2024.04.26, Péntek

Hirdetés

LEGO oroszlán őrzi a Lánchidat, míg az eredetiek nem láthatók
Fotó: Nagy Mihály/magyarepitok.hu

LEGO oroszlán őrzi a Lánchidat, míg az eredetiek nem láthatók

magyarepitok.hu

2022.10.27. 12:47 - Bíró Beáta

Az eredeti kőoroszlánok LEGO kockákból épített teljes méretű mása november végéig tekinthető meg a Clark Ádám téren.

Hirdetés

Egy titokzatos oroszlán jelent meg a felújítás alatt álló Lánchídon, melynek kivitelezését a Budapesti Közlekedési Központ megbízásából az A-Híd Zrt. végzi. A műemlék oroszlánok új társa több százezer LEGO® kockából épült meg, és a hídon tett látogatása után a Clark Ádám téren foglalja el őrhelyét, amíg a városlakók visszakapják a négy kőoroszlánt.

 

Fotó: Nagy Mihály/magyarepitok.hu

 

Az egyenként több mint 10 tonnás szobrok visszaköltöztetése ugyan október 18-án már megkezdődött a budai oldalra – erről részletes cikkben és fotógalériában számoltunk be -, de jelenleg még nem láthatók, mert az építkezés miatt elzárt területen vannak.

 

 

Addig is a turisták, valamint a budapestiek, akik számára oly fontos ez a jelkép, a Clark Ádám téren vehetik szemügyre az oroszlánok eredeti nagyságú mását, melynek leleplezéséről fotósunk galériát készített. 

A különleges építmény

  • 850 ezer kockából készült,
  • 5,8 méter hosszú,
  • 1,7 méter széles,
  • 2,45 méter magas és
  • összesen 2,8 tonnát nyom.

 

 

Az oroszlánt Dóczy Balázs hivatalos LEGO építőmester modellezte és tervezte, és 560 óra alatt építették meg. Balázs a világ 27 hivatalos LEGO építőmesterének egyike, akinek nevéhez már több, kockákból megépített budapesti nevezetesség és épület kapcsolódik – többek között a Lánchíd vagy a Zeneakadémia makettje.

 

3D szkennerrel digitalizálták a kőoroszlánokat 

Mivel a szobrok 1:1-es másolatának megépítéséhez az oroszlánok 3D-s szkennelésére is szükség volt, a projektnek köszönhetően a jövőben ez a digitális információ is rendelkezésre áll majd róluk.

A projekt a Lánchíd felújítását végző A-Híd Zrt., a BKK Budapesti Közlekedési Központ Zrt., a Budapest Brand Nonprofit Zrt. és a LEGO Hungária Kft. együttműködésében valósult meg. Az oroszlán megépítése egy összefogás eredménye, melyben mintegy nyolcvanan vettek részt, köztük a közreműködő cégek dolgozói is.

 

 

 

Büszkeséggel tölt el, hogy egymást követik a jelentős mérföldkövek a Lánchíd felújításában: csaknem másfél hete volt, hogy visszatértek a budai hídfő megszépült kőoroszlánjai, és lélegzet-visszafojtva figyeltük, ahogy a daru a helyére emeli az egyenként több mint tíztonnás szobrok darabjait” – mondta el az eseményen Walter Katalin, a Budapesti Közlekedési Központ vezérigazgatója.

Puskár Anett, a kivitelezést végző A-Híd Zrt. kommunikációs vezetője fontosnak tartja a megfelelő tájékoztatást a rekonstrukcióról: „A kezdetektől éreztük, hogy az oroszlánszobrok sorsát és restaurálásuk állomásait kitüntetett érdeklődéssel kíséri a közvélemény. A Lánchíd teljes lezárása a végéhez közeledik, kollégáink most is intenzíven dolgoznak a hídon, de közben mindvégig figyeltünk arra, hogy a szobrok megújulásának bemutatásával az egész hídfelújítást közelebb hozzuk az emberekhez” - közölte hozzá

 

Már nem kell sokat várni a kőszobrokra

Hamarosan a pesti oldalra is visszakerülnek a sóskúti mészkőtömbből faragott oroszlánok, amelyek két társukkal együtt egy újpesti restaurátor műhelyben nyerték vissza régi pompájukat: a szobrokat megtisztították, kijavították, hiányzó részeiket pedig pótolták. Erről lapunk helyszíni riportban számolt be.

 

Az eredeti oroszlánszobrok még építési területen vannak, így nem láthatók

 

A műhelyben töltött idő alatt a restaurátorok elkészítették ezeknek a több mint 170 éves műtárgyaknak a részletes felmérését, kártérképét és restaurálási tervét.

A legmélyebben lévő, legmakacsabb szennyeződéseket korszerű orvosi lézerrel tisztították meg az oroszlánok felületén.

Galéria

ÚtépítésA-Híd Zrt.LánchídhídépítésBudapestBKK

Hírlevél

Hirdetés