2024.04.29, Hétfő

Hirdetés

Épül a Budapest-Kelebia vasútvonal legnagyobb nyílású vasúti hídja

Épül a Budapest-Kelebia vasútvonal legnagyobb nyílású vasúti hídja

magyarepitok.hu

2024.04.14. 07:50 - Sándor Csilla

A Duna-Tisza-csatorna fölé új, kétvágányos vasúti hidat épít a CTEC Kft. megbízásából a Colas Út Zrt. A tervek szerint április elején a bal vágány 52 méter hosszú szerkezetének utolsó elemei is a helyére kerülnek.

Hirdetés

A Soroksár-Kunszentmiklós-Tass-Kelebia vasút kétvágányosítása és villamosítása során épül meg a 150-es számú vasútvonal legnagyobb nyílású hídja. A Dunaharaszti-Taksony közötti szakaszon a Colas Út Zrt. által kivitelezett műtárgy kiemelt szerepet tölt be majd be nem csak a nemzetközi-, és a belföldi vasúti közlekedésben, hanem már a teljes vonalszakasz megvalósításában is, hiszen a vasútépítéshez szükséges anyagok – zúzottkő, sínek, aljak stb. – szállítása is ezen keresztül történik.
 


A hídépítés idején is biztosítani kell az építési forgalom zavartalanságát

A Duna-Tisza-csatorna feletti kéttámaszú, egynyílású híd egyesített hídfőkön, de két külön szerkezettel valósul meg. Ennek oka, hogy a híd kivitelezése közben a vasútvonal építési forgalmát folyamatosan fenn kell tartani. A jobb- és bal vágányi hidak emiatt csak egymást követően építhetők meg, ami azzal is jár, hogy a munkaterületen többütemű munkatér határolásokra van szükség – sorolta a projekttel kapcsolatos kötöttségeket Melkovics Huba a Colas Út Zrt. főmérnöke. Elmondta azt is, hogy a külön-külön épülő hídpályákhoz szükséges szerkezeti elemeket, hídfőket, cölöpöket és vasbeton cölöpösszefogókat a kivitelezés ütemtervéhez igazítva szintén szakaszosan készítették el.
 


Két hídszerkezet épül a csatorna fölé, az egyiken már járnak a munkavonatok

A híd hagyományos alsópályás, szimmetrikus rácsos tartószerkezetű vasúti műtárgy, ami ágyazatátvezetéses kialakítású pályával valósul meg. A rácsos tartók felső öve nagy szilárdságú szerkezeti acélból, míg a többi elem a tervezett igénybevételnek megfelelő anyagvastagságú lemezekből készült, kaptuk a tájékoztatást a híd legfontosabb jellemzőiről.


A kész híd önsúlya 260 tonna, nagyjából ugyanekkora tömegű lesz az ágyazat és sínek összsúlya is.

A kivitelezést a Colas Út Zrt. a próbacölöpözéshez szükséges részmunkaterület 2023. áprilisi 11-i átvétele után, szinte azonnal elkezdte. A két hídszerkezet közül a jobboldali már elkészült és a sikeres próbaterhelés után, 2023. december 12-én átadták az építési forgalomnak. Ezután kezdték el a bal hídpálya kivitelezési munkálatait.
 


Éjszakánként, szakaszos útzár mellett szállítják a hídelemeket a csatornához

Márciustól zajlik a bal hídpálya kivitelezésének egyik leglátványosabb szakasza: a hídelemek helyére emelése és összeállítása. Borbély Gábor, a Colas Út Zrt. építésvezetője elmondta: nagy szervezést és figyelmet igényelt a szerelvények munkaterületre szállítása.

Az 5,8 méter széles, egyenként 31-33 tonna súlyú acélszerkezeti elemeket, túlméretes szállítmányként nyolc fuvarral, kamionokra fektetve juttatják el a munkaterületre.

 


A hídelemek aszimmetrikusan, az egyik irányba 3 méterre lógnak ki a szállítójárművekről, emiatt a szállítást éjszaka, rendőri forgalomirányítás és kíséret mellett, szakaszos útzárakkal oldják meg.


Mobilizálható tolópálya: Okos megoldással csökkentették az építkezések költségét és idejét

Az acélszerkezet gyártását és helyszíni szerelését a Colas Út Zrt. alvállalkozójaként, az Acélhidak Kft. végzi.
 

