2024.07.01, Hétfő
Olasz márványüveg ékesíti a veszprémi várnegyed történelmi épületét
Fotó: Nagy Mihály/magyarepitok.hu

Olasz márványüveg ékesíti a veszprémi várnegyed történelmi épületét

magyarepitok.hu

2024.05.17. 11:13 - Móré Levente

A várnegyed keleti oldalán húzódó palotaegyüttes rekonstrukcióján összehangolt munkával dolgozik a LATEREX Építő Zrt. és a VEMÉV-SZER konzorciuma.

Hirdetés

A veszprémi várnegyed látogatóit látványos változások fogadják: a Veszprémi Főegyházmegye beruházásában érintett 18 épület homlokzata és tetőszerkezete megújult. Ahogy lapunk korábban már beszámolt róla, az idei év februárjában indult el a második ütem, melyben a belső munkálatokra fókuszálnak. A teljes beruházás tervezett befejezése 2025-re várható.

Míg az első ütemben a teljes vár területét le kellett zárnia a kivitelezőknek (a bontási munkák, szerkezetépítések és daruk alkalmazása miatt), a második ütemben kizárólag napközben van erre szükség, így esténként és hétvégeken nyitott a vár a turisták, érdeklődök előtt. A bazalt nagykocka – macskaköves - útburkolat ismét aszfaltvédelmet kapott, amely óvja az építési forgalom terhelésétől az útpályát.

 

Látványos épületek között bújik meg egy kis csoda, a Gizella Kápolna

A várnegyed keleti oldalán húzódó palotaegyüttes a főpásztor hivatali- és magánéletét hivatott kiszolgálni. Központi épülete az Érseki Palota és a hozzá tartozó Szent József Ház (korábban alkalmazottak háza). Az együttest északról a Nagypréposti Ház épülete zárja, s a kettő között bújik meg egyik legkülönlegesebb középkori emlékünk, a kétszintes Gizella Kápolna.

A konzorcium szerkezetileg, funkcionálisan és a felújítást tekintve is sorosan egymáshoz kapcsolódó projektelemeken dolgozik jelenleg is - a palotaegyüttes épületei tekintetében. Cikkünkben ezekről a munkálatokról számolunk be Dobosyné Hajnalka, a LATEREX Építő Zrt. projektvezetőjének segítségével.

A létesítmények felújítása időben párhuzamosan zajlik – tudtuk meg a projektvezetőtől.

 

Értékes freskókat mentenek meg az Érseki Palotában

A hajdani püspöki, 1993 óta érseki épület a magyar barokk építészet egyik kimagasló remekműve, amely 1765–1776 között épült meg az Eszterházyak építésze, Fellner Jakab tervei alapján. A klasszicista értékeket is rejtő épület gazdag fal- és mennyezetfestésekkel, díszes faburkolatokkal, stukkódíszekkel és műmárvány felületekkel szép kihívás elé állítja a rekonstrukciót végző kivitelezőket.

 

Fotók: Nagy Mihály/magyarepitok.hu

 

A 2022 decemberében a Hónap Mérnökének is választott projektvezető a nagyebédlő munkálatairól elmesélte, hogy a helyiség barokk mennyezeti freskója a korábbi évtizedek alatt többször beázott, ezért teljes restaurálást igényelt. A kiemelt értékű teremben a barokk oldalfalfestést jó állapotban találták a festő restaurátor kutatások során. A szakemberek ezt ortofotókkal és restaurátori dokumentációval rögzítették, egy kijelölt területen pedig felülfestéshez konzerválták a megmaradó falfestést. Ezt követően kerülhetett sor a teljes barokk oldalfal feltárására és restaurálására.

 

Egyedi megoldással erősítették meg a födémszerkezetet

Az Érseki Palotában kiemelt értéket képvisel még a vesztibül (előcsarnok) oldalfali és mennyezetfestése, a Kék-szalon, valamint a barokk kápolna oldalfali és mennyezeti festése is, amelyek megőrzésén festőrestaurátorok dolgoznak.

Farestaurátorok munkáját dicséri mindkét metszet terem fa falburkolata, a Koller-könyvtár teljes egészében, valamint az összes belső barokk és klasszicista nyílászáró felújítása. A faburkolatok tisztítása és restaurálása a helyszínen történik, ami magas szintű szakmai tudást igényel a restaurátori feladatok precíz elvégzése során.

 

 

A tetőszerkezet korábbi felújítása lehetővé tette, hogy a beázás-mentes épületben a károsodott födémszerkezet faanyagvédelmi és statikai vizsgálata és szerkezetmegerősítési munkái is elkészülhessenek. A szerkezeti megerősítések a mennyezeti stukkók és freskók egyes tartóelemeinek, a ramonádoknak a helyben történő javítását is érintette.

 

 

Igazi kuriózum, hogy a padlástér felől, a födémgerendák kiváltására olyan megoldás született, amely lehetőséget biztosított az alatta lévő, erősen károsodott szerkezet megerősítésére is. Így sikerült a födémet stabilizálni, ezáltal megvédeni az előcsarnok, a nagyebédlő, a lépcsőház és a szalonsor nagyértékű mennyezeti freskóit, stukkóit és falfestéseit.

