2024.04.27, Szombat

Hirdetés

Otthonként tekintenek a diákok modernizált iskolájukra
Fotók: EB Hungary Invest Kft.

Otthonként tekintenek a diákok modernizált iskolájukra

magyarepitok.hu

2024.03.01. 11:18 - Sándor Csilla

Új épületrésszel gyarapodott a főváros nagymúltú zeneiskolája, a felújítás során pedig a Cemix speciális vakolatrendszerével orvosolták a régi épületrészek visszatérő vizesedési problémáit is.

Hirdetés

Tizenhat hónapnyi munkával készült el a budapesti Szent István Király Zeneművészeti Szakgimnázium és Alapfokú Művészeti Iskola felújítása, bővítése és energetikai korszerűsítése, amelyben az EB Hungary Invest Kft. generálkivitelezőként vett részt.

A cég a munkálatoknál régi szakmai partnere, a Cemix Hungary Kft. számos termékét használta, így többek között azt a nedves falaknál alkalmazható vakolatrendszert is felhasználták, amely rendelkezik egy épületfelújításokkal és műemlékvédelemmel foglalkozó német munkacsoport minőségbiztosításával is.
 

Fotók: EB Hungary Invest Kft.


Szakmai összefogással oldották meg az iskolaépület vizesedésének problémáját

„Az 1961-ben épült zuglói intézmény új szárnnyal, a főépülete emeletráépítéssel bővült ki. A bővítmények megépítésén kívül, a kivitelezőknek a régi szárnyban orvosolni kellett a pince határoló falainak vizesedési problémáit azokban a helyiségekben, melyeket folyamatos tartózkodásra jelöltek ki – mondta el lapunknak Papp Péter, az EBH Invest Kft. termelési igazgatója. Hozzátette,

„a pince helyiségek folyamatos használatra alkalmassá tételéhez a falak nedvesedését kellett kiküszöbölni, erre a célra pedig ár/érték arányban a Cemix szárítóvakolatát találták a legalkalmasabbnak."

 


A generálkivitelező évek óta remek szakmai kapcsolatot ápol az építőanyag gyártásával és forgalmazásával foglalkozó Cemix-el, számos közös projekten dolgoztak már együtt a két cég szakemberei. Sőt, pár éve szakmai továbbképzésen is bemutatták a Cemix WTA felújító vakolatrendszerét az EBH projektvezetőinek és építésvezetőinek, amely a zuglói iskolaépületnél jelentkező problémákra is megoldást kínált – avatta be portálunkat a két cég kapcsolatának részleteibe Elsholtz Gábor, a Cemix regionális projektvezetője.

A kastély-és templomfelújításoknál bevált vakolatrendszert alkalmazták

A zeneiskola több mint hatvan éves épületrészében egy szigetelési szakvélemény alapján, a vizesedés okozta problémákat a WTA minősítéssel rendelkező Eurosan felújító vakolatrendszerével oldották meg. A projektvezető elmondta, ez a termékük mind a külső, mind pedig a belső terekben alkalmazható nedves, sóterhelésű falazatokon egyaránt.
 

 

Számos esetben, például kastély- és templomfelújításoknál a Cemix termékkínálatában szereplő vakolatok használatával hárították el a vizesedéssel kapcsolatos problémákat.

Az Eurosan rendelkezik annak az 1976-ban Németországban alapított szervezetnek a minősítésével, ami laboratóriumában elvégzi a nedves és sóval terhelt falazatok felújítására használt vakolatrendszerek vizsgálatát.

Ez az épületfelújításokkal és műemlékvédelemmel foglalkozó tudományos munkacsoport szigorú szempontrendszer teljesülése esetén adja ki a WTA minősítést.
 


Elpárolog a falakban feltörő nedvesség

A zuglói iskolaépület esetében különösen lényeges szempont volt, hogy megoldják a vizesedési problémákat. A nedvesség nemcsak az épületben tehet kárt, de a falak penészesedése komoly egészségi kockázatokat is rejt.

Az oktatási intézmény felújításánál az Eurosan vakolatoknak azt a tulajdonságát használták ki, ami meggátolja, hogy a falakban felfelé törekvő nedvesség és az abban oldott sók megjelenjenek a felszínen.

