2024.04.28, Vasárnap

Hirdetés

Kalotaszegi aprófalvak kaphatnak rég várt szennyvízhálózatot

Kalotaszegi aprófalvak kaphatnak rég várt szennyvízhálózatot

magyarepitok.hu

2024.02.26. 08:00 - Móré Levente

12 kilométernyi szennyvízhálózatot épít ki a Szilágyság Kolozsvárhoz közeli részén a SZABADICS Zrt.

Hirdetés

Több, mint 620 millió forint (kb. 8 millió Lej) beruházási költséggel építhet szennyvízhálózatot a Szilágy megye Almaşu (Váralmás) községhez tartozó Jebucu (Zsobok) és Sfaraş (Farnas) falvakban a SZABADICS Romania S.R.L.

 

 

Az ,,Anghel Saligny" Nemzeti Beruházási Program által finanszírozott beruházás keretében 12 530 méter szennyvízhálózat épülhet meg, ami kapcsolódik majd a már korábban megépített váralmási rendszerhez – tájékoztatta lapunkat Felföldi Cristian, a SZABADICS Építőipari Zrt. kelet-magyarországi régiójának, és a társaság leányvállalatának, a SZABADICS Romania S.R.L.-nek igazgatója. Ahogyan arról korábban már beszámoltunk,  

a nagykanizsai székhelyű cég három éve működteti fióktelepét és román leányvállalatát. Mára egy sikeresen lezárt projektet és öt kivitelezés alatt álló beruházást tudhat magáénak. 

A munkakezdési engedélyt 2023 októberében kapta meg a magyar tulajdonú generálkivitelező, amely a 2023 májusában befejezett CL20-as projektben (vízellátórendszer kibővítése a Hidalmás – Zutor és Romlott – Kásapatak területeken) már megszerezte az első tapasztalatokat Romániában. A kivitelezés tavaly kezdődött és a tervek szerint 2024-ben, még a határidő előtt be is fejeződhet.

 

 

Csak a téli fagyok állíthatták meg a munkát 

A munkálatok a települések közötti nyomóvezeték megépítésével indultak, amelyből 3,5 kilométernyi 2023 december 15-ig meg is épült. Ekkor a téli időjárás miatt átmenetileg fel kellett függeszteni a tevékenységet, de amint az időjárás lehetővé teszi, folytatják a munkát a nyomóvezeték építésével, illetve megkezdik a gravitációs hálózat kiépítését is. 

„A kivitelezést egyes területeken irányított fúrással, kitakarásmentes technológiával végezzük, hogy minél kisebb mértékben zavarják a munkák a lakosságot” – tette hozzá Felföldi Cristian. 

A megrendelővel és az ellenőrző szervekkel való zökkenőmentes együttműködés nagymértékben segíti a munka gyors tempóját, hiszen a gördülékeny hivatali folyamatok is szükségesek ehhez.  

 

 

A Mezőség peremén elhelyezkedő Kalotaszeg és vonzáskörzete abból a szempontból is jelentős, hogy itt találhatók a környék legnagyobb múltú református templomai. A beruházó és a kivitelező közös célja, hogy a 300 fős Zsobok és a száz fős lélekszámú Farnas lakói számára jobb életkörülményeket teremtsenek. A jellemzően 14-20 hónapos határidőkkel vállalt kivitelezés további előrehaladásáról folyamatosan beszámolunk majd a későbbiekben. 

Galéria

Mi épül?Szabadics Zrt.Szabadics Romania S.R.L.RomániaErdélyszennyvízszennyvízelvezetésvízgazdálkodásföldmunka

Hírlevél

Hirdetés