2024.04.17, Szerda
Felújítják a Klösz-villát, a Városliget közelében kap helyet a Nemzeti Fotóművészeti Múzeum
Fotók: Liget Budapest/Palkó György; látványtervek: Liget Budapest

Felújítják a Klösz-villát, a Városliget közelében kap helyet a Nemzeti Fotóművészeti Múzeum

magyarepitok.hu

2024.02.01. 12:40 - Szabó Ákos

A mintegy 3000 négyzetméteres épületben a Szépművészeti Múzeum részeként működik majd 2025-től az intézmény.

Hirdetés

A Városliget mellett, Klösz György, a magyar fotográfia egyik kiemelkedő alakjának egykori villájából és fotográfiai műhelyének székhelyéből kialakított épületben kap új otthont a magyar fotóművészet legjelentősebb, mintegy hétszázezer műtárgyból álló együttese, a Magyar Fotográfiai Múzeum gyűjteménye. A jelenleg alapítványi formában működő, de a közeljövőben a Szépművészeti Múzeum új tagintézményeként nemzeti közgyűjteménnyé váló múzeum az épület felújítása után, 2025-ben mint Nemzeti Fotóművészeti Múzeum nyitja meg a kapuit a látogatók előtt - írják a lapunkhoz eljuttatott közleményben.

 

 

2025-ben nyílik majd meg

A korábban irodaépületként funkcionáló egykori Klösz-villát, a Városliget fasor 49. szám alatti telken található, az idők során több mint 3000 négyzetméteressé alakított épületet a közelmúltban vásárolta meg a Városliget Zrt. Az átalakítást követően a magyar fotóművészet páratlan gyűjteményének méltó otthona lesz, részévé válva a Liget Budapest Projekt keretei között megújult vagy újonnan létrejött városligeti kulturális intézményrendszernek.  

A 2025-ben megnyíló, immár közgyűjteményként működő intézményben

  • több mint ezer négyzetméternyi kiállítótér mellett
  • egy szakkönyvtár,
  • múzeumpedagógiai foglalkoztatók
  • és szakmai rendezvénynek is otthont adó előadótér is helyet kap majd.

A múzeum gyűjteményébe tartozó műtárgyakat pedig az Liget Budapest projekt keretében megépült, 2019-ben átadott, a Strabag munkájával felújított, Országos Múzeumi Restaurálási és Raktározási Központ (OMRRK) őrzi majd.

 

 

Több mint hat évtizede keresik a méltó helyet a gyűjteménynek

A fotómúzeum fővárosi elhelyezése kapcsán az elmúlt csaknem másfél évszázad alatt számos ötlet merült fel, azonban az erre vonatkozó erőfeszítések mindeddig kudarcot vallottak. A közgyűjteményi elhelyezés kapcsán is volt kísérlet: 1957-ben, az akkor frissen alakult Magyar Fotóművészek Szövetsége lépéseket tett azért, hogy a már akkor is jelentős kollekció a Magyar Nemzeti Galéria gyűjteményébe kerüljön, azonban határozott elutasítás volt a válasz, mondván: „a fotóművészet nem tartozik a képzőművészetek körébe”. Több évtizedes hányódást követően a múzeum a 90-es évek elején, Kecskeméten, az egykori ortodox zsinagóga épületében kapott otthont, ahol alapítványi fenntarásban, a magyar fotográfia jelentőségéhez nem mérhető módon és feltételek között, kevesebb mint 300 négyzetméteren működött mostanáig.

 

 

Galéria

Mi épül?Klösz-villaLiget Budapest ProjektNemzeti Fotóművészeti MúzeumBudapestVárosligetműemlékfelújításStrabag

Hírlevél

Hirdetés