 

A hídelemeket a helyszínen egy 250 tonnás daru veszi le a kamionról. A szerelvényeket felállítják a beemelés előtt, majd a szerelőtér fogadó oldalán kialakított forgató paddal a beépítési pozícióba igazítják. Ezután a daru a hídelemeket egy olyan szerelőpadra helyezi, ami egy tolópályával folytatódik.
A tolópályát a csatorna két partján épített cölöpökre támaszkodó jármokra és a hídfők mögötti vasbeton lapokra helyezték rá. Ennek segítségével kerülnek a hídelemek a helyükre.

 


Az acélszerkezet összeállításának helyszíni vezetője, az acélszerkezet építés számos szakmai kihívása közül a hídelemek helyszíni illesztési-, és előre tolási folyamatának precíz megvalósítását emelte ki. Az ezekhez a munkafolyamatokhoz használt segédszerkezetet még a jobb hídpálya kivitelezésekor az első hídelemek érkezése előtt készítették el, alig két hét alatt. A járomblokkokat és a tolópálya folyó feletti részét a jobb pálya elkészülte után, a nyomvonalak közötti kereszttolópályán áthúzták a második ütemben épülő a bal pályához. Ezzel a megoldással jelentősen csökkentették a két hídszerkezet építése közötti átállás idő- és költségigénye.
 


Két hónap alatt összeállítják a hídszerkezetet

A szerelvények egy-egy darabjának hosszirányú illesztésével az átkelő 13-16 méteres keresztmetszete készült el. A híd négy tagosított szakaszát három keresztillesztéssel kapcsolják össze, így érik el az 52 méteres hosszt.

Az építésvezetőtől megtudtuk, hogy:

a híd összeállításával az első acélszerkezeti elemek beszállításától számítva, 2 hónap alatt készülnek el.

 


Ezután kezdik el a sarura helyezést, utóbbiak biztosítják a hídpálya megfelelő alátámasztását, olyan esetekben is, amikor a szerkezeten a terhelések okozta alak-, vagy a hőmérsékletváltozás miatti hosszváltozások történnek.

A projekt öt szakaszából hárommal szinte teljesen végeztek

A munkálatok öt fő szakasza közül hárommal szinte teljesen végeztek. A jobb pálya kivitelezése elkészült és azt a sikeres próbaterhelés után, átadták az építési forgalomnak. Ezután a bal pálya nyomvonalán lévő provizóriumot bontották el, hogy elkezdőd-hessen a bal pálya hídjának kivitelezése.
 


Miután mindkét hídpályával elkészültek, tudtuk meg Borbély Gábortól, a munkálatok befejező szakaszában a kész szerkezetek alatt az építéshez alkalmazott járom, a régi hídfők és háttöltés bontása következik. Ez a művelet a hídelemek betolásához és illesztéséhez hasonlóan, szintén nagy gondosságot és körültekintést igényel. A projekt zárószakaszában elkészítik a köpenyfalat, a töltéskúpok burkolását, és egyéb befejező munkák elvégzése után, átadják az elkészült létesítményt. 
 


Nyár elején 326 tonnányi súllyal tesztelhetik a hidat

A híd statikus próbaterhelésére várhatóan 2024 nyarán kerülhet sor. Ekkor egy 116 tonna súlyú M62-es mozdonyt és három darab, egyenként 70 tonna tömegű zúzott kővel megrakott vasúti vagont, tehát összesen 326 tonnányi terhet helyeznek a hídra.

Ekkor egyidejűleg négy adatot mérnek: 

  • a szerkezet lehajlását,
  • a híd főtartóinak jellemző pontjain nyúlást (feszültséget),
  • a saruk elmozdulásának mértékét,
  • valamint a két támasz (hídfők) süllyedésének mértékét.

A maximális számított lehajlás mértéke ennél a szerkezetnél: 18,4 mm, azaz majdnem 2 cm lehet.

A projekt jelentősége

A Duna-Tisza-csatorna új hídján a Budapest-Belgrád (BuBe) vasútvonal forgalma halad majd át. Ez a vasút Nyugat-Európa és a Balkán között az egyik legnagyobb forgalmat bonyolítja. A BuBe csatlakozni fog a Salzburg – Belgrád – Thessaloniki vasúti korridorhoz, amely a Kárpát-medence déli és a Balkán-félsziget északi részét szolgálja ki, Budapesten keresztül pedig közvetlen kapcsolatot jelent Nyugat- és Észak-Európa felé.

Galéria

Mi épül?DunaharasztiTaksonyColasBudapest-Belgrád vasútvonalDuna-Tisza-csatorna vasúti híd

Hírlevél

Hirdetés