2024.09.27, Péntek
Ismét száz évig őrizheti a temető nyugalmát Vértesszőlős kápolnája

Ismét száz évig őrizheti a temető nyugalmát Vértesszőlős kápolnája

magyarepítok.hu

2024.09.26. 11:50 - Móré Levente

Vértesszőlős életveszélyessé vált temetőkápolnája a CEMIX anyagainak köszönhetően ismét régi eleganciájával áll az Által-ér völgye felett.

Hirdetés

Egy domb tetején, szép kilátással az Által-ér völgyére áll a vértesszőlősi kápolna a falu temetőjében. A temető ékessége – számolt be a falu egyik legszebb épületéről a kápolnák.hu – Kubinger József adományából épült a feltámadt Üdvözítő tiszteletére 1903-ban. Vakolt falazattal keretezett, téglaburkolatú homlokzatához illesztett tornyában a 38 kg-os Szent József harang hívja misére a híveket, amelyet 1903-ban a Csepeli Szivattyú- és Gépgyárban öntöttek.

Csak apróbb javításokat végeztek a kis, csupán 34 m2-es kápolnán egészen annak 100 éves évfordulójáig.

2003-ban önkormányzati, lakossági és egyházi összefogással kapott külső felújítást, ekkor a már két éve néma harangot is megjavították, amit mind a mai napig kézzel szólaltatnak meg – tudhattuk meg a Vértesszőlősi Önkormányzattól az épület ismertetésében. Mint írják: a belső rekonstrukció 2005-re fejeződött be, a kápolna homlokzatán ekkor végleges helyére került a bánhidai egyházközségtől kapott Szent József, a haldoklók védőszentjének szobra.

 

 

Felújítása óta eltelt húsz év alatt az épületet érő nedvesség, valamint a falazat alatti vízszigetelés hiánya a homlokzati és lábazati vakolat erős károsodását okozta. Az ázások és a folyamatos erózió miatt az épület állaga leromlott, egyes helyeken életveszélyessé vált, így műszaki és biztonsági szempontok miatt is elengedhetetlen volt a korszerű és időtálló anyagokkal való felújítás. A kivitelező Jenei Építő és Épületburkoló Kft. és Avers Kft. ennek érdekében választotta a CEMIX Hungary Kft. termékeit a fejújításhoz.

„A CEMIX korszerű anyagainak legfontosabb tulajdonságai – a teherhordóképesség, a nedvességgel szembeni ellenállás, a páraáteresztő és a fertőtlenítő képesség – nagyon hasznosnak bizonyultak a kápolna megóvásához”

 – tudtuk meg Jenei Józseftől, a Jenei Építő és Épületburkoló Kft. ügyvezetőjétől. Fontos szempont volt a környezettudatosság is az építés során, ezért került mészvakolatrendszer az épületre, amely szilárdulási ideje alatt a környezet CO2 tartalmának egy részét is megköti.

 

 

Természetes mészkő került a homlokzatra

2024 májusában kezdődött és már augusztus végén véget ért a kivitelezés, amelyben a megrendelő Vértesszőlősi Római Katolikus Plébánia kérése szerint

  • felújították a tetőszerkezetet: lécezés, héjalás, ereszcsatorna és egyéb bádogos szerkezetek cseréje történt meg,
  • elvégezték a külső homlokzat többrétegű szárító és tapadásképző vakolását, színezését, festését,
  • a lábazat és az oszlopok süttői mészkővel való kőburkolását, , illetve a homlokzatokon a klinkertéglás berakás cseréjét tardosi vörösmészkő burkolatra.

Természetes mészkőtufa falazatra a burkolatok felhelyezése, a hiányzó vízszigetelést helyettesítő vízelvezetés pótlása és a lélegző-páraáteresztő lábazati kőburkolat használata mellett külön érdekesség volt a kivitelezés során, hogy a 2733 SILICONOLA K1,5 strukturált színező vakolat a CEMIX előírása szerint nem kerülhetett közvetlenül a mészvakolatra, ezért egy közbülső habarcsréteget (2110 Renti) hordtak fel tapadóhídként, amely alkalmas volt a vakolat fogadásra.