A vakolatrendszer technológiája révén a szivárgó nedvesség elpárolog, a só pedig vakolat pórusaiban rakódik le és nem jelenik meg a falfelületeken. Az Eurosan remek hőszigetelő tulajdonsága révén hatékonynak bizonyul olyan helyiségekben is, ahol korábban penészedés volt tapasztalható.

 



A Cemix szakmai tanácsadással is segíti a kivitelezőket

Elsholtz Gábor elmondta, a vakolatrendszer forgalmazásán kívül, ahogy ezt a zuglói projektnél is megtették, szakmai tanácsokkal segítik a vállalkozásokat a termékeik hatékony és szakszerű alkalmazásában. Az iskola felújítása során helyszíni műszaki egyeztetés alkalmával a WTA vakolat rétegrend kialakításban nyújtottak szakmai segítséget a vakolást végző alvállalkozónak.

Új könyvtár, gyakorlótermek segítik a növendékek fejlődését

Az intézmény teljeskörű felújítása és bővítése során az utcai lapostetős épületrész új tetőszerkezetet kapott. A főépület 3. emeletének ráépítése, az új tető ragasztott fa szerkezete karakteressé tette az iskolát. A tetőtér-beépítéssel egy közel 90 négyzetméteres könyvárat alakítottak ki. Ezenkívül a projekt része volt 18 gyakorló terem, 9 zeneszoba, valamint szertárak, irodák valamint egy tetőkert megépítése is. Az iskola utcai homlokzata is megújult.
 


Az új homlokzati nyílászárók, az árnyékolást biztosító alumínium függönyfalak és üvegtetők beépítése, napelem-rendszer telepítése az épület modern megjelenését és energiahatékony működtetését eredményezte.

Több mint 1500 négyzetméterrel bővült az iskola

A generálkivitelezés során akadálymentessé tették az épületet egy faszerkezetű üvegezett lifttorony beépítésével, illetve az épület főbejáratánál kialakított mozgássérült feljáró rámpával. A munkálatok során az épület gépészetét, elektromos és energetikai hálózatát is modernizálták.
 

 

A 4100 négyzetméteres épület a korszerűsítésen kívül a projekt részeként 5750 négyzetméteresre bővült. A kivitelezés során 4893 négyzetméternyi felületet kellett bevakolni, továbbá összesen közel 4 ezer négyzetméter vált hő, hang- és vízszigeteltté.

A Cemix habarcsai sokrétűen és egyszerűen felhasználhatóak

A projekt feszített tempóban zajlott, hogy az iskolában szeptemberben elkezdhessék az új tanévet. Az ütemterv tartásához jó szolgálatot tett a kivitelezés során a Cemix termékek kínálatából az MM3 falazóhabarcs.

A gyárilag előkevert szárazhabarcsot közvetlenül a felhasználás előtt, mindössze 3-5 percen keresztül kell összekeverni vízzel, ezt követően pedig akár kézzel vagy géppel is felvihető a felületre. A falazóhabarcs összetételénél fogva új- és régi lakó, köz- és ipariépületeknél is egyaránt felhasználható, de sokoldalúan alkalmazzák a terheléstől függően tartófalak, pillérek és válaszfalak építésénél is.

Az intézményben a mintegy ötezer négyzetméternyi felület vakolásához az MP 501 gépi és a Premium kézi vakolóhabarcsot használták.

 

 

Előbbit kifejezetten gépi felhordáshoz fejlesztették ki, hiszen az alapvakolat jó páraáteresztő képességű és nagy szilárdságú, a Premium habarcs pedig nagy felületek kézi vakolásánál, vagy javítási munkálatoknál tesz jó szolgálatot.

Az iskolát 16 hónapnyi felújítás után kapták vissza a diákok és tanáraik. A megújult iskolájukról készült fotógalériához annyit írtak: „Otthon, édes otthon!”

Galéria

Mi épül?Cemix Hungary Kft.EBH INVESTBudapestZuglóSzent István Király Zeneművészeti Szakgimnázium és Alapfokú Művészeti Iskolaszárítóvakolatiskolafelújításúj iskolaépületvakolat

Hírlevél

Hirdetés