 25,5 kilométer épül ki új nyomvonalon, mintegy 8,7 kilométeren a meglévő kétsávos szakaszt bővítik.

Hirdetés

Törökszentmiklós határában június 20-án megtartották az M4-es gyorsforgalmi út Törökszentmiklós és Kisújszállás között épülő szakaszának projektindító sajtóeseményét. Az Építési és Közlekedési Minisztérium beruházását a Duna Aszfalt Projekt Zrt. valósítja meg. A 34,29 kilométer hosszúságú út 25,5 kilométeren új nyomvonalon épül Törökszentmiklós és Kisújszállás között, míg 8,7 kilométeren, a Kisújszállás elkerülőnél a meglévő kétsávos szakasz bővítése történik meg.   

Az M4 új szakasza a Colas Közlekedésépítő Zrt., a Colas Hungária Zrt. és a Duna Aszfalt Zrt. kivitelezésében 2022 februárjában átadott Abony-Törökszentmiklós szakasz folytatásaként, 2x2 sávos autóútként épül a Kisújszállás elkerülő végig. Kenderes térségében komplex pihenőhelyet alakítanak ki töltőállomással, Bartapusztánál egyszerű pihenő lesz tengelysúly mérő hellyel. A szakaszon 11 aluljáró és 2 felüljáró épül - olvasható az Építési és Közlekedési Minisztérium által kiadott sajtóközleményben.


Már 118 kilométer készült el az M4-esből a 2017 óta zajló projektekben

A keddi eseményen Nagy Bálint az Építési és Közlekedési Minisztérium közlekedésért felelős államtitkára, Herczeg Zoltán országgyűlési képviselő és Hubai Imre a Jász-Nagykun-Szolnok vármegyei közgyűlés elnöke is részt vett. Nagy Bálint kifejtette, az uniós csatlakozással jelentősen megnőtt a 4-es számú főút forgalma, elsősorban a tranzitforgalom, ezért döntöttek korábban egy a településeket az átmenő forgalomtól tehermentesítő út megépítésén. 

Emlékeztetett, a munkálatok 2017-ben kezdődtek, azóta 118,7 kilométer, az M0-tól Törökszentmiklósig, illetve a Berettyóújfalu-Nagykereki országhatár szakasz készült el nettó 308 milliárd forint hazai forrásból. Nagy Bálint elmondta,

a hiányzó, a Kisújszállástól Berettyóújfaluig tartó, 60 kilométernél valamivel hosszabb szakasz esetén is elkezdődött a tervezés és az előkészítés.  

Nagy Bálint, az ÉKM közlekedésért felelős államtitkára


A nettó 133,9 milliárd forint hazai forrásból épülő szakaszra a szerződést 2022 márciusában kötötték meg, a kivitelezés befejezésére 36 hónap áll rendelkezésre.


Fegyverneket, Kenderest, Kisújszállást és Karcagot is tehermentesíti

Hubai Imre jelezte, az M4-es Jász-Nagykun-Szolnok vármegyét 95 kilométer hosszúságban szeli majd át, "amire 50 éve várnak" - jelentette ki. Hozzátette, a Törökszentmiklós-Kisújszállás szakasz kivitelezése Fegyverneket, Kenderest, Kisújszállást és Karcagot tehermentesíti majd.

Kifejtette, a Top és Top Plusz forrásából több tíz kilométernyi két- vagy többszámjegyű út is megújul. Példaként említette a 46-os út felújítását Mezőtúrig, egyúttal elmondta, hogy készülnek a kiviteli tervek a 34-es út 54 kilométeres szakaszának felújításához is, amely Tiszafüredtől hozza majd fel a forgalmat az M4-re. 

Galéria

ÚtépítésDuna Aszfalt Zrt.TörökszentmiklósKisújszállásM4-esÉpítési és Közlekedési Minisztérium

Hírlevél

Hirdetés