2024.04.19, Péntek
Felújítják és felkészítik új feladatára a Tokaj-Hegyalja Egyetem patinás főépületét
Tokaj-Hegyalja Egyetem/Facebook

Felújítják és felkészítik új feladatára a Tokaj-Hegyalja Egyetem patinás főépületét

magyarepitok.hu

2022.12.30. 18:30 - Szabó Ákos

A korábban az Eszterházy Károly Egyetem sárospataki campusának központjául szolgáló épület munkálataihoz már keresik a kivitelezőket.

Hirdetés

1909-ben átadott, jelentős épített örökségi értéket képviselő oktatási központot újítanak fel Sárospatakon. A 2021-ben alapított, de régebbi hagyományokat is tovább vivő Tokaj-Hegyalja Egyetem főépületét, az egykor a sárospataki tanítóképző főiskolának helyet adó műemléképületet a 4D Építész Studió által elkészített tervek alapján restaurálják és fejlesztik. Erre a projektre várják az ajánlattevőket az uniós közbeszerzési értesítő szerint.

 

Így kapja vissza régi fényét a homlokzat és a tetőszerkezet

A közel 3200 négyzetméteres, két szintes főépület teljes körű külső-belső renoválást kap, melynek során minden homlokzati elemen dolgoznak majd. A tetőszerkezet átalakításai 2740 négyzetmétert érintenek, a részleges homlokzati rekonstrukció, illetve homlokzatfestés pedig 2620 négyzetméterre terjed majd ki. Közel 200 külső, és összesen 83 beltéri nyílászáró cseréjére is sor kerül.

 

Az épület belső tereiben is jelentős munkálatokra kerül sor

A belső átalakítások során többek között

  • elbontanak mintegy 580 négyzetméternyi falfelületet,
  • kialakítanak 638 négyzetméternyi gipszkarton válaszfalat,
  • átfogó burkolásimunkákat végeznek (többek között 794 négyzetméter falburkolaton, 252 négyzetméter padlóburkolaton, 185 négyzetméter parkettaburkolaton és 1072 négyzetméter linóleumburkolaton dolgoznak),
  • 2848 négyzetméter álmennyezetet hoznak létre,
  • felvonót alakítanak ki,
  • és jelentős mértékű hőszigetelési munkára is sor kerül.

Mindemellett a fűtési rendszereket is teljes mértékben modernizálják, a közműveken is elvégzik a szükséges munkákat, illetve a teljes villamosenergia- és vízvezeték-hálózatokat szintén felújítják. Továbbá még tartószerkezeti munkákra is sor kerül majd.

Mi épül?SárospatakTokaj-Hegyalja Egyetemoktatási beruházásműemlékfelújításműemlék

Hírlevél

Hirdetés