 

 

A Szent József Ház (korábban alkalmazottak háza) az Érseki Palota kiszolgáló egysége, mely magába foglalja a nagyméretű főzőkonyhát és ebédlőt. Garázs, mosó- és vasalóhelyiségek kerültek kiépítésre és hozzájuk tartozó öltöző blokkok. Az emeleten egy-, illetve kétágyas apartmanok készültek, melyek rövid idejű vendégfogadásra alkalmasak.

 

A legendás Gizella Kápolna emelete reprezentatív térré alakult

A megújítás alatt álló épületek közül a legkisebb a Gizella Kápolna, amelynek felújítása a legizgalmasabb feladat, amely a Szentháromság tér délkeleti sarkában, az Érseki Palota és a Nagypréposti Ház közé ékelődött. Korábbi kutatások alapján egy régebbi épület átalakításával létesült a 13. században. Az egykori, kétszintes, középkori kápolnát évtizedekkel ezelőtt, a beázás elleni védelem érdekében, tetővel fedett padlástérré alakították.

A jelenlegi, teljes megújítás lehetőséget ad arra, hogy az emeleti kápolna ismét az épület szerves részévé váljon, s egy reprezentatív tér alakuljon ki. Ehhez kapcsolódóan pedig megkezdődött a 13. századi falak teljes festőrestaurátori feltárása, így a végleges kialakítás a feltárások során előkerülő értékek bemutatását is szolgálja majd.

 

 

„Az épület műemlék jellegét tekintve milyen kihívásokkal kell szembenézni?” kérdésre az alábbi választ adta Dobosyné Hajnalka projektvezető.

Az új külsőhöz tartozó szerkezeti munkákat a beltérben lévő értékek teljes védelme mellett kell kiépíteni. Az új külső tartalmaz olyan egyedi üvegbevilágító szerkezetet is, melyet kizárólag Olaszországban lehetett legyártatni.

 

Olasz márvány-üveg teszi különlegessé a kápolnát

Mivel a Gizella Kápolna két másik barokk épület között bújik meg, szükséges volt azok geometriájához igazítani a kápolna új burkolati kialakítását, ehhez illeszkedően pedig az egyedi üvegszerkezetet és annak csapadékvíz-elvezetését is.

 

 

Különleges formájú és rétegrendű üvegeket igazán nagy kihívás a több száz éves falakhoz illeszteni, amely ráadásul olyan sajátos technológiával készült, amire kevés példát találunk a világon. Hat milliméter Carrarai-márvány kasírozású, hőszigetelt üvegből hozták létre a bevilágítót, amely a külső oldalán három részre tagolt háromszöget, a kápolna felől pedig egyetlen, nagyméretű háromszöget formáz. Mind a négy elem formáját tekintve általános hegyesszögű háromszög.

Ezt az egyedi tervezésű hőszigetelő üveget az olaszországi Bresciában, egy erre specializálódott üzemben gyártották. Az általános hegyesszögű háromszög üveg, mind a hőszigetelt-edzett üveg gyártástechnológia során nehezen gyártható forma, mind az üvegre ragasztott két centiméter vastag Carrarai-márvány hat milliméterre történő visszacsiszolása kivételesen finom megmunkálást igényel, ez teszi igazán egyedivé.

A kápolna belső oldali üvege a legnagyobb üvegfelület: 3,3 x 2,8 x 2,6 méter oldalhosszúságú, hegyesszöget bezáró háromszög.

Az üvegek szállítását és biztosítását a LATEREX Építő Zrt. végezte. A műszaki egyeztetéseken és a helyszíni átvételeken egy anyanyelvi olasz nyelvtudással rendelkező szerződött partner segítette cégünket. Az üvegszerkezetért Balázs Árpád főmérnök és a beépítő szerelésvezető szakember utazott Brescia-ba. A teherautó egy vákuumos üvegtábla emelőszerkezetet is magával vitt, amivel az olasz szakemberekkel együtt a helyszínen próbaemelést végeztek.

 

Daruval emelik a helyére a kasírozott üvegszerkezetet

Ahhoz, hogy a végső üvegszerkezet megvalósulhasson, a régi üveget és a kapcsolódó csapadékvíz elvezetést, valamint a homlokzati burkolat egy részét vissza kell bontani. Ezután kiemelik a beépített üvegeket a szerkezetből, helyére pedig daruval emelik be az egyedi márvány kasírozású üveget. Ezt követően készülhet el az üvegszerkezet vízzárása, a kapcsolódó csapadékvíz-elvezetés visszaépítése, valamint a homlokzatburkolat helyreállítása.

Mint azt korábbi cikkeinkben jeleztük: a Veszprémi Főegyházmegye történelmi jelentőségű beruházását a Magyar Állam támogatja, teljes kifutási ideje 2025. A projektet a Castellum Vagyonkezelő Igazgatóság gondozza. A beruházás 18 épületet és a hozzájuk tartozó, mintegy 35 ezer négyzetméter épített és 10 ezer négyzetméter szabad területet érint. A műemléki projekt kivitelezési munkáit öt cég végzi, a LATEREX Építő Zrt., a VEMÉV-SZER Kft., a Fejér-B.Á.L. Zrt., a SWIETELSKY Magyarország Kft. és a B & G Generál Kft.

Galéria

Mi épül?LATEREX Építő Zrt.VEMÉV-SZER Kft.VeszprémVárnegyedműemlékfelújítás

Hírlevél

Hirdetés