 

 

Kiváló anyagok, valós segítség

Kisebb projekteknél és felújításoknál már használtuk a CEMIX termékeit és nagyon jól bevált, ezért döntöttünk úgy, hogy most is e cég termékeit választjuk

 – hangsúlyozta Jenei József, hozzátéve: „jó minőségű termékeik vannak, főleg a speciális anyagaik kiemelkedők. Az Avers Kft. segített felvenni a CEMIX-szel a kapcsolatot. Ők segítettek abban, hogy gyorsan és időben megkapjuk a termékeket, valamint a használatukat érintő tanácsokat.

Nyári munkavégzés miatt különösen hasznos, hogy a CEMIX anyagai jól bírják a magas hőmérsékletet, nyitott idejük csak kis mértékben csökken hő hatására – tette hozzá Bartus Gergely, a CEMIX regionális projektvezetője. Mint arra felhívta a figyelmet:

„a vakolatok repedési hajlama a fejlesztéseknek köszönhetően elhanyagolható,

ami itt is nagyban segítette a munkavégzés hatékonyságát.” Amint arra a projektvezető külön kitért: kőragasztás során az 8245 S1 FLEX ragasztó nagy vastagságban, zsugorodás, kezdeti tapadás, és teherbírás tekintetében is megállta a helyét.

 

 

Felhasznált CEMIX anyagok

  • EUROSAN VS fokozott tapadást biztosító szulfátálló gúzoló;
  • SOCKELPUTZ lábazati cementvakolat, a fokozott terhelhetősége miatt;
  • S1 FLEX flexibilis csemperagasztó, a nagyobb hőingadozásnak kitett felületekre. Megcsúszásmentes tulajdonsága és hosszú nyitott ideje miatt akár meglévő burkolatra történő ragasztásra is alkalmas.
  • MÉSZ GÚZ műemlékek szakszerű megőrzésére. Durva felületet adó, tapadásjavító gúzoló, amely elősegíti a mészvakolat tapadását. Puccolán tartalma miatt megakadályozza/csökkenti a természetes falazatok kivirágzását, illetve a foltosodást. Jó páraáteresztő képessége és a mész kötőanyagnak köszönhető fertőtlenítő képessége miatt alkalmas régi épületek felújításához, de akár új épületek vakolásához is.
  • MÉSZ ALAPVAKOLAT a műemlékvédelem egyik kedvenc vakolata, mert nem tartalmaz cement kötőanyagot. Mész kötőanyaga segítségével teljes keresztmetszetében fertőtlenítő hatású, puccolán tartalma miatt csökkenti a kivirágzást és növeli a vakolat tartósságát. Szilárdulási folyamat közben megköti a levegő CO2 tartalmát, ezért környezettudatos felhasználóknak is ajánlott.
  • RENTI tapadóhíd és javítóhabarcs kiváló tapadásának, rugalmasságának és páraáteresztő képességének köszönhetően alkalmas műemlékek és régi épületek felújításához, szálerősítésének köszönhetően repedezett felületek bevonásához. Fokozza a tapadást, ezért színezővakolatok és festett felületek áthúzására is alkalmas.
  • PUTZGRUND nedvszívás kiegyenlítő alapozó. Kiegyenlíti a falazat nedvszívóképességét, ezáltal biztosítja a vakolatok megfelelő eldolgozhatóságát. Színezővakolatok esetén lehetővé teszi a homogén színárnyalatok kialakulását. Jó tapadást biztosít az alapvakolat és a színezővakolat között.
  • SILICONOLA k 1,5 páraáteresztő díszítővakolat, amely műemlékek felújításához is alakalmas. Szilikongyanta tartalmának köszönhetően vízlepergető hatású, ezáltal kevésbé gombásodik, algásodik. A felületre kerülő port így a csapadék könnyebben lemossa, ezért az tovább felel meg a vele szemben támasztott esztétikai igényeknek. Nagy színválasztékban érhető el az UV stabil, időtálló felületet biztosító anyag.
  • SILICONTOP homlokzatfesték. Tulajdonságait tekintve megegyezik a 2733 SILICONOLA díszítővakolatokkal, azonban annál vékonyabb réteget képezve védi meg a homlokzatot a környezeti behatásoktól.

 

Galéria

Mi épül?Cemix Hungary Kft.Jenei Építő és Épületburkoló Kft.Avers Kft.templomfelújításkápolnaVértesszőlősműemlékfelújítás

Hírlevél

Hirdetés