2024.07.27, Szombat

Hirdetés

Átadták a MOL óriásberuházását Tiszaújvárosban
MOL Csoport

Átadták a MOL óriásberuházását Tiszaújvárosban

magyarepitok.hu, mti

2024.05.14. 12:49 - Szabó Ákos

Az új Poliol Komplexum 35 hektáron fekszik.

Hirdetés

Ünnepélyesen átadták a MOL és a ThyssenKrupp együttműködésében elkészült vegyipari komplexumot Tiszaújvárosban május 14-én. A már 2017 óta tervezett létesítmény alapkövét 2019 szeptemberében tették le, kapacitása évi 200 000 tonna lesz.

Az 1,3 milliárd euró értékű beruházás révén a Mol csoport lesz az egyetlen integrált poliolgyártó Közép-Kelet-Európában. A létesítmény 35 hektáron fekszik, az ipartelem kialakításán 350 tervező dolgozott.

Tiszaújvárosban poliol-műanyagokat gyártanak, melyek köztes termékek: az úgynevezett poliuterán-habok alapanyagai, amelyekből az építőiparban használt fontos műanyagokat is készítenek. Ezen felül a magyar gazdaság számára különösen fontos autóiparban, illetve a bútoriparban és a csomagolóanyag-előállításban is gyakran alkalmazzák ezeket a vegyületeket.

 

MTI/Koszticsák Szilárd

 

Az átadón részt vett Orbán Viktor miniszterelnök, Hernádi Zsolt, a Mol elnök-vezérigazgatója és Ilse Henne, a thyssenkrupp igazgatótanácsának tagja, valamint Koncz Zsófia, az Energiaügyi Minisztérium államtitkára.

Beszédében a kormányfő hangsúlyozta: a Mol Magyarország legértékesebb, több lábon álló vállalatává vált. Hozzátette:

a Mol a Poliol Komplexum megvalósításával pedig nemcsak feljebb lépett a termelési láncban, hanem ő maga vált teljes termelési lánccá, hiszen Tiszaújvárosban egy olyan vegyipari komplexumot hozott létre, amelyben a megtermelt és feldolgozott nyersanyagot késztermékké alakítja úgy, hogy közben még a szállítmányozásban is érdekelt.

Hernádi Zsolt köszöntőjében többek között kifejtette, "a legújabb kori Magyarország egyik legnagyobb iparfejlesztését" adták át a városban. Hozzátette, hogy az elkészült beruházás a cégcsoport történetének legnagyobb organikus beruházása.

Mi épül?MOLTiszaújvárosThyssenKruppvegyiparüzemépítés

Hírlevél

Hirdetés