2024.05.01, Szerda

Hirdetés

Új lehetőségek az ősi építőanyagban
magyarepitok.hu

Új lehetőségek az ősi építőanyagban

magyarepitok.hu

2024.04.18. 08:00 - Móré Levente

Természetes anyagok használatával, Cemix termékek segítségével bővítették példamutató módon a fővárosi családi házat.

Hirdetés

Számos irányból közelíthetünk a környezettudatos építéshez. Az előregyártás még a hagyományos építőanyagokkal – így a vasbetonnal – is jelentősen csökkenti az építés környezeti terhelését, családi házaknál pedig a lehetőségek olyan széles spektrumon vonultathatók fel, hogy áttekinteni is nehéz. Fontos iránya a fenntartható építésnek a természetes anyagok használata, a száz évre feledésbe merült módszerek, mint a vályogból való építés mai technológiával ötvözve pedig új lehetőségeket nyit az építtetőknek. Erre az irányra a gyártóknak is reagálniuk érdemes, mert a kivitelezések számában egyre nagyobb teret nyernek az organikus falazatok.

 

 

Természetes anyagok a fenntarthatóságért

Ezt felismerve – amint Elsholtz Gábortól, a Cemix regionális projektvezetőjétől megtudhattuk – a Cemix Hungary is előállt egyik legújabb termékcsaládjával.

„Komoly fejlesztések után kerültek piacra a gyártó természetes vakolatai, ezen belül is az agyagvakolat” – hangsúlyozta.

A Cemix agyagvakolatának elsődleges felhasználási területe természetes vályog és organikus épületek fali rétegrendje, ahol optimális helyiségklímát hoz létre. Csak természetes anyagokat tartalmaz, a megszilárdult anyag pedig nedvesítést követően újból felhasználható.

Természetesen az agyagvakolat nemcsak agyagot tartalmaz, hanem sok más adalékanyagot és tulajdonságjavítót is – ebben áll a Cemix hozzáadott értéke az egyszerű agyaggal szemben, hiszen így minden egyes zsákban ugyanazzal a minőséggel és összetétellel találkozhat a felhasználó. Ennek köszönhető az is, hogy a vakolóanyag könnyen kezelhető és feldolgozhatóvá válik akár vakológéppel is, kevésbé reped és szebb végső felületet eredményez. Természetesen a hozzáadott elemek mind környezetbarát anyagok.

E terméktulajdonságok irányították egy fővárosi családi ház megrendelőjét, a kifejezetten környezettudatos építésre koncentráló Naturarch tervezőiroda mérnökeit, valamint a kivitelező Szalmaszár Bau Kft. munkatársait Cemix termékek felé. Tekintettel arra, hogy az organikus építészetre fókuszáló építőipari vállalkozások és a gyártó Cemix Hungary törekvései egybeesnek, így kiváló szakmai együttműködés alakult ki az építkezés során.

 

 

Fejlődés a múlt tiszteletével

Kertvárosi környezetben, Budapest külvárosában épült az utcafronton a szomszédos házakhoz léptékében és megjelenésében is igazodó, mértéktartó családi ház egy régi téglaház átalakításával. Az átalakítás nem csak a párkánymagasságot és a nyílászárórendet tartotta tiszteletben, de a túlzott egységesítés helyett a belső terek hierarchiájának fenntartására is gondot fordítottak.

Alapigényként támasztotta tehát a megrendelő az organikus építés mellett a ház modern, városias megjelenését is, ahol fontos szempont volt a falazat kiváló páraáteresztése. Így esett a választás a Cemix Thermosystem mineral homlokzati hőszigetelőrendszerére, amivel

sikerült megoldani az egész falszerkezet kiváló páraáteresztését és a belső terek egészséges klímáját.

A lábazati zóna is átszellőztetett klinkertéglás kivitelben készült, a belső tér festési munkáit pedig a megrendelő fejezi majd be az ajánlott mészalapú anyagokkal.

 

 

Egészséges terek

Straubinger Ákos, a Szalmaszár Bau Kft. ügyvezetője nem csak a felhasznált Cemix termékek ár-érték arányát emelte ki, de hangsúlyozta azt is, hogy számos különböző felületet tudtak ugyanazzal az anyaggal vakolni, ami a kiváló páraáteresztése miatt az ott élők egészsége szempontjából is nagyon előnyös tulajdonságokkal rendelkezik. A különböző felületek (vasbeton pillérek és áthidalók, ’50-es években falazott, kisméretű téglafal, illetve újépítésű ytong- és újépítésű vázkerámia fal) ugyanazzal az anyaggal való vakolása igazi kihívást jelentett a kivitelezés során.

„A biztonság kedvéért próbavakolásokat végeztünk, ennek következtében döntöttünk az előmunkálatokról, alapozókról” – mesélte az ügyvezető.

Vizsgálataik eredménye szerint az alábbi felhasználási struktúrát állították fel:

  • ytongnál: csak vakolás előtt vizes permetezés
  • vázkerámiánál: csak vakolás előtt vizes permetezés
  • kisméretű téglánál: vakolás elött többszöri vizes permetezés
  • vasbetonnál: zsíros agyag gúzolás és vizes permetezés

 

 

A felújítás alatt számos egyéb természetes vagy újrahasznosított anyagot is használtak, így

  • a padló hőszigeteléséhez üveghabot,
  • a padlás hőszigeteléséhez kisméretű szalmabálát,
  • a konyhapulti falburkolatához viaszolt vályog nemesvakolatot,
  • a mennyezetborításhoz borovi fenyő hajópadlót,
  • a kültéri lábazathoz bontott kisméretű égetett téglát.

Galéria

Mi épül?Cemix Hungary Kft.fenntarthatóságfenntartható építési megoldásokcsaládi házaképítőanyagok

Hírlevél

Hirdetés