2024.07.02, Kedd
Egyetlen tanú – megmentették Veszprém utolsó malmát
magyarepitok.hu

Egyetlen tanú – megmentették Veszprém utolsó malmát

magyarepitok.hu

2024.05.29. 08:00 - Móré Levente

A Séd vizének energiáját használó Fenyves malom felújításához Cemix termékeket választottak.

Hirdetés

Valaha malmok tucatjait hajtotta a veszprémi Várdomb körül kanyargó, gyors vizű Séd-patak. Nem csak a technológia fejlődése, hanem az államosítás is pusztított az egykor létfontosságú ipari épületek között, így mára Veszprém városának tizenöt malmából mindössze egy üzemel. Romos állapotban találta új gazdája, Tamás Péter malomrestaurátor a Fenyves malmot is. Megmentése ugyanakkor nem lehetett kérdés, a malomszerkezet ugyanis a nehéz évtizedek ellenére, szinte teljes egészében fennmaradt.

 

 

Új élet, régi kövek

Budai-Pozsgay malomként ismerték a helyiek az épületet, amelynek felépítéséről még 1840-ben határozott a városi közgyűlés. 1846. január 1-én kezdte meg működését a város gabonaőrlő malma, amelyet bár felülcsapó malomként terveztek, már 1848 körül alulcsapóvá alakítottak át. A város tulajdonában lévő, háromkerekű malmot 1884-ben adták el Pozsgay Miklós molnármesternek. Neki köszönhető, hogy 1892-ben felújították, amiről a munkatérben, a bejárattal szemben, a födémgerendára írt „RA 1892 NOV. 19” felirat is megemlékezik. Az 1894. évi műszaki leírás szerint ekkor a malom vízikerekét turbinára cserélték. A bécsújhelyi Fischer cég által tervezett és beépített Girard-turbina azonban nem vált be, ezért 1903-ban Pohl E. és Fiai szombathelyi gépgyára Francis-turbinát szerelt be, amely aztán egészen 1951-ig, a malom bezárásáig kitartott.

„2019-ben vásároltuk meg a malmot, majd nagyjából egyévnyi takarítás, bontás és tereprendezés után állhattunk neki a felújításnak” – mesélte Tamás Péter malomrestaurátor, a jelenlegi tulajdonos.

Részben az Európa Kulturális Fővárosa program keretében elnyert pályázatoknak is köszönhetően, 2021-ben egy malomtörténeti kiállítás nyílt meg itt; 2022 nyarára elkészült a malomgépészet felújítása és az udvari kemence, 2023-ra pedig a két nagy vízikerék és a vizes játszótér is. Idén megújult a hátsó molnárszoba a Cemix támogatásával. A következő nagy munka még idén vár a tulajdonosra: a padlás felújítása és látogathatóvá tétele, majd ezt követheti a molnárlakás felújítása is.

 

 

Kiváló alapanyag és évtizedes szaktudás is kellett hozzá

Míg a kivitelezés során Tamás Péter – aki talán egész Európában az egyetlen malomrestaurátor – a gépészeti részekkel foglalkozik, falak megóvása és az épület rendbe tétele a Cemix munkatársaira hárul. Amint Gyarmati Pétertől, a Cemix projektvezetőjétől megtudhattuk:

„Elsődleges cél volt a korhű anyagok alkalmazása, ezért esett a választás az agyagvakolatra,”

amely a Cemix termékválasztékában 2023-tól az egész országban mindig azonos minőségben és azonnal elérhető.  Az agyagvakolat 100 %-ban természetes, kötőanyag (cement, mész) és károsanyag mentes és újrahasznosítható, emellett jó páraháztartást biztosít.

 

 

„Szárítóvakolat alkalmazása mellett döntöttünk a kültéri, kitett felületek esetén, mert bár intenzív terhelés éri a szerkezetet, nedvesség elleni szigeteléssel nem rendelkezik” – részletezte a projektvezető.

Egyedülálló a Cemix mészvakolata a magyarországi piacon, hiszen tiszta mészhidrátot és puccolánt tartalmaz, ezáltal nem csak autentikus építőanyag, de alacsony széndioxid kibocsátású és tartós is. Komoly feladat volt a malom vegyes kőfalazatának vakolása: akadtak kétségek afelől, hogy az agyagvakolat kellőképp hozzátapad-e majd a nagyon gyenge nedvszívású felülethez, de végül kiválóan működött a rendszer, amit remekül véd majd a kültérben is alkalmazható mészvakolat.

Beépítettek tehát a malomépület felújítása során

  • körülbelül három tonna durva gépi agyagvakolatot, agyag tapadóhidat és agyag simítóvakolatot a belső terek kialakításához,
  • nagyjából egy tonna Eurosan EP kézi szárítóvakolatot és Eurosan VS gúzt a kerítés helyreállításához,
  • valamint a közeljövő tervei között a mész alapvakolat, mész gúz és mész simítóvakolat felhelyezése szerepel az épület homlokzati rekonstrukciójához.

 

 

Sokéves munka, fontos cél

Egy malom restaurálása speciális tudást igényel, hiszen több szakma (asztalos, gépész, lakatos és ács) elméleti és gyakorlati ismerete is szükséges hozzá. Nem könnyíti a munkát az sem, hogy nagy tömegű és nagy kiterjedésű alkatrészeket kell kezelni. A Fenyves Malomban a meghajtó szerkezet felújítása, annak átalakítása, az őrlőgépek beüzemelése, valamint a két nagy vízikerék megtervezése és elkészítése adott a tulajdonos számára igazi kihívást. Ezt persze nem csak az örökségvédelemért teszi. Ahogyan Tamás Péter hangsúlyozta:

„nem csak felújítottuk az épületet, hanem élettel is megtöltöttük. Régen is közösségi terek, információs központok voltak a malmok. Ezt a hangulatot hozzuk vissza mi is a programjainkkal: rendszeresen tartunk látványőrléseket, kemencés sütéseket, asztalos workshopokat, vagy napközis táborokat.”

Autentikus anyagokat kerestek a műemléképület felújításához, illetve fontos volt a megbízható minőség és a környezettudatosság is. „A Cemix termékeivel pedig – összegezte tapasztalatait a tulajdonos – nem csak teljesen elégedettek voltunk, de élő kapcsolatot is tartunk fent a gyártóval, mert a további munkálatokat is a Cemix termékeivel szeretnénk végezni.”

 

 

Galéria

Letöltések

Fájlnév/Méret/FeltötveLetöltés

WEB_240514_NM--0150.jpg

(image/jpeg)

743.59 kb

Mi épül?Cemix Hungary Kft.műemlékfelújításrekonstrukcióVeszprém

Hírlevél

Hirdetés